Laureații concursului online ”Împreună cu Hristos în lume la început de mileniu III” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 547 Vizualizări

Laureații concursului online ”Împreună cu Hristos în lume la început de mileniu III”

În data de 19 decembrie 2021 a avut loc concursul online, cu participare internațională ”Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III”- ediția a VI-a, etapa I ”Hristos Se naște, slăviți-L!”, desfășurat în cadrul Proiectului e Twiming ”Limbă, cultură și spiritualitate românească”, organizat de către Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, Episcopia Ortodoxă a Italiei, Colegiul Național Pedagogic ”Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca, la care au participat peste 10.000 de elevi cu vârste cuprinse între 6-18 ani, din 26 de țări ale lumii.

La acest concurs au participat cu multă dragoste, talent, dar și cu rezultate deosebit de frumoase și elevi de la Școala Gimnazială ”Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, pregătiți de doamna învățătoare Stoica Natalia, la clasa a II-a, și de către profesorul de religie Maxim Gheorghe, la grupele de vârstă corespunzătoare claselor V-VI, respectiv VII-VIII. Rezultatele realizate de către copii sunt următoarele: Bardoși Alexia-Maria – premiul I, Kovaci Darius-Casian – premiul I, Kovaci Maria-Casiana – premiul I, Moldovan Alessia – premiul I și Mureșan Antonia – premiul I, toți la categoria Clasa pregătitoare – Clasa a II-a. Trif Titus Antoniu – premiul I, Bârsan Sofian-Bogdan – premiul I, Cotlarciuc Alexandru – premiul I, Doarje Ilinca-Alexia – premiul I, Sava Maria – premiul I și Fekete-Negruți Andrei – premiul II, la categoria clasele V- VI, Kis Carla-Rebecca – premiul I, Mureșan Simina-Larisa și Pop Eduard-Maximilian – premiul I la categoria clasele VII- VIII.

Într-o zi de aleasă sărbătoare pentru școlile teologice și pentru învățământul religios, în 30 ianuarie 2022, cu ocazia sărbătorii  Sfinților Trei  Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor merituoși la  bisericile parohiale pe raza cărora funcționează școlile cu elevi premianți, așa cum cerea și Regulamentul concursului. Bucuria a fost deplină pentru participanți dacă ținem cont de binecuvântările revărsate asupra lor prin participarea la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie și de faptul că biserica a fost neîncăpătoare pentru participanții la Sfânta slujbă, lumea trăind Sfânta Liturghie și din curtea bisericii. Elevii au fost însoțiți de cei dragi sufletelor lor, părinți, bunici, frați sau surori, dar și de către cadrele didactice care i-au îndrumat.

Căldura, emoțiile și dragostea cu care părintele paroh pr. Hancu Daniel i-a primit pe copii în biserica purtând hramul Sfântului Arhanghel Mihail nu poate fi exprimată în cuvinte. Sigur că premiile câștigate îi vor motiva pe elevi să participe și la alte asemenea concursuri și nădăjduim că acesta va fi doar un start reușit pentru ei în drumul anevoios alcunoașterii lui Dumnezeu, al trăirii valorilor  creștine și al creșterii duhovnicești pentru viața creștină, spre bucuria și cinstea Bisericii, a familiilor lor și a Școlii Gimnaziale ”Friedrich Schiller” pe care o reprezintă cu multă cinste. Pe lângă premiile în dulciuri și obiecte ”de suflet” primite, copiii îi sunt recunoscători vrednicului părinte Daniel Hancu pentru cărțile de rugăciuni oferite celor mici și pentru Noul Testament cu Psalmii, oferit elevilor de la  gimnaziu. Păcat că momentul a fost umbrit oarecum de imposibilitatea participării mai multor elevi la festivitatea de premiere, din motive de siguranță medicală, fiind izolați sau carantinați.

Oricum acest concurs ne dă speranțe serioase că acești tineri împlinesc cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos:” Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât văzând ei faptele voastre bune, să-L slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri” (Matei 5, 16), iar bucuriile trăite prin acest concurs îi vor mobiliza să progreseze și să devină de la zi la zi creștini tot mai curați și mai frumoși, iubitori ai Bisericii, ai școlii și țării noastre, convinși fiind că ”niciun sportiv adevărat, atunci când se află pe stadion, nu cere odihnă, linişte, mâncăruri sau băuturi. Atunci când concurează, îşi adună forţele, îndură praful, căldura, transpiraţia, chinul şi, câteodată, chiar şi durerea… Va veni şi vremea odihnei. Acum este, însă, vremea încercărilor, a ispitelor, a supărărilor, ca prin ele să dobândim nădejdea mântuirii…” (Sfântul Ioan Gură de Aur în “Problemele vieții”, Editura Egumenița – Cele două căi).

Profesor Gheorghe MAXIM

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE