Primarul din Râciu, în sprijinul fermierilor Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 221 Vizualizări

Primarul din Râciu, în sprijinul fermierilor

Cândva în istoria românului o fi fost vreunul mai inteligent care a spus că e prea greu să tragi cu arcul, merge și fără vânat, dacă așa e situația. Și toți s-or fi molipsit de la el că ni s-a dus vestea de popor „las’ că e bine și așa”. Și la asta se adaugă și plăcerea, poate chiar patologică, a conaționalilor noștri de pe la Conducere să facă băi erotice în tone de maculatură birocratică. Și pentru că omul de rând nu are ce face, pentru că cineva a stabilit că nu e bine să tragem cu arcul acum câteva milenii, îi cară în cada „Casei” cu găleata hârțogărie, ca să fie acolo pentru tot haremul și pentru haremurile care vor urma, întrucât „Birocrația nu-i a mea și nici a voastră, ci a urmașilor, urmașilor noștri.”

Totuși, iacătă există câte un om muncitor care dorește să îi ajute pe ceilalți care vor să construiască ceva să navigheze prin acest noian de tipăritură. În data de 20 februarie, primarul comunei Râciu, Ciprian Alin Belean, a organizat un eveniment la sediul Primăriei care a avut scopul de a veni în ajutorul agricultorilor, legumicultorilor și fermierilor din zonă să acceseze și să implementeze fonduri europene pentru agricultură.

Invitat a fost un expert în accesarea acestor fonduri, care la doleanțele sale și ale Primarului nu va fi numit în articol. Într-o declarație oferită cotidianului Zi de Zi în data de 24 februarie, Ciprian Alin Belean povestește despre scopul evenimentului, dar și despre cum s-a desfășurat acesta. 

„Ideea a pornit de la faptul că, după cum știm, de anul acesta vor veni foarte multe fonduri europene, în special pe agricultură și pe sectorul privat. Am zis că ar fi benefic să fac o întâlnire cu fermierii din comuna Râciu și să informăm de tot ceea ce se întâmplă cu fondurile europene, dar nu numai să limităm la a informa, ci să începem și să scriem proiecte. Am adus un expert în fonduri europene care e priceput în special pe zona de agricultură, și care a fost consilier de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. L-am adus, am avut întâlnirea sâmbătă (20 februarie – n.r.) unde le-a prezentat toate măsurile care „vor ieși pe piață”. Agricultorii au fost foarte receptivi. Vor să facă proiecte. Vor să se implice și împreună cu acest expert, o parte din agricultori au și început să pregătească documentația și să scrie proiecte”, a explicat edilul șef al comunei Râciu.

Extinderi și modernizări

După cum spune Ciprian Alin Belean, producătorii locali au fost foarte receptivi la această idee și oportunitate. Mulți dintre ei doresc nu doar să își extindă, ci și să își modernizeze afacerea.

„Legumicultorii vor să își extindă producția, ei folosind solarii. Fermierii vor să își modernizeze fermele, chiar dacă sunt ferme mici cu 10-20 de capete de bovine sau ovine, vor ferme mai mari. Vor să acceseze fonduri ca să se extindă și ca să introducă tehnologia, pentru că sunt probleme cu forța de muncă. E o problemă importantă în ceea ce privește forța de muncă. Un fermier ne spunea că nu se poate extinde pentru că nu are oameni cu care să lucreze. Așa că se apelează la tehnologie și asta ia locul câtorva oameni. De aceea ei vor să acceseze fonduri și să introducă tehnologia în ferme. Plus agricultorii vor să achiziționeze tractoare, semănători, utilaje pe care le folosesc”, a spus primarul comunei Râciu.

Viitorul comunei Râciu

Dacă organizarea la nivel este bună și vine în sprijinul producătorilor, lucrurile nu pot merge decât înainte.

„Peste câțiva ani, eu văd atât comuna Râciu cât și orice altă comună din țara noastră, dacă administrațiile publice sunt alături de fermieri, sunt alături de producătorii locali, clar că va fi un câștig pentru ambele părți, atât pentru comunitate, pentru Primărie, cât și pentru ei. Noi trebuie să venim în sprijinul lor și normal că eu văd comuna Râciu la un al nivel. Și eu îi încurajez. De fiecare dată i-am încurajat și înainte când eram consilier, dar și acum. Încerc mereu să îi țin aproape. Vrem să ne organizăm și în asociații și cooperative. Trebuie să le întindem un sprijin și o mână de ajutor. Informațiile vin, le citesc și ei de pe internet, dar după aceea nu mai știu ce să facă. Cu toate că, în comparație cu alte țări, la noi lucrurile merg ami greu. Nu avem un grad foarte ridicat de absorbție al fondurilor europene. Se cer prea multe acte la noi și de aceea în străinătate lucrurile merg mai bine. Sperăm că se va face și la noi ceva în ceea ce privește birocrația. Noi le-am adus un om care nu doar să le spună informații, ci și să îi ajute să înceapă să scrie proiectele și să îi ajute în tot demersul acesta. Dar asta e situația, noi îi dăm înainte și îi voi sprijini și îi sprijin în continuare pe legumicultori, agricultori, fermieri din comuna Râciu și nu numai. Tot timpul i-am promovat și i-am scos în față. Consider că dacă este voință, și este, atunci lucrurile vor merge bine”, a conchis Ciprian Alin Belean.

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE