Vernisajul expoziției retrospective Pittner Olivér Cultură
  • Amalia Vasilescu
  • 0 comentarii
  • 105 Vizualizări

Vernisajul expoziției retrospective Pittner Olivér

Muzeul Județean Mureș – Secția de Artă are plăcerea de a vă invita la vernisajul expoziției retrospective Pittner Olivér (1911–1971), vineri, 25 noiembrie 2022, de la ora 17:00, în sălile expoziționale de la etajul II al Palatului Culturii, aripa dreaptă. La eveniment vor participa curator György Szücs, istoric de artă, Galeria Națională Maghiară din Budapesta, curator asociat dr. Csaba Salat, colecționar din Târgu Mureș și coordonator Erika Oniga, istoric de artă, Muzeul Județean Mureș. Expoziția se poate vizita în perioada 25 noiembrie 2022 – 30 aprilie 2023.

Pittner Olivér (1911, Lupeni – 1971, Târgu Mureș) a aparținut acelei generații de pictori activi la Baia Mare care au reînnoit spiritul coloniei de artiști din perioada interbelică. S-a înscris în 1930 la Școala de pictură din Baia Mare, alăturându-se curând grupului de stânga. Activitatea acestuia a dus la exmatricularea mai multor tineri artiști din școală. Acești tineri rebeli (Agricola Lídia, Katz Márton, Csizér Lilla, Kahán Sára, Pittner Olivér, Vida Géza, Kazár László etc.) luptau nu doar pentru o societate mai dreaptă, ci și pentru dezvoltarea unei arte moderne, găsind inițial sinteza mesajului social și a stilului artistic în utilizarea culorilor puternice, în elaborarea rațional-constructivă și în tradiția cubistă. Grupul s-a dispersat repede iar stilul cubist, bine conturat al lui Pittner a cedat treptat locul unor pasteluri mai lirice, mai picturale.

Pittner a organizat singura sa expoziție personală la Baia Mare, în 1934, prezentată apoi și la Satu Mare. O prezentare cuprinzătoare a operei sale nu a fost realizată ulterior, expoziția retrospectivă de față compensează această lacună, încercând să reunească cele mai caracteristice lucrări din toate perioadele sale, însoțite de câteva analogii care răsfrâng mai multă lumină asupra extraordinarei sale cariere artistice. Cele aproximativ 70 de picturi în ulei, pasteluri și lucrări grafice împrumutate din 23 de locuri diferite provin din colecții publice și private din Germania, Ungaria și România, fiind însoțite de scrisori, documente și fotografii din arhiva familiei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE