Viața oamenilor nu contează? Sătenii din Teleac vor să protesteze sătui de atacurile urșilor Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 642 Vizualizări

Viața oamenilor nu contează? Sătenii din Teleac vor să protesteze sătui de atacurile urșilor

În acest sfârșit de săptămână două persoane și-au pierdut viața în urma atacului unor urși. Un tânăr de 26 de ani, din comuna Rușii Munți, a fost omorât la stâna la care lucra din Harghita, în apropierea de granița cu județul Suceava. Sâmbătă seara, un cioban din Teleac a fost omorât în apropiere de stâna pe care o deținea în satul Mura. Ambele sat aparțin de comuna Gornești.

Tânărul de 26 de ani, din Rușii Munți, era unul dintre cei trei mureșeni atacați de un urs la o stână de pe raza judeţului Harghita la limita cu judeţul Suceava şi care a fugit în pădure, fiind căutat de jandarmi montani, poliţişti şi salvamontişti.

Potrivit ISU Suceava, citat de Agerpres, sâmbătă dimineaţă, jandarmii suceveni au găsit trupul tânărului de 26 de ani, care se afla la o distanţă de aproximativ 300 de metri faţă de locul unde a fost observat ultima oară, în interiorul pădurii, constatând că leziunile suferite erau incompatibile cu viaţa. Un alt bărbat în vârstă de 45 de ani a fost atacat de urs, suferind mai multe leziuni şi a fost transportat la o unitate medicală din judeţul Suceava, aceasta fiind cea mai apropiată de locul atacului. Cel de-al treilea bărbat este cel care a sunat la 112.

Ucis în apropiere de stână

Sâmbătă seara, un bărbat de 80 ani, cioban la stână, a fost atacat de urs pe raza satului Mura, comuna Gornești și ucis.

Primarul comunei Gornești, Kolcsár Gyula ne-a confirmat că o persoană a decedat în urma atacului unui urs. “Nu putem zice că era noapte, era după ora 20. Băiatul său a plecat de la stână pe la ora 20 și când s-a întors nu l-a mai găstit. Cred că pe la ora 2 și ceva, l-au găsit la o distanță de 300 de m. Stâna era în Mura, dânșii sunt o familie din Teleac”, ne-a declarat primarul.

Decesul a fost confirmat în cursul zilei de ieri și de Biroul de Presă al IPJ Mureș, care a precizat: “La data de 25 iulie a.c., în jurul orei 00:05, polițiștii din Mureș au fost sesizați de către un bărbat cu privire la faptul că tatăl sau, de 80 de ani, din Gornești, lipsește de la stână. De îndată, s-a constituit o echipă de cercetare formată din 11 polițiști (dintre care un criminalist cu un câine de urmă), 4 jandarmi, 4 reprezentanți de la Salvamont Mureș, 1 polițist local, și un paznic de vânătoare, care s-a deplasat la fața locului, pentru efectuarea de
activități de căutare.În urma activităților, la o distanță de 300 de metri, a fost identificat bărbatul în cauză, care prezenta multiple leziuni traumatice, la nivelul întregului corp, posibil a fi provocate de animale sălbatice. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor și cauzelor în care a survenit decesul”.

Vor să protesteze

În comuna Gornești, până acum nu au fost pierderi de vieți omenești din cauza atacurilor urșilor, însă au fost ucise animale și oamenii din comună au suferit alte pagube materiale.

“Nu am avut până acum niciun deces, dar probleme cu urșii avem foarte mari. Chiar acum am discutat cu teleceni și o să facem o demonstrație, sunt foarte revoltați, deja au început să atace urșii și în timpul zilei. Ieri, iarăși la o stână, la ora 11 au scos o oaie, iar azi-noapte, la Ilioara – au luat opt porci. Sunt din ce în ce mai agresivi. Telecenii mi-au spus că viața omului nu mai contează?”, ne-a declarat primarul Kolcsár Gyula.

Primarul ne-a spus că a fost sunat de către un alt fermier care i-a spus că în jurul stânei pe care o deține sunt cel puțin cinci ursoaice cu puii lor.

Reacții guvernamentale

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tánczos Barna a postat pe pagina sa de pe rețeaua de socializare Facebook un mesaj după incidentul din Harghita, anunțând că ursul ucigaș va fi extras (n.a. să sperăm că cel vinovat și nu alt exemplar).

“Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România. În cursul nopții Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei”, a scris ministrul.

Ministrul a mai amintit și de modificarea legislației în domeniu în vederea intervenției rapide atunci când o comunitate se confruntă cu o asemenea problemă. Săptămâna trecută, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență în acest sens care stabilește, așa cum a menționat ministrul, că “în cadrul fiecărei unitate administrativ teritorială se va constitui o echipă de intervenție imediată care este condusă de primar sau de viceprimar. Ei sunt persoanele care, conform legii, în baza expertizei profesionale, decid asupra modului de intervenție imediată care poate fi de trei tipuri: alungarea, tranchilizarea și relocarea, eutanasierea sau împușcarea ursului”.

Tánczos Barna a mai anunțat sâmbătă, după tragedia din Harghita, că: “Ministerul Mediului va continua să facă toți pașii necesari pentru a soluționa problema urșilor în România. Am pregătit cadrul legal pentru intervenția imediată în intravilanul localităților și vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs pentru a asigura atât siguranța cetățenilor cât și protejarea specie”.

Noua legislație chiar dacă introduce acele metode de intervenție, nu rezolvă în întregime această problemă deoarece dă posibilitatea intervenției doar dacă atacul a avut loc în intravilanul localității.

“Ne ajută parțial. Stânele sunt în extravilan, în intravilan mai puțin. Acum avem cazul de la Ilioara, ferma era în intravilan”, a spus primarul comunei Gornești.

Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE