”Legea Kolcsar”, utilă pentru 1,5 milioane de antreprenori Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 391 Vizualizări

”Legea Kolcsar”, utilă pentru 1,5 milioane de antreprenori

Deputatul UDMR de Mureş Kolcsar Karoly a declarat luni, 16 ianuarie 2023, pentru Agerpres, că prin iniţiativa sa, devenită Legea nr. 36/2023, promulgată deja de preşedinte, prin care se consfinţeşte reducerea perioadei de păstrare a documentelor justificative ale firmelor pe suport de hârtie de la 10 ani la 5 ani, a ajutat peste 1,5 milioane de antreprenori.
„Legea nr. 36/2023 pentru modificarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, precum şi a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza case de marcat electronice fiscale a fost promulgată de preşedintele ţării. La noi în ţară sunt peste 1,5 milioane de antreprenori, practic, am ajutat peste 1,5 milioane de oameni cu această lege. Conform acestei legi, registrele obligatorii de contabilitate şi documentele justificative trebuie de acum arhivate cinci ani. Înainte, legea obliga societăţile să ţină aceste documente justificative pe o perioadă de 10 ani în condiţiile în care, conform legii, finanţele, dacă veneau în control, puteau să ceară aceste documente retroactiv doar pe o perioadă de 5 ani, deci era o neconcordanţă. Era inutil să mai împovărăm antreprenorii”, a declarat Kolcsar Karoly.
Potrivit deputatului, prin această lege s-a dorit armonizarea prevederilor legate de perioada de păstrare şi arhivare a documentelor şi registrelor.
„Legea contabilităţii 82/1991 prevedea obligaţia de arhivare şi păstrare a registrelor şi documentelor justificative pe o perioadă de 10 ani, inclusiv în cazul când se utilizau sisteme informatice de prelucrare a datelor şi de stocare a acestora pe suporturi tehnice. În mod similar, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale reglementa termenul de păstrare a registrelor, rapoartelor fiscale de închidere zilnică şi a memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice ca fiind de 10 ani. În contrast cu aceste perioade în care operatorii economici au acumulat munţi de hârtii de arhivă sau, mai recent, munţi de dispozitive tehnice de stocare, Legea nr. 207/2015 prevedea faptul că termenul general de prescripţie a dreptului organului fiscal de a stabili creanţe fiscale este de 5 ani, iar organele fiscale pot efectua inspecţii doar înlăuntrul acestui termen”, a explicat deputatul UDMR necesitatea acestei modificări legislative.
Prin această modificare, consideră parlamentarul, operatorii economici vor fi degrevaţi de o obligaţie consumatoare de resurse, cum sunt stocarea şi arhivarea numeroaselor documente şi registre, care se reflecta în costuri pentru firme sub forma chiriilor, a cheltuielilor cu întreţinerea spaţiilor în anumite condiţii de temperatură şi umiditate şi extinderea lor odată cu trecerea timpului, cheltuieli cu softuri sau aplicaţii de arhivare, tarife de arhivare dacă apelează la entităţi specializate în arhivarea electronică etc.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE