Berlinul, solidar cu Kievul Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 175 Vizualizări

Berlinul, solidar cu Kievul

Ministrul de externe Annalena Baerbock a încercat să înlăture orice îndoială cu privire la solidaritatea Germaniei în timpul vizitei începute, la Kiev, în lumina refuzului Berlinului de a livra arme Kievului.

„Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a ne asigura că nu va fi o escaladare suplimentară”.”Susţinem fără rezerve integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a spus Baerbock.

„Şi dacă terţii încearcă să creeze o ruptură între Ucraina şi partenerii săi, o ruptură a prieteniei dintre Ucraina şi Germania, atunci vom fi cu atât mai intens şi mai strâns împreună”, a afirmat şefa diplomaţiei germane. Referindu-se la politica germană privind livrările de arme, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a remarcat diferenţe clare de opinii.”Astăzi am găsit puncte de contact şi aşteptăm decizia guvernului german”, a spus el. El a negat că au existat presiuni din partea Germaniei pentru a face concesii.

Kuleba a mai spus că Kievul şi-a menţinut poziţia de a nu intra în dialog direct cu separatiştii din estul ţării, susţinuţi de Rusia. Cu puţin timp înaintea acestei vizite, Ucraina şi-a reiterat apelul privind livrările de arme. La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a reiterat refuzul Berlinului de a furniza arme Ucrainei, în conformitate cu politica guvernului german de a nu trimite arme în zonele de conflict. Acest refuz al Germaniei de a se alătura altor membri NATO, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie şi statele baltice, a ridicat semne de întrebare în rândul aliaţilor şi a generat frustrare în cadrul guvernului pro-occidental de la Kiev.

Cu toate acestea, ministrul Kuleba a spus că Ucraina a primit un sprijin considerabil din partea partenerilor săi internaţionali, începând din luna decembrie.”Volumul total a depăşit 1,5 miliarde de dolari în aceste săptămâni şi luni”, a spus el înaintea întrevederii cu Baerbock. El a adăugat că peste 1.000 de tone de arme şi muniţie au ajuns deja în Ucraina.

Aceasta este a două vizită în Ucraina a Annalenei Baerbock în ultimele trei săptămâni, ca parte a eforturilor de mediere în conflictul cu Rusia. „Este vorba, nici mai mult nici mai puţin, decât despre pacea în Europa. Lupta pentru aceasta, cu toată puterea şi determinarea noastră, trebuie să merite orice efort”, a afirmat Baerbock într-o declaraţie înainte de a pleca.

Totodată, ea a reiterat angajamentul Germaniei faţă de Ucraina ca aliat al UE şi al NATO.”Împreună, vom răspunde cu măsuri dure, foarte concrete la orice agresiune ulterioară a Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus şefa diplomaţiei germane.

Baerbock avea în program o întâlnire cu preşedintele Zelenski, care a fost însă anulată din cauza unei neconcordanţe între agendele celor două părţi.

Ministrul german de externe şi-a început deplasarea în Ucraina cu o vizită la memorialul Holodomor din Kiev, care comemorează victimele marii foamete din 1932 şi 1933, în care se crede că au murit cel puţin trei milioane de persoane.

(E.T.)

( www.agerpres.ro )

Foto: https://economedia.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE