Home / Cultură / „Dosarele Siberiei“, la Teatrul Național Târgu Mureș

„Dosarele Siberiei“, la Teatrul Național Târgu Mureș

Distribuie

Producţia „Dosarele Siberiei“, în regia lui Petru Hadârcă, adaptată după memoriile Margaretei Cemărtan-Spânu şi ale lui Ion Moraru, va ajunge pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţional Târgu-Mureş duminică, 22 august, de la ora 19.00.

Spectacol-document

Spectacolul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu“ din Chişinău comemorează tentativele de exterminare a românilor din spațiul pruto-nistrean în perioada ocupației sovietice a Basarabiei (1940, 1944-1991) prin foamete organizată și deportări sistematice.

„Ideea spectacolului o port de mult timp în minte și în suflet. Soarta românilor basarabeni persecutați, masacrați și exterminați de regimul comunist prin foamete organizată, prin deportări în masă și prin încarcerare în Gulag este o temă la care am revenit și am lucrat mai bine de zece ani, profitând de șansa de a monta mai multe spectacole-document la Teatrul Național Radiofonic de la București, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași. După șocul produs de lectura Arhipelagul-ui Gulag de Aleksandr Soljenițân, am citit alte materiale, în special memorii ale conaționalilor noștri trecuți prin malaxorul represiunilor staliniste, descoperind treptat o realitate ascunsă, paralelă și diferită de cea trăită de mine în perioada copilăriei și tinereții. Am descoperit îngrozit că alături de noi, pionieri și comsomoliștii ce recitam voioși ode lui Lenin și Partidului, trăiau oameni care sufereau în tăcere, își plângeau în taină părinții, surorile și frații, bunicii, prietenii, uciși de sistemul odios și pervers, creat de cei pe care noi îi glorificam cu atâta inconștiență înflăcărată. Nu bănuiam că, în multe case, consătenii mei se măcinau, se stingeau lent de durere mută și neîmpărtășită“, a precizat regizorul Petru Hadârcă.

Scenografia a fost realizată de Irina Gurin, expresia corporală a fost concepută de Irina Slobodeaniuc, proiecţia video îi aparţine lui Ian Onică, luptele scenice au fost coregrafiate de Oleg Mardari, secvențele video au fost concepute de OWH Studio, iar scenariul a fost semnat de Petru Hadârcă şi de Mariana Onceanu.
Producţia a fost distinsă cu Premiul pentru Cel mai bun spectacol şi Premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin (Draga Dumitriţa Drumi) la Gala Premiilor UNITEM 2020.

Spectacolul va fi beneficia de supratitrare în limba maghiară, are o durată de 2 ore şi 30 minute şi nu este recomandat tinerilor sub 16 ani.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe www.biletmaster.ro şi în format fizic de la Casieria Teatrului. Casieria se va redeschide luni, 16 august, iar preţul unui bilet este de 15 lei.

(Redacția)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Idei inedite pentru cadouri de Crăciun

Distribuie O dată u sosirea sezonului de iarnă, Centrul de Sticlă devine locul ideal pentru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.