FOTOREPORTAJ: „La Oarba și la Iernut”, patriotism pentru atunci și acum Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 466 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: „La Oarba și la Iernut”, patriotism pentru atunci și acum

La Oarba de Mureș a avut loc luni, 15 august, o sărbătoare dedicată celor care au luptat atunci pentru pământul românesc de astăzi, celor care luptă acum pentru a face o Românie mai frumoasă prin evidențierea tradițiilor și a bogățiilor morale ale țării și celor care vor lupta în viitor pentru a păstra ceea ce s-a construit și pentru a face mai bine ceea ce nu s-a putut până acum. Ediția a XIII-a a Festivalului Cântecului Popular Patriotic „La Oarba și la Iernut” s-a desfășurat în această zi de sărbatoare, aducând aproape o mulțime de oameni frumoși și dornici să se bucure împreună.

Prima parte a evenimentului s-a desfășurat la Monumentul Eroilor, unde Ciprian Istrate a deschis sărbătoarea prin intonarea Imnului Național al României. A avut loc slujba de tedeum și depunerea coroanelor de flori, iar apoi s-au tras focuri de armă pentru soldații români care au căzut în luptele ce au fost purtate la Oarba de Mureș, la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

A doua parte a evenimentului s-a desfășurat în apropierea Monumentului Eroilor, unde publicul numeros putea resimți bucuria transmisă de cei care urcau pe scene pentru a-i încânta. În deschidere, prezentatorii Iulian Praja și Simina Teodorescu, au poftit în scenă oficialitățile prezente la eveniment.

Emoții de la oficialități

Primarul municipiului Iernut, Ioan Nicoară a transmis: „Bună ziua tuturor, vă urez din suflet „bun venit” la Oarba de Mureș. Mă bucur că ați ales în număr atât de mare să fiți alături de noi la acest eveniment astăzi. Ne aflăm astăzi aici pentru a-i omagia pe ce care ne-au dăruit această țară liberă și acest pământ pe care viețuim de cel puțin două milenii. Sentimentul național, conștiința națională se naște greu, în decursul a secole, a milenii și se naște prin jertfa celor de un neam cu noi, care au luptat ca neamul lor să fie liber și să se bucure de aceste meleaguri”.

Sub aceeași haină a mândriei datorată neamului căruia îi aparține, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a spus: „Patria noastră are nevoie de fiecare suflet de român, dar ca acest lucru să se întâmple trebuie să fim conștienți cu toții, că România de zi cu zi suntem noi, fiecare dintre noi și să nu uităm în egală măsură că cuvântul de azi este fapta de mâine cu toții ne dorim să lăsăm copiilor noștri o patrie unită, puternică și respectată. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, cred că este bine ca noi toți, în interiorul granițelor țării și în afara granițelor țării, să învățăm să vorbim despre țara noastră și despre patria noastră mai mult de bine decât cu reproș, dar în acest fel cred eu că putem da forță patriei noastre”.

Dumitrița Gliga, deputat PSD, a vorbit, de asemenea, pe scena de la Oarba de Mureș. „Aș începe prin a spune glorie eternă eroilor neamului românesc, căci lor li se datorează faptul că noi astăzi avem o limbă, avem o patrie și lor li se datorează suveranitatea poporului nostru. Putem să-i cinstim în fiecare zi, așa cum și eu o fac de fiecare dată când am ocazia, purtând portul nostru popular. Și noi în zona Reghin și observ că în tot județul, începe tot mai mult să se poarte tradiționalul nostru port popular, să nu fie lăsat uitării. Și pentru că astăzi este o sărbătoare pentru toți credincioșii, fie ei ortodocși, greco-catolici sau catolici, Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului, vă doresc tuturor să fiți sănătoși și zile binecuvântate. O sărbătoare frumoasă!”, a afirmat deputatul Dumitrița Gliga.

Senator de Mureș și rector al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade”, Leonard Azamfirei a evidențiat, de asemenea, bucuria de a fi prezent la acest eveniment: „Cred că patriotismul este ceea ce lăsăm fiecare după noi. Mă bucur că intrăm în normalitate astăzi. Aceste întâlniri trebuie să înceapă să se repetă ca pe vremurile bune și îmi doresc din toată inima ca anul viitor să ne revedem din nou aici. Un eveniment care are atâtea ediții deja înseamnă tradiție și asta este diferența între acest eveniment și alte evenimente”.

Luciana Ludușan, președinte al Asociației Villaggio Romeno Roma-Italia, și-a transmis pe scenă dorul și emoția pe care le resimte reîntoarsă acasă fiind. „Vă întrebați probabil, ce caută o româncă plecată de peste 25 de ani în Italia, aici și acum. Mă leagă dorul de, țară de casa părintească. Mă cheamă mormintele străbunilor mei, mă leagă prietenia și dorința arzătoare de a fi alături de acești oameni minunați care vor să păstreze ceea ce are legătură cu trăirea autentic românească, atât în țară, cât și alături de noi, în străinătate”, a evidențiat Luciana Ludușan.

Reconstituirea bătăliei de la Oarba

Desfășurarea evenimentului i-a adus apoi în scenă, pe îndrăgiții organizatori ai evenimentului, Ciprian și Mihaela Istrate, care de peste zece ani se ocupă cu bucurie, de tot ceea ce înseamnă aceasta zi la Oarba de Mureș. Printre cântece și vorbe dulci, aceștia și-au expus în fața celor prezenți, dragostea pe care o au pentru patria și tradițiile românești.

Printre interpreți de muzică populară și jocuri tradiționale care s-au derulat pe parcursul întregii zile, ziua aceasta a mai avut ceva special pentru cei care au fost acolo. Asociația ”Tradiții Ostășești”, a realizat aproape de scenă, pe pajiștea întinsă o reconstituire a bătăliei ce a avut loc în anul 1944, în Oarba de Mureș. Soldați în uniformă și-au scos armele și au aruncat grenade, iar fumul și sunetele puternice care au învăluit locul, au fost trimise spre cer, drept jertfă pentru cei ce și-au lăsat sufletele acolo.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE