VIDEO: Herlitz România și Azomureș fac „Profesorii fericiți” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1621 Vizualizări

VIDEO: Herlitz România și Azomureș fac „Profesorii fericiți”

Este bine cunoscut faptul că profesorii și dascălii au, poate, una din cele mai stresante dar și foarte importante meserii. De aceea, în ajutorul lor a venit trainingul online ,,Starea de bine a Profesorilor: o călătorie conștientă”, care face parte din programul „Profesori Fericiți” pentru România”, o inițiativă creată de Simona Baciu, co-autoarea cărții ,,Profesorul din tine”. Cursurile au început în februarie 2020 și vor continua și anul acesta până când va ajunge în toate județele din țară, avându-i ca parteneri pe Herlitz România și Azomureș.

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc în sala de ședințe a Hotelului Privo din Târgu Mureș marți, 13 aprilie, inițiatoarea programului a declarat că în cadrul acestuia își propune să se vorbească despre starea de sănătate mentală a profesorilor, lucru despre care, până acum, s-a discutat prea puțin în România. Primul eveniment dedicat stării de bine a profesorilor a avut loc la data de 15 februarie 2020, la Târgu Mureș.

„Acest program a venit în întâmpinarea profesorilor. Noi, ca dascăli, vrem să investim în oameni, în dascălii care ne formează copiii. De aici a venit și ideea acestui program „Profesori fericiți pentru România”. Am pregătit primul seminar cu 30 de directori de școli cărora le-am prezentat programul și importanța stării de bine a sănătății emoționale și mentale a dascălului. Nu suntem obișnuiți să vorbim despre acest lucru. Acea întâlnire a fost primită cu o foarte mare deschidere. Ne-a dat curajul și am organizat prima întâlnire cu 40 de profesori. Vreau să încep prin a recunoaște contribuția și încrederea pe care a avut-o Herlitz România și Pelican în dascăli. Doresc să salut și parteneriatul cu Azomureș care au venit alături de noi și care au încredere că dascălii României merită să fie susținuți. Am început cu mult entuziasm, cu 40 de profesori și 30 de directori și inspectori școlari. Visul nostru era să livram o serie de ateliere pentru 150 de profesori și 50 de directori de școli pe parcursul următoarelor 5 luni. Apoi, a venit pandemia și ne-am adaptat noilor condiții. Așa am creat acest curs online, de 5 săptămâni, în cadrul căruia profesorii lucrează zilnic pentru a învăța și a implementa o noua cultură educațională. Aveam 60 de locuri pregătite pentru a putea oferi asistență și ghidaj fiecărui profesor în parte. Spre surprinderea și bucuria noastră, s-au înscris peste 150 de profesori si ne-a fost foarte greu sa facem o departajare”, a transmis Simona Baciu.

O misiune pentru viitor

Dorința primară a programului este de a oferi profesorilor un curs inovativ, ce are la baza cercetarea în domeniul neuroștiințelor pe tema dezvoltării socio-emoționale, a rezilienței si a stării de bine. Profesorii vor învăța tehnici ce îmbină bunătatea și grija de sine, cu sănătatea emoționala și fizică, fapt care se va reflecta în comportamentul și rezultatele academice ale elevilor.

„Scopul programului nostru este acela de a veni în sprijinul și în susținerea cadrelor didactice, a profesorilor din învățământul preuniversitar pentru a-i ajuta să depășească momentele în care spunem „nu mai putem”. Să se uite la acele momente ca la momente de creștere și  momente în care pot învăța despre ei. Pentru că atunci când învățăm despre noi îi învățăm pe elevii noștri despre viață. Ca o invitație deschisă pentru ceea ce noi numim dezvoltatrea socio-emoțională, atât a copilului, cât și a noastră ca și dascăli. Pentru prima dată în România am început să vorbim despre sănătatea emoțională a profesorului și a elevului și vrem să vă spunem că avem multe ecouri. Atunci când devenim conștienți de noi începem să facem primii pași pentru a găsi soluții”, a specificat Simona Baciu.

Profesori sănătoși, elevi bine-crescuți

Această inițiativă a fost inițial finanțată de Herlitz Romania, iar ulterior s-a alăturat compania Azomureș. Astfel, în noiembrie 2020 a început primul training online în județele Mureș și Cluj, printr-o colaborare între Casele Corpurilor Didactice din cele două județe. Însă acum proiectul se desfășoară în acest moment în șase județe: Mureș, Cluj, Brașov, Suceava, Bistrița-Năsăud și București. Mai mult, el încorporează peste 700 de cadre didactice înscrise, formate din nouă grupe a cate 30 de profesori. În acest moment, cel puțin 90 de cursanți se află în practică, iar 280 au parcurs proiectul cu succes.

„Trainingul nostru este o călătorie conțtientă pentru că dascălii se angajează în această călătorie. Ei sunt aleși în funcție de motivația pe care o au, pe care ne-o scriu. Trainingul este o călătorie de 5 săptămâni în care avem întâlniri pe ZOOM, vorbim despre principalele teme pe care le abordăm, după care îi invităm pe o platformă foarte modernă în care în fiecare zi primesc teme pentru ei și pentru elevii lor. Cele 25 de ore însumate de-a lungul cursului îi ajută să își managerieze mai bine emoțiile, să se uite la stres ca la un partener de la care pot învăța să crească, dar în același timp să intre în sala de clasă alegând cum vor să facă ora. Noi dascălii suntem una din meseriile care suntem supuse celui mai mare stres și cu toții știm că atunci când stresul ne năpădește, ne scade imunitatea, ne scade starea de sănătate și, bineînțeles, o simțim, nu mai putem să funcționăm la capacitatea noastră maximă și primul lucru în care se vede este în elevii noștri în sala de clasă. Așa că această călătorie nu putea să fie pornită dacă nu am fi avut ca parteneri casa corpului didactic”, a explicat fondatoarea programului „Profesori fericiți”.

Mai mult decât atât, Simona Baciu conchide discursul făcând o pledoarie către profesori pentru a cere ajutor în momentele în care sunt năpădiți de stări negative.

,,Aceasta este o perioadă de solidaritate. Cereți ajutor când vă simțiți copleșiți. Dorim să fim un suport autentic pentru voi, să venim cu soluții  pentru susținerea emoțională și reducerea stresului. Împreună vom găsi căi pin care să navigam cu încredere, astfel încât să ne păstrăm speranța și optimismul. Putem explora împreună tehnici prin care să ne regăsim energia și să ne păstrăm entuziasmul pe tot parcursul anului. Continuăm să învățăm în timp ce predăm diferit”, a mai îndemnat Simona Baciu.

Herlitz și Azomureș, împreună pentru profesori

Directorul general al Herlitz România, Horațiu Nicolau, a declarat în cadrul conferinței că aceasta contribuie decisiv prin tot ceea ce face la susținerea sănătății, educației, și siguranței consumatorilor săi, atât prin produsele realizate, cât și prin implicarea în proiectele umanitare.

,,Copii sunt mai presus de orice pentru noi, deoarece ei sunt principalul obiectiv al tuturor eforturilor pe care le-am depus de-a lungul timpului, anul acesta sărbătorind 30 de ani de prezență a brandului Herlitz in Romania. Acest proiect completează perfect pachetul de beneficii pe care îl oferim deja consumatorilor noștrisi societății, aducând astfel în scoli o stare de bine atât de necesară astăzi din punct de vedere emoțional și comportamental”, a declarat Horațiu Nicolau.

În momentul în care i s-a oferit oportunitatea, reprezentanții Azomureș, cel mai important producător de fertilizanți pentru agricultură din Romania, au răspuns prompt inițiativei.

,,Sprijinul pentru acest proiect a venit firesc și se înscrie în linia pe care a ales-o Azomureș în urmă cu câțiva ani, de a sprijini sistemul educațional. Vremurile pe care le traversăm supun profesorii și elevii unui stres suplimentar, motiv pentru care orice inițiativă care vine să rezolve măcar o parte din problema este binevenită. Suntem bucuroși că ne-am putut alătura organizatorilor acestui curs și că datorită sprijinului nostru, mii de profesori din Romania vor beneficia de noi modele de lucru pe care le vor implementa la clasă”, a punctat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Laura NICA

Alex PĂTRAȘCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE