Home / Invatamant / Perenitate – Arc peste timp – 80 de ani de existență

Perenitate – Arc peste timp – 80 de ani de existență

Distribuie

Motto: ”Sufletul omului este precum pământul țării; pentru a da roade trebuie  cultivat” – Mihai Eminescu.

Pentru cinstirea și prețuirea înaintașilor, care s-au jertfit pe altarul țării, românii au înălțat monumente, spitale, școli și au atribuit numele eroilor neamului unor instituții de larg interes social, științific și cultural, respectul, timpul și timpurile, ne fac să ne oprim azi la o unitate emblematică a țării, Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” din Târgu Mureș.

Academician profesor Traian Săvulescu (1889-1963), a fost întemeietorul școlii românești de fitopatologie și protecția plantelor. A fost redactor responsabil al revistei ”Buletin de la section scientifique de l, academie Roumanin, membru în comitetul de redacție al revistelor ”Phytologische zeischrifz” din Berlin și Sidowia din Bulgaria. A fost profesor universitar la Institutul Agronomic ”Nicolae Bălcescu” și profesor la Universitatea  din București, fiind primul președinte al Academiei Române și membru în numeroase academii străine, sprijinind în primul rând ocrotirea naturii.

Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, funcționează în una din cele mai frumoase clădiri din Târgu Mureș. În incinta sa se aud ecourile pașilor multor generații de elevi, care au învățat carte de-a lungului timpului.

Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu”, a luat ființă acum 80 de ani, în anul 1942 ca Școală medie de Agricultură. De la înființare și până în prezent școala agricolă mureșeană a pregătit cadre pentru diferite profiluri și meserii, funcționând sub diferite denumiri, fiind singura unitate școlară din țară, care nu și-a schimbat calificările profesionale.

În anul 2004, ca urmare a conjuncturii favorabile și a rezultatelor deosebite în activitatea școlară și extrașcolară, Grupul Școlar Agricol Târgu Mureș a devenit colegiu, purtând numele celebrului fitopatolog Traian Săvulescu. Din anul 2007 Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” a fost recunoscut ca școală europeană.

Dacă este să gândim o ierarhie a valorilor instituționale din învățământul preuniversitar mureșean, Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” ar ocupa cu siguranță unul din primele locuri, bucurându-se de prestigiu în acest spațiu  plin de noblețe al oamenilor școliți.

Cred cu tărie în valorile profesionale formate și afirmate de-a lungul celor aproape 80 de ani de existență, valori care au făcut posibilă reînvierea cultului muncii, în specializările: agronom, veterinar, zootehnie, protecția plantelor, industrie alimentară, agroturism, legumicultără, horticultură, brutari.

Acum din infinitul privirii retrospective, selectez un loc care într-un fel s-au altul mi-a marcat tinerețea și formarea profesională și mi-a călăuzit un drum în viață-școală. Și așa mă opresc la anii de liceu petrecuți în această școală și rețin din definiția școlii: ”Școala-izvor, sursă de cunoștiințe, de învățături, sistem și mijloc de instruire într-un anumit domeniu, prin învățare, prin practică și prin experiența dobândită prin aceste căi” (DEX al limbii române Ed. Academiei RSR 1975, pag. 923). Cei care ajung aici, nu fără osteneală, pot spune că ”aici pot să fiu însumi”.

Dar pentru a contura și chiar a evidenția pregătirea specifică primită în această școală și pentru a-mi aduce o modestă contribuție la prestigiul acestei școli, voi încerca să prezint profilul dascălilor care au fost și încă mai sunt în această școală: oameni care au știut întotdeauna să lucreze cu oamenii. Este știut faptul, că cel mai greu este să lucrezi cu oamenii, având în vedere că fiecare om acționează după cele două componente de bază ale personalității, statutul și rolul său, care sunt diferite de la om la om (de la elev la elev). De altfel, oamenii cu personalitate, colegii mei deopotrivă, au răspuns mereu cerințelor prin ținuta corectă, caracter, autocontrol, obiectivitate și sinceritate, gândire critică, cu multă inițiativă și tact în relațiile cu elevii, cu optimism, cu simțul umorului.

Aici au fost întotdeauna și sunt profesioniști datorită pregătirii generale și de specialitate. Ca specialist, profesorul cunoaște foarte bine disciplina pe care o predă, la fel și metodologia de predare a acesteia, prin tactul psihopedagogic pe care îl au. Toți știu că munca în domeniul educațional este cea mai nobilă activitate ce se poate desfășura în societate. Multitudinea de variabile pe care le implică procesul de învățământ și care asigură funționalitatea, a determinat o serie de autori să considere activitatea educațională ca fiind de o complexitate aparte.

De fapt peste timp când ne amintim cu mult drag, de profesorii noștrii, ceea ce ne vine în minte în primul rând este ajutorul pe care l-am primit prin modelul, prin exemplul, în formarea personalității noastre, în cunoașterea noastră și mai ales în autocunoaștere. De aceea, absolvenții prestigioasei noastre unități școlare, deveniți personalități pe toate domeniile și meridianele lumii, sunt criterii de validare alături de perenitate.

Doresc ca arcul peste timp să devină cerc numai în infinit, convinși de faptul că ”oamenii mari pot privi înapoi fără mânie”.

Prof. Ioan MACARIE,

Absolvent 1981-1982


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Caravană cu servicii gratuite din 10 specialități medicale

Distribuie Direcția de Asistență Sighișoara Sighișoara a demarat, în data de 18 martie 2024, o …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.