VIDEO: „Maratonul vaccinării” continuă în liceele mureșene Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 332 Vizualizări

VIDEO: „Maratonul vaccinării” continuă în liceele mureșene

Inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. drd. Sabin-Gavril Pășcan, a oferit joi, 20 aprilie, cu prilejul unui interviu acordat cotidianului Zi de Zi, mai multe informații cu privire la ”Maratonul vaccinării” din perioada 26-28 mai dedicat elevilor mureșeni din învățământul preuniversitar, care au împlinit vârsta de 16 ani.

Reporter: Vă rugăm să ne spuneți detalii despre ”Maratonul vaccinării” pe care îl pregătiți în liceele din județul Mureș.

Prof. dr. Sabin-Gavril Pășcan: În perioada 26-28 mai, în parteneriat cu Prefectura și cu Direcția de Sănătate Publică Mureș, dorim să continuăm acel proiect inițiat de Instituția Prefectului – Județul Mureș, adică „Maratonul vaccinării”, însă de data aceasta dorim ca el să continue în unitățile de învățământ de nivel liceal. Elevii între 16-18 ani, care încă sunt cuprinși în învățământul preuniversitar, pot fi vaccinați. Urmează așadar o campanie de vaccinare pentru această categorie de vârstă, pentru această populație școlară, campanie pe care Inspectoratul Școlar o susține, începând de săptămâna viitoare. Putem să realizăm acest lucru, astfel încât să aibă un real succes ca și „Maratonul vaccinării” care s-a organizat zilele trecute în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie ”George Emil Palade”.

Rep.: Din datele pe care le aveți până acum, care este grupul țintă pe care mizați?

S.G.P.: Se pot vaccina elevii care au împlinit vârsta de 16 ani. Cei de 16-17 ani se pot vaccina doar dacă au un acord din partea părinților. Din cunoștințele avute din unitățile de învățământ, în momentul de față, sunt elevi de 16 -17-18 ani care s-au vaccinat la “Maratonul vaccinării” organizat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie. Aceasta este o vârstă la care noi ne raportăm în perioada imediat următoare și am convingerea că elevii au înțeles la fel de bine importanța vaccinării la fel ca și adulții și sunt convins că și elevii își doresc să se reîntoarcă în condiții de siguranță și să reia cursurile față în față, având în vedere că de marți s-au reîntâlnit cu toții în unitățile de învățământ din municipul Târgu Mureș în principal. Pulsul luat din unitățile de învățământ este unul de bucurie, în cadrul revederii. Au înțeles importanța vaccinării și am convingerea că prin intermediul lor, vor fi convinși și acei adulți: cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, care încă nu au reuși să se vaccineze.

Rep.: Cum o să se desfășoare concret acet maraton? Se vor face liste și apoi vor fi echipe mobile care se vor deplasa în licee?

S.G.P.: Procedura pe care am convenit-o cu Direcția de Sănătate Publică și cu Instituția Prefectului Mureș este următoarea: în cursul zilei de astăzi (joi, 20 mai – n.r.), în unitățile de învățământ va ajunge o machetă care va fi completată de conducerea unităților de învățământ, machetă care va cuprinde numărul de elevi pe categorii de vârstă, 16-17 ani însoțită de acordul părinților și 18 ani fără acordul părinților care doresc să se vaccineze în acest maraton al vaccinării pentru liceeni, urmând ca vaccinarea să se facă în cursul zilei de mâine, ca mai apoi printr-o adresă scrisă de CJCCI, să putem să solicităm numărul de doze necesar vaccinării, urmând ca în perioada amintită, adica 26-28 mai, echipele mobile să se deplaseze în unitățile de învățământ după un orar stabilit, pentru a se putea realiza această vaccinare. Probabil vă întrebați cu toții de ce maratonul va avea loc săptămâna viitoare. Pfizer va fi vaccinul pe care îl vom utiliza în această campanie de vaccinare pentru liceeni. Am decis să inițiem această campanie de vaccinare săptămâna viitoare și să o și finalizăm cu prima doză, pentru ca rapelul, cel puțin pentru elevii care urmează să susțină examenul de Bacalaureat, să se poată face înainte de începerea probelor scrise, astfel încât să nu apară acele reacții după rapel care să nu le permită elevilor să se concentreze în vederea susținerii probelor din examenul de Bacalaureat, examen care va veni imediat, în cursul lunii iunie-iulie, pentru absolvenții calselor a XII-a, respectiv a XIII-a .

Rep.: Câți elevi din județul Mureș estimați că sunt eligibili pentru a participa la ”Maratonul vaccinării” din licee?

S.G.P.: Eligibili pentru vaccinare am avea undeva către 450 – 500 de elevi. Preconizăm undeva la vreo 150 către 200 care ar putea, și care și-au manifestat dorința prin profesorii diriginți să se vaccineze. De fapt, dacă ne raportăm la numărul absolvenților de clasa a XII-a, avem undeva la 3.000 de absolvenți. La aceștia, dacă îi adăugăm pe cei de 16-17 ani, elevi de clasa a X-a și a XI-a, cifra eligibilă ar ajunge undeva către 5.000 de elevi. Ne dorim să se vaccineze cât mai mulți. Vom vedea în cursul zilei de mâine după centralizarea datelor, care ar fi disponibilitatea acestora pentru vaccinare în această campanie. Tot în această campanie, am convingerea că se vor alătura și acele cadre didactice, personal didactic, didactic auxiliar sau nedidactic, care încă nu au reușit să se vaccineze și care pot să se înscrie fără nici cea mai mică problemă în această campanie de vaccinare dedicată pentru liceeni, în liceele în care aceștia învață. Deci cifra preconizată între 16-18 ani urcă undeva către 5.000 și vom vedea exact mâine care va fi cifra personalului care dorește să se vaccineze în licee. Aici mă refer atât la elevii de liceu, cât și la cadrele didactice care încă nu au reușit să se vaccineze.

Au consemnat Diana CĂRBUREAN și Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE