Home / Eveniment / Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin la Festivalul Desculţ în iarbă

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin la Festivalul Desculţ în iarbă

Distribuie

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin  așteaptă toate doamnele şi domnişoarele din grupa de vârstă 24-29 de ani, care participă la Festivalul Desculţ în iarbă desfășurat în Complexul Weekend,  să participe la testarea gratuită Babeş-Papanicolaou, în data de 23 iulie 2022, începând cu ora 15:00.

De asemenea, voluntarii din cadrul proiectului vor derula acţiuni de informare-educare-conştientizare al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru însuşirea unui stil de viață sănătos.

„Cancerul de col uterin este o boală ce poate afecta femeile de orice vârstă, reprezentând a doua cauză de cancer la femeile sub vârsta de 45 ani din întreaga lume. Cancerul de col uterin, numit şi “ucigaşul tăcut”, este o afectiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică. Testul Babes-Papanicolau poate pune în evidenţă orice fel de schimbări care apar în zona colului uterin, putând preveni în acest fel o evolutie patologică”, a transmis Biroul de Presă al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureș.

Ce este testul Babeş Papanicolau?

Testul Babes Papanicolau este cea mai bună metodă de a identifica celulele anormale de la nivelul colului, dintr-o fază timpurie, înainte ca acestea să se transforme în leziuni canceroase. Practic, este cel mai important test pentru paciente pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin.

Cum se face testul Babeş Papanicolau?

Probele pentru testul Babes Papanicolau se recolteaza în timpul unei consultaţii de rutină. Nu este dureros, nu implică o intervenţie agresivă sau invazivă, este uşor de recoltat si dureaza foarte putin. Celulele se recoltează din colul uterin, cu ajutorul unei periuţe speciale.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Totodată, femeile care doresc să se testeze, o pot face în cadrul reţelei de screening a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în fiecare zi de luni-vineri. În acest sens, pot apela Call-Center 0739.727.187.

Mălina MORARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Protocol nou de intervenție în cazul tulburărilor emoționale dezvoltat de UMFST

Distribuie Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți (DCOPIS) din cadrul Universității de Medicină, …