Poveste muzicală despre Chopin, la Reghin Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 118 Vizualizări

Poveste muzicală despre Chopin, la Reghin

Ce fel de copil a fost renumitul compozitor și pianist polonez Fryderyk Chopin? Cum a luat naștere muzica lui și oare le place ea astăzi celor mai tineri? Două personaje de basm – șoriceii Sică și Rică – le vor povesti copiiilor despre acestea, printre altele, în timpul spectacolului muzical „Copilăria lui Chopin” care va avea loc duminică, 27 noiembrie, de la ora 17.00, la Casa Municipală de Cultură ”Eugen Nicoară” din Reghin.

Micul Fryderyk Chopin (1810-1849), născut la Żelazowa Wola, nu departe de Varșovia, a crescut și a fost educat într-o familie în care muzica juca un rol foarte important. Deja la un an de când începuse să ia lecții de pian, micul Chopin, în vârstă de doar 7 ani, a compus prima lui mazurcă. Apoi a compus numeroase alte piese remarcabile pentru pian, grație cărora este astăzi considerat nu numai un strălucit creator din epoca romantismului, ci și unul dintre cei mai renumiți compozitori din istorie. Copilăria sa a devenit o sursă de inspirație pentru grupa de creatori români în realizarea poveștii muzicale despre Chopin pentru copii cu vârsta între 4 și 10 ani.

„În spectacolul „Copilăria lui Chopin”, lumea micului Fryderyk ne este adusă mai aproape de cei doi șoricei – Sică și Rică, care învață să danseze pe muzica creată de extraordinar de talentatul tânăr polonez. Spectacolul face parte dintr-un ciclu educativ pentru copii despre marii compozitori ai lumii. „Clasic e fantastic. Copilăria marilor muzicieni” înseamnă spectacole de teatru şi muzică ce se adresează copiilor între 3/4 şi 9/10 ani. Povestea spune că doi şoricei, pe numele lor Sică şi Rică, au trăit, în timp, în vioara lui Antonio Vivaldi, în orga lui Johann Sebastian Bach, în biblioteca lui Wolfgang Amadeus Mozart, în clavecinul lui Ludwig van Beethoven, în pianul lui Fryderyk Chopin, în cămăruţa lui Richard Wagner, în grădina din faţa casei lui George Enescu… Astăzi, bătrânul Sol povesteşte ce lucruri minunate a aflat el de la stră-stră-bunicii lui despre copilăriile acestor mari compozitori, despre bucuriile şi tristeţile lor, despre munca obositoare de zi cu zi în faţa instrumentului, începând chiar de la vârste foarte mici, despre călătoriile lungi şi obositoare ale celor consideraţi copii minune, pe care întreaga Europă dorea să îi vadă şi să îi asculte, şi mai ales despre felul în care toţi au învăţat să scrie muzică şi să se bucure de ea”, au transmis organizatorii.

Spectacolul este organizat de Teatrul Odeon și Asociația Clasic e Fantastic în parteneriat cu Institutul Polonez din București. Intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.

Alin ZAHARIE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE