UMFST, cu încredere și optimism spre noul an universitar Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 314 Vizualizări

UMFST, cu încredere și optimism spre noul an universitar

Deschiderea anului universitar 2022-2023 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș a avut loc luni, 19 septembrie, la Palatul Culturii din centrul orașului. Au fost prezente cadrele universitare și studenții emoționați, pregătiți cu forțe proaspete pentru a păși pe un nou drum al cunoașterii și al dezvoltării.

„Dintre mulți, Unul, dintre multe, Una!”

În deschiderea evenimentului, rectorul UMFST „George Emil Palade”, dr. Leonard Azamfirei s-a adresat tuturor celor prezenți: „În universitate intră astăzi 2.067 de studenți la cele 35 de programe de studii de licență, cărora li se adaugă 640 de studenți la programe de masterat și 66 de studenți la școala doctorală. Peste 2.800 de studenți intră în universitatea noastră în anul I. Le doresc succes acestora în dezvoltarea unei idei de viață iar la încheierea acestor studii vor deveni mai maturi, mai utili și cu siguranță mai pricepuți. Îi salut și pe cei 150 de studenți internaționali care au venit la Târgu Mureș la UMFST în primul an. Au ales bine, au fost aleși bine și vor deveni români poate mai români ca mulți români dintre noi. Fie ca anul universitar 2022-2023 să fie un an al normalității și al progresului pentru fiecare. Voi încheia, așa cum o fac de fiecare dată, reamintindu-vă motto-ul universității noastre: ”E Pluribus Unum” – Dintre mulți, Unul, dintre multe, Una! Vă doresc să vă găsiți fiecare propria identitate astfel încât să dați valoare efortului pe care îl faceți”.

În maghiară, a ținut un discurs prof. univ. dr. Nagy Előd Ernő, prorector al UMFST „George Emil Palade”.

Prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan, prodecan al Facultății de Medicină în limba engleză, a transmis cu emoție studenților internaționali: „Această festivitate este despre voi, dragii noștri studenți. Aceasta marchează nu doar începutul noului an universitar, ci și cel mai important eveniment din viața voastră de adult. Este începutul vieții voastre de studenți, cu speranțe, împliniri, recunoștințe și poate uneori, dezamăgiri. Vă doresc să fiți sănătoși, curajoși, plini de energie, optimiști dar realiști în același timp. Vă doresc să rămâneți sinceri vouă înșivă, să fiți un model pentru colegii voștri și pentru generațiile care vor urma, să vă gândiți întotdeauna că puteți învăța mai mult, să vă urmați „Alma Mater” toată viața și să vă doriți să deveniți mai buni în fiecare zi”.

A mai urat prosperitate și dedicare Cristina Hidoș, președintă a Ligii Studenților din Târgu Mureș: „Este o zi specială, o zi plină de emoție pentru fiecare dintre noi, deoarece, azi se marchează un nou început. Nu este doar începutul unui an universitar și este momentul în care cei mai noi colegi dintre noi vor păși pentru prima oară pe porțile universității în calitate de studenți. Pentru ei, această zi reprezintă inițierea lor în studenție, pavarea unui drum spre un viitor strălucit. Noi, în calitate de colegi mai mari care suntem martori la acest start, nu putem decât să vă felicităm și să vă supunem că vă așteaptă un drum anevoios care va avea deopotrivă urcușuri și coborâși, dar la finalul căruia vă veți regăsi ca membrii de bază ai comunității în care veți trăi și veți lucra”.

De asemenea, Varga Laszlo, reprezentantul Asociației Studenților Maghiari din Târgu Mureș, a urat studenților un an plin de reușite și un călduros bun venit la UMFST: „Simțiți-vă bine, dezvoltați-vă, aveți întotdeauna respect și stimă de oameni, față de cadrele didactice și de colegi în aceeași măsură. Să vă însoțească zâmbetul și bucuria în toți anii de facultate!”.

„Puneți-vă voi în gând să schimbați această țară!”

O prezență onorabilă la Festivitatea de deschidere a anului universitar a fost ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Acesta a luat cuvântul, adesându-se cu mulțumiri și urând mult succes atât studenților, cât și celor care joacă un rol extrem de important în pregătirea acestora.

„Vă mulțumesc încă o dată, domnule rector, pentru acest parteneriat extraordinar cu Ministerul Apărării Naționale, Universitatea dumneavoastră fiind unul din locurile importante în care sunt pregătiți medicii militari. Această profesie specială, cred eu, adaugă ceva în cununa de lauri a forței intelectuale pe care o are Universitatea „George Emil Palade” din Târgu Mureș, nu numai în România, ci și în Europa. Aș spune un lucru, pe care Constantin Noica l-a spus, „Aș vrea să scriu pe frontispiciul școlii: ”Aici nu se știe cine dă și cine primește”, a transmis ministrul Apărării Naționale, făcând trimitere la filosoful român Constantin Noica, ilustrând prin spusele acestuia în ceea ce privește reciprocitatea dintre student și profesor, care se stabilește pe parcursul întregului proces educațional.

Vasile Dîncu i-a încurajat pe tinerii care-și urmează drumul, copleșindu-i cu sfaturi și cu îndemnul de a lupta, de a îndrăzni să schimbe universul țării în care trăiesc și învață: „Suntem foarte nemulțumiți de modul cum evoluează România. Foarte mulți medici au plecat, foarte mulți specialiști au plecat din România. E adevărat avem sentimentul că România este un etern proiect, un etern proiect care niciodată nu s-ar desăvârșit, care niciodată nu a ajuns la maturitate. Vreau să vă spun că aceasta este și o șansă. Dacă ar fi un proiect terminat, ați avea mai puține șanse să schimbați acest proiect. Dacă am fi o țară cu o administrație puternic închegată, birocratizată perfect, în care totul funcționează perfect, inovația și creativitatea nu ar fi posibilă așa cum sunt posibile într-o țară neterminată, ca să spunem așa. Puneți-vă voi în gând să schimbați această țară! Aduceți-vă voi contribuția voastră esențială, luptând însă pentru asta!”.

Ioana MĂRGINEAN

Foto: Alin Zaharie

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE