Păstrăvăria din Ibănești, de la pasiune la afacere pentru Ionuț Todoran Beauty
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 3123 Vizualizări

Păstrăvăria din Ibănești, de la pasiune la afacere pentru Ionuț Todoran

Bogățiile Văii Gurghiului sunt multe și nenumărate, natura fiind extrem de generoasă cu acest colț de rai al cărui farmec te face de fiecare dată să  revi iar și iar. Pe lângă hărnicia și meșteșugurile vechi de când lumea ale acestor meleaguri, Valea Gurghiului ne oferă  și frumoase povești de viață trăite de cei care pun în valoare farmecul locului. Un astfel de exemplu este cel oferit de Ionuț Todoran, cel care administrează  păstrăvăria din Ibănești Sat,  singurul loc, exceptând Lăpușna,  în ce privește  creșterea păstrăvului la modul intensiv.

„La bază a fost plăcerea, de mic copil mi-a plăcut foarte mult această îndeletnicire, peștii, păstrăvăriile  în mod special. Având posibilități, spațiu, cadru natural de excepție, am zis să încerc să fac și eu ceva în acest sens. Se întâmpla undeva undeva prin 2010. Am discutat cu unul, cu altul, am vizitat și alte păstrăvării și atunci am zis să încerc și eu să fac ceva. Este un risc să te avânți într-un asemenea domeniu. Investiția e una destul de mare, risc pe care mi l-am asumat în cele din urmă”, ne-a declarat Ionuț Todoran.

Investiția are la bază surse proprii de finanțare, nu e făcută pe fonduri sau pe alte chestii de acest gen, pasiunea pentru acvacultură fiind principalul motor de dezvoltare a afacerii conduse de Ionuț Todoran.

„Banii investiții în această afacere au venit pe parcurs, nu i-am băgat pe toți odată în acest business. Nu a fost vorba de o sumă foarte mare la început, totul s-a făcut pe parcurs. Inițial  am făcut două bazine, undeva în 2013, respectiv cele două bazine rotunde cu un volum fiecare  de 100 mc.  Pe parcurs au fost construite și alte bazine, dreptunghiulare cu o capacitate mai mică,”, spune Ionuț Todoran.

Bazine moderne și eficiente

Păstrăvăria beneficiază în prezent de șase bazine, trei  rotunde mari, și alte trei dreptunghiulare,  cu o capacitate ceva mai mică.

„La bazinele rotunde este un sistem circular, toată pătura de apă este în continua mișcare. Ele funcționează ca și o pâlnie, fapt pentru care peștii înoată  împotriva curentului.  Sunt extrem de eficiente acest tip de bazine, în sensul că nu se depune mizeria. Cele dreptunghiulare le-am făcut la dimensiuni mai mici tocmai ca să am posibilitatea să prind mai ușor peștele când vine vorba de vânzare. De regulă, în bazinele mai mici sunt puși peștii destinați vânzării”, povestește Ionuț Todoran.

Factorii care contribuie la calitatea păstrăvului

La calitatea  păstrăvului curcubeu crescut de Ionuț Todoran  contribuie o sumedenie de factori, printre care apa, alimentația și vremea.

„Ne-am axat pe păstrăvul curcubeu. Momentan, puietul îl achiziționăm, nu avem  posibilități să-l producem noi, respectiv o casă de incubație. De regulă, un ciclu de creștere la păstrăvi este de 1,5 – 2 ani de la momentul în care iasă din icră și până să fie optim pentru consum. Când eu cumpăr puietul, acesta are undeva la 5 luni după care îl mai țin cam un an ca apoi să-l pot băga la consum. Apa folosită la păstrăvărie este  din Gurghiu. Nu este neapărat o condiție esențială, sunt și păstrăvării cu apă din foraje, cu sistem recirculant, dar totuși, o apă naturală de o calitate foarte bună înfluențează în mare măsură gustul și calitatea peștelui. La acestea se adaugă și calitatea furajului care este folosit ca și hrană pentru păstrăvi, aspect care de asaemenea influențează calitatea păstrăvului. Hrănim păstrăvi cu furaj de cea mai bună calitate adus din afară. Ca și producție, regula e foarte simplă, cât puiet bagi, aproximativ atâta și recoltezi. Aici trebuie luat în calcul și pierderile care intervin pe parcurs. De exemplu, într-un bazin mare, din cel rotund, bag aproximativ 20.000 de puieți, din care mi se mai pierd undeva  la 10 % minim, asta în cazul cel mai fericit. Ca păstrăvul să aibă o calitate superioară,  apa și furajarea sunt cele care influențează major. De asemenea, contează foarte mult și condițiile în care este crescut păstrăvul, modul cum sunt amenajate bazinele, în special igiena acestora. Bazinele trebuie tot timpul să fie curate, să nu fie mâl în ele. Igiena are un rol primordial, care alături de apă și furaj influențează gustul și calitatea păstrăvului”, spune Ionuț Todoran.

La toate acestea se adaugă și factorii meteo, vremea fiind cea care contează extrem de mult în materie de creșterea păstrăvilor.

„Pe perioada de iarnă, peștii mănâncă ceva mai slăbuț, fapt pentru care ciclul de dezvoltare nu este atât de alert.  De asemenea, în perioadele ploioase, când vine apa tulbure pe Gurghiu, nici atunci peștele nu mănâncă prea mult, fapt pentru care se dezvoltă foarte puțin, iar vara, în perioadele călduroase, nici atunci nu poți furaja foarte tare păstrăvul. Perioadele cele mai optime pentru dezvoltarea păstrăvului sunt  primăvara și toamna când creșterea e cea mai bună, când apa are o temperatură undeva între 10 și 15 grade. Atunci peștilor le place cel mai mult, apa e curată, nu e tulbure”, afirmă administratorul Păstrăvăriei din Ibănești Sat.

Doritorii  pot cumpăra pești de la fața locului, păstrăvăria din Ibănești Sat fiind  mereu deschisă, la  numărul  250, imediat pe stângă cum vi de la Reghin,  după magazinul Profi situat în zona centrală  a comunei Ibănești. Singurul impediment este cel al producției de pește, care va fi reglată undeva prin primăvară, în condițiile în care producția destinată vânzării s-a epuizat. Astfel, cei care vor să achiziționeze un păstrăv de calitate mai au puțin de așteptat, până la venirea primăverii, datorită faptului că stocul de păstrăv destinat vânzării a fost epuizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă, a Revelionului în special, perioadă în care consumul de păstrăv este unul extrem de ridicat.

„Momentan, așteptăm să crească puietul, să ajungă la dimensiunea optimă pentru vânzare, lucru posibil undeva la primăvară, respectiv luna aprilie. Depinde și de condițiile meteo. Cum avem parte de o iarnă ceva mai blândă, peștii pot spune că se hrănesc  bine, totul este să nu avem parte de îngheț sau de temperaturi scăzute”, afirmă Ionuț Todoran.

Din afara totul pare atât de simplu și de frumos, dar lucrurile nu stau deloc așa este, lucru valabil și în ce privește acvacultura.

„E multă muncă în spatele unei păstrăvării. Nu vorbim neapărat de o muncă fizică, exceptând momentele când se sortează și se pun pe bazine. Peștii trebuiesc supraveghiați în permanență, mai ales pe timpul verii când apa are o temperatură mai ridicată. Atunci  apar tot felul de boli, fapt pentru care trebuie supraveghiați tot timpul. De asemenea, trebuiesc supraveghiați de cineva care are cunoștință despre această meserie, de cineva care să cunoască peștii, care să știe cum se măsoară oxigenul din apă, aspect extrem de important în ce privește creșterea păstrăvilor. Dacă apare vreo boală, ea trebuie depistată din timp și acționat ca atare cu tot felul de tratamente”, a subliniat Ionuț Todoran.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE