Reuters: ”Ne rugăm pentru Ucraina”, spun oamenii care fug de război spre Europa Centrală Stiri
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Reuters: ”Ne rugăm pentru Ucraina”, spun oamenii care fug de război spre Europa Centrală

Oameni care fug de războiul din Ucraina s-au îndreptat vineri în număr mare spre ţările vecine Polonia, România, Ungaria şi Slovacia, în timp ce rachete ruse cădeau asupra Kievului, mulţi dintre ei fiind nevoiţi să aştepte multe ore la punctele de trecere aglomerate, relatează agenţia Reuters.

La o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a declanşat invazia, cei care trec graniţa sunt mai ales femei şi copii, după ce autorităţile ucrainene le-au interzis bărbaţilor între 18 şi 60 ani să părăsească ţara.

Irina, de 36 ani, a plecat joi din Kiev împreună cu mama ei şi cele două fetiţe de 2 şi 4 ani, înainte de a ajunge la Ubla, în Slovacia.

”L-am lăsat pe soţul meu acolo, aşa că el e încă acolo susţinând guvernul nostru”, a povestit Irina, cazată într-un hotel în oraşul de graniţă Snina.

”Ne rugăm pentru Ucraina şi sperăm că totul va fi bine”, a spus ea.

Potrivit mediei locale din Polonia, unii refugiaţi au fost nevoiţi să aştepte 16-18 ore pentru a trece graniţa la Medyka, în sudul Poloniei, pe o vreme geroasă.

Autorităţile de frontieră au informat că 29.000 de persoane au intrat joi în Polonia dinspre Ucraina, deşi nu este clar câţi erau refugiaţi şi nu străini care se îndreptau spre casă.

Ministrul adjunct de interne Pawel Szefernaker a menţionat că şoferii de autocar ucraineni nu pot trece frontiera pentru că bărbaţii de vârstă incorporabilă sunt reţinuţi în Ucraina.

Potrivit lui Michal Mielniczuk, purtător de cuvânt al regiunii sudice Podkarpackie, oamenilor care sosesc li se oferă cazare. ”Marea lor majoritate pleacă mai departe spre alte zone din Polonia după ce primesc o masă caldă”, a explicat el pentru agenţia PAP.

La graniţa cu nordul României, femeile plângeau în timp ce îşi luau rămas-bun de la bărbaţii iubiţi, îndreptându-se spre punctul de trecere de la Sighetu Marmaţiei, a relatat un martor Reuters.

Tot în România, cozi lungi s-au format în timp ce maşinile aşteptau îmbarcarea pe un feribot peste Dunăre la Isaccea, conform transmisiilor mediatice locale.

În Slovacia, autorităţile au făcut apel la locuitori să doneze sânge şi au înfiinţat spitale de campanie cu 5.380 de paturi alocate spre utilizare armatei sau NATO.

De-a lungul Europei Centrale, pe flancul estic al NATO, voluntari postează mesaje pe reţelele sociale pentru a organiza găzduire şi transport pentru persoanele care sosesc de la frontiere.

Activişti au înfiinţat puncte de distribuire de alimente şi băuturi calde, iar veterinari s-au oferit să aibă grijă de animalele de companie.

Bulgaria a început să emită paşapoarte la Kiev cetăţenilor săi care au nevoie de documente de călătorie şi a trimis patru autocare pentru evacuare din capitala ucraineană.

Trei autocare, care vor evacua 130 de cetăţeni bulgari, vor pleca din Odesa vineri, a transmis un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

(www.agerpres.ro)

Foto: www.digi24.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE