Home / Cultură / Horia Marchean, medic și poet, devine „scriitor la școală”

Horia Marchean, medic și poet, devine „scriitor la școală”

Reprezentanții Asociației Podium anunță următorul invitat în cadrul proiectului „Scriitori la școală”. Poetul Horia Marchean va vizita joi, 21 octombrie, Liceul Tehnologic „Gheorghe Şincai“ din Târgu Mureș, unde va susţine ore de literatură română contemporană la clase ale doamnelor profesoare Cristina Timar, Diana Cârnaţiu şi Daniela Ormenişan.

Medicina și poezia. Luptă pe două fronturi

Horia Marchean este unul dintre cei mai dinamici şi mai promiţători tineri poeţi stabiliţi la Târgu Mureş. Horia Marchean este medic rezident la Clinica Psihiatrie II din Târgu Mureș. A absolvit Colegiul Național „Emil Racoviță” din Brașov, iar ulterior a absolvit Facultatea de Medicină a Universității „Transilvania” din Brașov.

Pe lângă studiile de specialitate publicate, publică și literatură. Începe să scrie la 14 ani, influențat de Lovecraft, Barker și Herbert, în principiu proză scurtă. Începe să scrie poezie în timpul studiilor universitare, alternând rareori cu proza scurtă sau cu articole pe tema psihiatriei culturale sau sociale. Tematic, tratează idei religioase, filozofice și politice.

Până în prezent, a publicat un studiu de specialitate în culegerea de studii „Persoana normală și patologică: repere istorice, sociologice și spirituale”, red. Aurel Nireștean, Emese Lukacs, Târgu Mureș University Press, 2019. Articolul poartă numele de „Gilles de Rais și tulburarea de personalitate antisocială ca patologie a puterii. Studiu de caz”.

Are două volume de poezii publicate și anume „Altera Pars”, „Kitab al-Azif” (Cartea Celui ce se Apropie), iar al treilea volum numit „Parte Nostra” este în curs de apariție la editura Eikon. Momentan este în lucru încă un volum de poezii pentru care deocamdată nu are titlu definitiv. A mai publicat și două povești scurte și anume „Pregătiri pentru spovedanie”, respectiv „Risus Sardonicus”, ambele la Editura Berg în 2018.

Citeste si:  Mai multe străzi din Sântana de Mureș, modernizate

Despre „Scriitori la școală”

Opt autori și autoare se întâlnesc, în timpul orelor de literatură română sau maghiară, cu elevi de la șapte licee din Târgu Mureș. Asociația Podium continuă, astfel, inițiativele menite să creeze întâlniri autentice între publicul tânăr, scriitori contemporani și cadre didactice. În total, vor beneficia de orele de literatură susținute de autori și autoare aproximativ 600 de elevi.

Potrivit reprezentanților Asociației Podium, Ioana Pârvulescu, Simon Márton, Dan Coman, Láng Zsolt, Alina Nelega, Robert Gabriel Elekes, György Alida și Horia Marchean vor susține ore de literatură pentru elevi de la Liceul Vocațional de Arte, Colegiul Național „Unirea”, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”, Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” și de la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”.

Mălina MORARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Incendiu la un magazin alimentar

Pompierii militari de la Punctul de Lucru Sovata, Detașamentul Târgu Mureș și pompierii voluntari din …