Joe Biden: Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia Stiri din vecinatatea Romaniei
  • Alexandra Haja
  • 0 comentarii
  • 80 Vizualizări

Joe Biden: Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia

Preşedintele SUA Joe Biden a reafirmat că Statele Unite nu doresc să intre în conflict cu forţele ruse care au invadat Ucraina, dar a lansat un avertisment puternic Moscovei: ”Să nu vă gândiţi să avansaţi un centimetru pe teritoriul NATO”.

”Acest război este deja un eşec strategic pentru Rusia”, a adăugat Biden în cursul unui discurs rostit la Castelul Regal din Varşovia, cu un ton deosebit de dur faţă de preşedintele rus Vladimir Putin. Preşedintele american Joe Biden s-a adresat direct ruşilor în cursul discursului rostit la Varşovia, afirmând că ”poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

”Permiteţi-mi să spun aceasta dacă mă auziţi – voi, poporul rus, nu sunteţi duşmanul nostru.Refuz să cred că primiţi favorabil uciderea unor copii şi bunici nevinovaţi sau că acceptaţi că spitale, şcoli, maternităţi sunt lovite de rachete şi bombe ruseşti”, a afirmat Joe Biden.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu poate rămâne la putere şi războiul său împotriva Ucrainei este un eşec strategic pentru Moscova, a menţionat de asemenea preşedintele american Joe Biden.

”Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Biden în prezenţa unei mulţimi de oameni la Varşovia. Biden a apreciat că războiul Rusia-Ucraina, acum în a doua lună, a unit Occidentul, adăugând că NATO este o alianţă defensivă care nu a căutat niciodată dispariţia Rusiei.

Totodată, Joe Biden l-a numit ”măcelar” pe omologul său rus Vladimir Putin. Întrebat despre ”ceea ce crede despre Vladimir Putin, având în vedere ce le face acestor oameni”, Biden a răspuns cu o singură propoziţie: ”Este un măcelar”, în timp ce întrevederea era transmisă în direct de mai multe canale de televiziune de pe Stadionul naţional din Varşovia.

Preşedintele american a ținut să menționeze că articolul 5 din Tratatul NATO, care stipulează că un atac asupra unei ţări membre a Alianţei Nord-Atlantice este un atac asupra tuturor, constituie o ”datorie sacră” pentru Statele Unite. Preşedintele Biden a dat această asigurare în cursul întâlnirii cu omologul său polonez Andrzej Duda, a cărui ţară se teme de agresivitatea Moscovei după declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Reafirmând că pentru americani articolul 5 este ”o obligaţie sacră”, el a adăugat: ”Puteţi conta pe aceasta”, înainte de a cita o veche maximă poloneză ”pentru libertatea noastră şi a voastră”. Acest slogan aminteşte de o insurecţie poloneză împotriva ocupaţiei de către Rusia ţaristă. Biden a declarat, de asemenea, că preşedintele rus Vladimir Putin ”mizează pe o NATO divizată”, dar că această divizare nu a avut loc.

La rândul său, Andrzej Duda a afirmat că relaţiile polono-americane sunt ”înfloritoare” şi vor fi ”consolidate foarte mult” de vizita oaspetelui său şi, în final, că ţara sa este un aliat ”serios” al Statelor Unite. Preşedintele Andrzej Duda a vorbit despre viitoarea cooperare cu companiile americane în proiecte de centrale nucleare în Polonia şi şi-a exprimat speranţa că companiile aeronautice poloneze vor putea participa la fabricarea de elicoptere americane Black Hawk.

Preşedintele american a mai afirmat că ”nu este sigur” că anunţul Rusiei de a-şi concentra ofensiva asupra zonei Donbas înseamnă o schimbare a strategiei sale în Ucraina. Întrebat de un jurnalist pe această temă, el a răspuns concis: ”Nu sunt sigur că ei (ruşii) au făcut acest lucru”, în timp ce comandamentul rus a declarat că doreşte ”să-şi concentreze eforturile pe obiectivul principal: eliberarea Donbasului”, în contrast cu intenţia declarată a Kremlinului de a ”demilitariza”şi a ”denazifica” întreaga Ucraină.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că prima fază a operaţiunii sale militare în Ucraina este aproape încheiată, iar de acum înainte trupele ruse se vor axa pe ”eliberarea” completă a regiunii estice Donbas ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Începută pe 24 februarie, invazia rusă a făcut progrese doar în primele zile, când a ajuns la porţile Kievului, dar rezistenţa puternică a trupelor ucrainene a oprit sau încetinit ulterior înaintarea pe toate fronturile. La o lună de la începerea invaziei, singurul mare oraş ucrainean care a căzut sub control rusesc este Herson, în sud.

AFP

( www.agerpres.ro )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE