”Alumni” UMFST: Milena Ciobanica-Mkrtchyan, medic stomatolog în Marea Britanie Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 301 Vizualizări

”Alumni” UMFST: Milena Ciobanica-Mkrtchyan, medic stomatolog în Marea Britanie

Semnalăm apariția numărului 4/2022 al revistei ”Alumni”, publicație editată de către Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” Târgu Mureș, în cadrul proiectului ”Internaționalizarea UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, între continuitate și descoperire de noi valențe ancorate în contextul dinamicii externe”, CNFIS-FDI-2022-0591, director de proiect prof. univ. dr. Angela Borda.

Potrivit rectorului UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, ”proiectul Alumni a prins contur în Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș în urmă cu câțiva ani și s-a transformat treptat într-o comunitate formată din absolvenți UMFST care își desfășoară activitatea profesională în toate colțurile lumii.” 

”Parcurg, de fiecare dată, cu emoție paginile revistei Alumni, sunt curios și bucuros să aflu noi povești de succes ale absolvenților UMFST, care sunt astăzi profesioniști desăvârșiți în domeniile lor de activitate și ambasadori ai Universității în lumea întreagă. Ei sunt modele pentru tânara generație, pentru actualii noștri studenți, tineri însetați de cunoaștere și dornici de a atinge cele mai înalte culmi. Alumni reunește generații de absolvenți. Toți au în comun atașamentul față de Universitatea care i-a format ca oameni și ca profesioniști, care le-a deschis noi orizonturi și le-a insuflat convingerea că educația reprezintă cea mai bună investiție pe care o pot face. E Pluribus Unum!”, a transmis prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

”Niciodată să nu încetați să credeți în propriile forțe”

Una dintre poveștile de succes prezentate în numărul 4/2022 al revistei ”Alumni” este cea semnată de Milena Ciobanica-Mkrtchyan, absolventă a Facultății de Medicină Dentară – programul de studii Medicină Dentară, promoția 2019, în prezent medic stomatolog în Brighton, Marea Britanie.

Redăm, în rândurile de mai jos, textul scris de către Milena Ciobanica-Mkrtchyan:

”Am absolvit Facultatea de Medicină Dentară în anul 2019 și, în prezent, sunt medic dentist în Marea Britanie. Dorința de a lucra în străinătate am avut-o încă din primii ani de facultate. Cei care mă cunosc știu că mereu mi-a plăcut să călătoresc prin alte țări. Sunt de origine armeană și am locuit în mai multe țări de-a lungul vieții. Un ajutor semnificativ în alegerea deciziei mele a fost programul Erasmus întrucât am avut privilegiul de a primi o bursă de studii în Porto, Portugalia, și 3 burse de practică de vară. Acestea au fost în Anglia la o clinică din orașul Brighton. Aceeași clinică ce mi-a oferit oportunitatea de a învăța, aprofunda și observa această profesie, mi-a și oferit un post după terminarea facultății și mă aflu și în momentul actual în această instituție.

M-am mutat în Anglia după ce am absolvit facultatea, în 2019 toamna, iar primul pas pe care a trebuit să îl urmez a fost înregistrarea în Colegiul Medicilor din Anglia care a fost mai complex și îndelungat decât mi-am închipuit. A durat în jur de jumătate de an să mă pot înscrie, timp în care îmi pierdeam speranța și răbdarea și în care îi vedeam pe colegii mei deja cu locuri de muncă și cu rezidențiatul luat. Oricât de greu mi-a fost în acea perioadă, mi-am spus mereu că am venit cu un scop în această țară și nu puteam să renunț la prima încercare primită. Drumul academic în domeniul stomatologiei în Anglia este puțin diferit în funcție de ceea ce îți dorești să faci mai departe. După înregistrarea în Colegiul medicilor ai posibilitatea de a lucra doar la privat și, dacă îți dorești să lucrezi și în sistemul național de sănătate (NHS – National Health System), trebuie sa obții „performers number” care semnifică faptul că ești înregistrat în lista națională numită „performers list”. Orice medic de familie, optometrist sau stomatolog care oferă îngrijire primară într-un cadru NHS trebuie să fie înregistrat pe această listă. Există trei liste de performanți operate de NHS-England, câte una pentru fiecare

profesie. Pentru a obține acest număr, trebuie să completezi un portofoliu care trebuie să conțină un număr de cazuri specifice cerute de ei, cu documentația aferentă, participarea la numeroase cursuri, formularea unor audituri, parcurgerea a numeroase lucrări științifice și multe altele. Acesta a fost un alt drum anevoios pe care am pornit, iar în această primăvară, după 1 an de zile de muncă, am reușit să primesc acest număr finalmente care îmi permite să lucrez și pentru NHS.

Începutul carierei mele ca și medic stomatolog a fost într-o perioadă diferită, nouă pentru majoritatea dintre noi și anume în timpul pandemiei SARS-COV-2, care a îngreunat tot procesul de acomodare, fiind nevoită să mă adaptez și măsurilor de protecție prezente în momentul respectiv. Sistemul de muncă în Marea Britanie este diferit, pe lângă munca clinică pe care o desfășori ai și partea birocratică care trebuie completată cu promptitudine și cu corectitudine maximă. În scurt timp după ce am început să lucrez am realizat că eram pe cont propriu, având un minimum ajutor în tot ce însemna acest sistem nou, pacienți, cazuistică, diagnosticare, tratamente și diverse probleme care puteau surveni. În aceste momente grele, am început totuși să prind tot mai mult curaj când observam că de fapt mă descurc și pot oferi tratamente de calitate pacienților mei. Începând să lucrez, mi-am dat seama că multe informații din timpul facultății îmi erau proaspete, iar acest lucru m-a ajutat enorm; atunci am simțit că am avut pregătirea necesară, atât teoretică, cât și practică, din anii facultății și care m-a ajutat să mă descurc mai ușor pe cont propriu.

La început mi-a fost alocată o asistentă nouă în domeniu care, și ea la rândul ei, avea nevoie de instruire și îndrumare și, cu toate că mi-a fost foarte greu, tot eu am fost nevoită să i le ofer. Nu am crezut că aș putea să ajung să predau materiale dentare în limba engleză, dar acest lucru a fost posibil pentru că am fost preparator timp de doi ani la catedra de Morfologia dinților și arcadelor, Tehnologia protezelor dentare, materiale dentare, sub îndrumarea doamnei Dr. Molnar- Varlam Cristina, lucru care mi-a fost de ajutor la începutul carierei mele și, pe această cale, tind să îi mulțumesc doamnei doctor pentru ajutorul acordat și încrederea pe care a avut-o în mine încă de la început; și la fel le mulțumesc tuturor profesorilor pe care i-am avut în cei 6 ani de facultate pentru ajutorul acordat și pentru tot ce am învățat de la ei. După scurt timp am realizat că un aspect important în profesia noastră este comunicarea cu pacientul, lucru care mi-a venit natural atât prin personalitatea mea, dar și datorită multiplelor activități extracuriculare în care am fost implicată în cei 6 ani de facultate. Analizând în retrospectivă, realizez cât de mult m-au ajutat anii facultății în formarea mea ca medic, dar mai ales ca om, de aceea recomand tuturor studenților implicarea în cât mai multe activități extracuriculare.

Lucrez deja de 2 ani ca medic dentist la aceeași clinică și îmi place foarte mult ceea ce fac. Acești ani m-au ajutat să îmi aprofundez pasiunea în chirurgia orală, pe care am avut-o încă din primii ani de facultate, și să îmi doresc să continui studiile în acest domeniu, urmând să fac rezidențiatul aici în Marea Britanie. Procesul este complex, impune mult studiu, ore petrecute atât clinic, cât și preclinic, mai multe examene, dar pasiunea și dorința mea de a progresa în carieră sunt mai mari decât orice îngreunare care poate apărea pe parcursul drumului.

Recunosc că este grea plecarea în străinătate, lăsând în urmă familie, prieteni, locul unde ai copilărit și oameni dragi, dar în același timp îți deschide aripile spre necunoscut, pentru mine este o provocare menită să îmi depășească limitele și temerile. Orice început este greu, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne temem de necunoscut. Consider că fiecare din noi are o latură aventuroasă, dar nu toți suntem dispuși să o explorăm. UMFST este și va fi mereu locul unde am lăsat o parte din mine, motiv pentru care mereu mă voi întoarce cu plăcere. Consider că anii de facultate au fost cei mai frumoși ani și mă simt norocoasă că am trecut prin băncile acestei facultăți. Mult succes în continuare tuturor absolvenților și viitorilor absolvenți, niciodată să nu încetați să credeți în propriile forțe și, cel mai important, să nu încetați niciodată să visați, căci visele dau armonie și sens vieții!”

Revista ”Alumni” – numărul 4 poate fi lecturată la următoarea adresă web:

https://alumni.umfst.ro/wp-content/uploads/Revista-Alumni-numarul-4.pdf

(Redacția)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE