Centru pentru perfecțiunea naturii, inaugurat la UMFST Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

Centru pentru perfecțiunea naturii, inaugurat la UMFST

În cadrul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, miercuri, 7 decembrie, a avut loc inaugurarea Centrului de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice – CCPMA. După tăierea panglicii inaugurale, cei prezenți au urcat la etajul clădirii, în laboratorul de analize biologice, unde a avut loc prezentarea noului Centru.

Când ”viitorul devine prezent”

Pentru început, a luat cuvântul prof. univ. dr. Daniela Lucia Muntean, decan al Facultății de Farmacie din cadrul UMFST „George Emil Palade”:

„Este un moment de sărbătoare pentru noi, Grădina de Plante Medicinale, alături de Grădina Botanică au constituit de-a lungul vremii pentru universitate, respectiv pentru Facultatea de Farmacie, roluri importante, fiind laboratoare vii, folosind atât muncii didactice, cât și celei de cercetare. Într-o universitate, dar mai ales în aceasta, dinamica lucrurilor se desfășoară cu o viteză uneori amețitoare, viitorul devine prezent, iar speranța se transformă în realitate, într-o clipă. Și atunci, trebuie să dăm dovadă de discernământ și bună orientare. Așa s-au pus bazele și acestui Centru de Cercetări pentru Plante Medicinale și Aromatice”.

Apoi, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rector al UMFST „George Emil Palade”, a adresat câteva cuvinte, evidențiindu-și susținerea și totodată mândria pentru cele realizate.

„Nu este nici arhitect și nici constructor mai frumos și mai perfect decât este natura, motiv pentru care interesul pentru domeniul botanic îl pot justifica și estetic. Sigur că îl pot justifica și din alte perspective, cea istorică este importantă, pentru că dintotdeauna universitatea noastră a avut o prioritate pentru zona de botanică farmaceutică. Au fost oameni, specialiști care s-au format aici și care au lăsat după aceea o moștenire importantă… Astăzi este sărbătoare, dar mă aștept ca de luni înainte lucrurile să intre într-o dinamică, pentru că îmi plac laboratoarele curate și foarte șterse, dar îmi plac și mai mult laboratoarele care la sfârșit de zi sunt conform unei dezordini care vine din lucru. De aceea, la ceea ce este frumos astăzi, aș vrea ca mâine să văd utilul și faptul că se întâmplă ceva. Centrul a fost făcut în baza unui proiect pe care universitatea l-a câștigat, sigur cu o contribuție semnificativă a facultății. Mă bucură însă faptul că știu că pe aceste aparate vor lucra mai ales tineri”, a afirmat rectorul UMFST ”George Emil Palade”.

Scurt istoric

Apoi, despre istoria acestui Centru și drumul pe care l-a traversat de la idee la fapte, a vorbit prof. univ. dr. Corneliu Tanase: „Undeva în jurul anului 1956, cu ocazia vizitei lui Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a aprobat înființarea unui Centru de Cercetări Virusologice. Astfel s-a construit pe terenul Grădinii de Plante Medicinale, pe locul ce ne aflăm acum, o clădire ce servea ca adăpost pentru găini de experiență. Ulterior, în anii 70, după desființarea Centrului și datorită intervenței profesorului Racz Gabriel, clădirea a revenit Grădinii de Plante Medicinale, în jurul ei fiind construită o seră cu o suprafață de aproximativ 90 de metri pătrați. Această seră adăpostea în principal specii de plante exotice ce nu puteau fi aclimatizate în teren, în condițiile de climă temperat-continentală. Având în vederea starea înaintată de degradare a clădirii și a serei, în februarie 2020 au început lucrările de reabilitare, păstrându-se doar porțiuni din fundație și pereții de susținere. În decembrie 2020 clădirea a fost finalizată, urmând un proces de dotare a laboratoarelor cu echipamente si aparate specifice cercetării plantelor medicinale și aromatice. În anul 2021 începe proiectul de construcție a unui complex de trei sere, finalizat în decembrie 2022. Clădirea CCPMA are o suprafață de peste 220 de metri pătrați fiind dotată cu peste 60 de echipamente de cercetare, valoarea investiției fiind de aproximativ 250.000 de euro. Complexul de sere are o suprafață de 300 de metri pătrați având o valoare a investiției de aproximativ 200.000 de euro. Bugetul alocat construcției clădirii CCPMA și al serelor, a provenit din veniturile proprii ale Universității dar și din fonduri obținute prin proiecte de dezvoltare instituțională și proiecte de cercetare câștigate la nivelul disciplinei de Botanică farmaceutică”.

Infrastructură modernă de cercetare

Clădirea încorporează spații pentru cercetare, cum ar fi laboratorul pentru extracții, laboratorul de analize biologice, camera pentru pregătire și păstrare și spații pentru cercetare, spații pentru analiza rezultatelor și elaborarea materialelor științifice, spații tehnice și auxiliare. Complexul de sere a fost construit cu scop didactic, de cercetare și de mini-producție pentru plante ornamentale, fiind compus din Sera 1 – dedicată producției, Sera 2 – dedicată cercetării și Sera 3 – pentru vizitare.

„În România, dezvoltarea centrelor de cercetare ce aparțin universităţilor este la început. Spre deosebire de institutele de cercetare naţionale, universităţile au puţine infrastructuri şi echipamente de cercetare performante. Construcția acestui centru s-a făcut cu scopul realizării unei infrastructuri moderne de cercetare, care să eficientizeze activitatea de cercetare în domeniul plantelor medicinale și aromatice, care să atragă cercetători străini şi să realizeze parteneriate ştiinţifice eficiente în cadrul proiectelor de cercetare, prin care să contribuie la dezvoltarea cunoaşterii. CCPMA îşi propune să reprezinte o structură de susținere a activității didactice pentru studenții de la Facultatea de Farmacie, să reprezinte cadrul ce oferă infrastructura de cercetare necesară studenților, cadrelor didactice sau cercetătorilor pasionați de lumea plantelor, să reprezinte un centru de microproducție pentru produse vegetale inovative cu utilizare la nivel larg. Personal, îmi doresc să valorificăm la maxim resursele existente iar prin activitatea din acest Centru să ne regăsim în interesele Universității iar rezultatele obținute să contribuie la creșterea vizibilitatății acesteia”, a mai completat prof. univ. dr. Corneliu Tanase.

Ioana MĂRGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE