Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: Fondul de Traziție Justă, prima etapă de transformare a Mureșului într-un județ verde Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 272 Vizualizări

Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș: Fondul de Traziție Justă, prima etapă de transformare a Mureșului într-un județ verde

Deputatul USR Adrian Giurgiu consideră că județul Mureș nu trebuie să rateze șansa de a accesa toate fondurile europene pentru dezvoltare, protecție a mediului și pentru a deveni un județ verde, neutru din punct de vedere climatic.

Mureșul este unul dintre cele mai poluante județe din România, alături de Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova și Galați. Reducerea poluării în aceste județe este foarte importantă în contextul în care, la nivel de Uniune Europene, țările membre trebuie să reducă până în 2030 cu aproape 50% nivelul emisiilor de dioxid de carbon eliminate în atmosferă. România trebuie să reducă aceste emisii cu 44% față de anul 2005, urmând ca treptat până în 2050 nivelul acestora să devină zero. 

USR dorește ca România trebuie să absoarbă toți banii din Fondul de Tranziție Justă, unul dintre mecanismele create la nivel european pentru combaterea efectelor sociale și economice generate de procesul decarbonizării. 

„Procesul acesta de scădere a poluării este unul greoi – atât la nivelul procesului de implementare, cat și financiar. De aceea Uniunea Europeană a creat o serie de programe de finanțare pentru combaterea efectelor sociale și economice generate de procesul decarbonizării. Unul dintre aceste este Fondul de Tranziție Justă prin care România va primi 1,9 miliarde de euro. Banii vor merge exclusiv în cele șase județe”, a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș.  

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat săptămâna trecută a doua versiune a Planurilor Teritoriale pentru Tranziție Justă aferente județelor Gorj, Hunedoara, Dolj, Mureș, Prahova și Galați. Pe baza acestor planuri se vor cheltui cele 1,9 miliarde de lei. 

„Scăderea nivelului de poluare nu înseamnă că închidem fabrici și că oamenii își vor pierde locurile de muncă. Este foarte important ca toată lumea să înțeleaga asta. Scădem nivelul poluării prin retehnologizare, păstrăm industria dar o facem mai prietenoasă pentru mediul încojurător și pentru sănătatea noastră”, a mai spus deputatul mureșean.  

O șansă reală pentru Azomureș

Compania Azomureș este principalul consumator de gaz al județului. De aceea o bună parte a planului teritorial aferent județului Mureș se concentrează în jurul acestei companii. 

„M-am bucurat să văd investițiile ce urmează a fi realizate la Azomureș prin Fondul de Tranziție Justă. Este cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, este unul dintre cei mai mari cinci angajatori ai județului, și de activitatea sa depind agricultura și siguranța alimentară a României”, explică Adrian Giurgiu. 

În perioada 2022 – 2030, prin Fondul de Tranziție Justă se vor realiza o serie de investiții pentru reducerea semnificativă a consumurilor de gaz natural și a emisiilor de carbon și se va construi o centrală în cogenerare de înaltă eficiență. 

„Consider că acest plan este crucial pentru județul nostru, poluare din ce în ce mai redusă și siguranță alimentară la nivel național. Fără implementarea acestor măsuri activitatea combinatului fiind pusă în pericol. Impactul ar putea fi resimțit atât de angajați și furnizori cât și de agricultorii din toată țara. Vorbim de furnizorul de îngrășăminte chimice care acoperă 50% din agricultura românească, unul din cei mai mari 10 din Europa”, a declarat deputatul mureșean. 

Producție de hidrogen în județul Mureș

Tot din aceste Fondul pentru o Tranziție Justă urmează să fie construită și o centrală pentru producția de hidrogen, cu utilizarea de energie regenerabilă, care va înlocui parțial gazul natural în procesele de producție ale companiei Azomureș. 

„Această instalație de producție a hidrogenului este un pas important spre energia verde. Hidrogenul joacă un rol important în procesul de reducere a poluării la nivelul Uniunii Europene. Mă bucură să văd că în județul Mureș dorim să inovăm în această direcție.  Hidrogenul curat se poate obține din surse regenerabile de energie, iar ulterior, poate fi utilizat ca materie primă sau combustibil în industrie, transporturi, energie, construcții și nu numai”, explică deputatul. 

Linii de finanțare complementare 

Cu cele 1,9 miliarde de euro, România ocupă locul trei în topul țărilor finanțate din acest fond, după Polonia (3,5 miliarde de euro) și Germania (2,2 miliarde de euro). Însă, Fondul pentru o Tranziție Justă nu este singurul mecanism financiar prin care Mureșul poate deveni un județ mai puțin poluant și chiar 100% verde. 

„Fondul pentru Modernizare are are un buget de aproximativ 13 miliarde de euro alocat României. Această sumă poate crește pentru că ea este în realitate de 2% din totalul certificatelor de CO2, România primind aproape 12% din totalul acestor certificate. Crește prețul certificatelor CO2, crește și bugetul acestui fond”, a spus Adrian Giurgiu. 

Acest fond se adresează celor mai sărace 10 state membre UE pentru a le ajuta să dobândească neutralitatea climatică prin intermediul investițiilor în generarea și folosirea energiei din surse regenerabile, eficiență energetică, stocarea energiei, modernizarea rețelelor energetice și altele. 

Deputatul insistă că firmele și autoritățile locale trebuie să gândească cât mai multe proiecte prin care să atragă bani din aceste finanțări. 

„Mureșul trebuie să atragă cât mai mulți bani din aceste fonduri. Prin acești bani putem să ne modernizăm industriile poluante ceea ce este un prim pas către a ne transforma județul într-unul verde, neutru din punct de vedere al poluării cu dioxid de carbon”, ne-a declarat Adrian Giurgiu, deputat USR de Mureș.

(Advertorial)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE