Caz incredibil la Dispeceratul de Urgența 112 Mureș. Tânără abandonată noaptea în câmp, după un incident rutier.    Eveniment
  • Florin Marcel Sandor
  • 0 comentarii
  • 16624 Vizualizări

Caz incredibil la Dispeceratul de Urgența 112 Mureș. Tânără abandonată noaptea în câmp, după un incident rutier.   

O poveste tristă despre modul în care Statul Român își tratează cetățenii. Fără pic de grijă, respect, omenie.
Faptele, descrie de protagonista incidentului….
În noaptea de luni spre marți (13 spre 14 februarie), undeva în jurul orei 22,30 mașina tinerei din Târgu Mureș derapează și iese de pe carosabil, între două localități mureșene, în zona Sărățeni. Mașina ajunge în câmp, împotmolită în zăpadă. Din fericire, nu sunt alte urmări grave, dar în zonă nu există semnal GSM. După încercări nereușite de a urni mașina din zăpadă, țârgumureșeanca recurge la apelul de urgență 112, singura modalitate de a folosi telefonul mobil. Îi răspunde un dispecer, căruia îi descrie situația. Îi spune că se află în câmp, singură, fără nici o casă în apropiere, fără semnal la telefon. Operatorul o întreabă dacă sunt victime. Fata spune că nu, dar insistă asupra faptului că are nevoie de ajutor și îl roagă să anunțe alte autorități care o pot salva din această situație. Răspunsul operatorului e năucitor: „Nu am cum să vă ajut. Sunați la tractări auto”.
Disperată, fata îi repetă că nu are cum să folosească telefonul mobil, pentru că nu există semnal GSM. Operatorul îi spune să meargă să caute semnal și își repetă poezia: „Sunați la tractări.” Altfel spus ”Ai o problemă? Salvează-te singur cetățeanule român”.
Șocată de-a dreptul de atitudinea dispecerului, tânăra insistă că nu are nici o soluție, dar vocea de la 112 are mereu aceeași replică. În final, tânăra realizează că este pe cont propriu, dar mai are puterea să fie ironică. Îi mulțumește operatorului pentru ajutor, iar acesta, culmea, îi răspunde: „cu plăcere!”. Tot ca o ironie, ne amintim că unul dintre sloganurile serviciului 112 este ”Suntem aici ca să salvăm vieți.”
Preț de 10-15 minute tânăra sapă cu mâinile goale zăpadă de sub roți, dar nici așa nu reușește să urnească mașina.
Îi rămâne o ultimă soluție. Își ia inima în dinți și pornește pe frig și pe întuneric, aproape de miezul nopții către cea mai apropiată așezare. Deși este conștientă că ar putea fi atacată de câini, poate urși (se știe că sunt mulți în zonă) sau, cine știe? oameni rău intenționați, instinctul de supraviețuire e mai puternic decât frica.
Ajunge după o vreme în prima localitate și la a cincea casă are noroc. Oamenii îi sar în ajutor, nu o îndeamnă, ca dispecerul de la 112, să sune la o firmă de tractări auto. O ajută să scoată mașina din zăpadă, iar tânăra poate apoi să revină la familia îngrijorată de lipsa ei. Povestea se încheie cu bine, dar e una îngrozitor de tristă.
Pe baza căror „norme” sau „protocoale”, un dispecer al Serviciului de Urgență 112 poate decide să abandoneze o tânăra fără ajutor, în câmp, în toiul nopții? Și chiar dacă ar fi acoperit de protocoale, uman, din punct de vedere uman, cum poți să ai o astfel de atitudine?!
După ce o adolescentă e răpită și ucisă, acum câțiva ani, în plină civilizație, după ce o femeie e sfâșiată de câini la marginea Bucureștiului, nu cu multe zile în urmă, cum poți tu angajat al Statului Român, cum poți tu ființă omenescă, să îi spui unei fete, care te imploră să nu o lași de izbeliște noaptea în câmp, fără apărare, fără semnal de telefon, „. ”Sunați la tractări auto”??!
Dincolo de inepția îndemnului, generată de o fractură de logica simplă, vedem o lipsă înfiorătoare de umanitate.
Dacă tânăra nu ar fi avut curaj și șansă, această întâmplare putea să se încheie cu o nouă tragedie.
Solicităm public o poziție clară și promptă a autorităților, pe marginea acestui caz!
Altfel, concluzii extrem de triste…Dacă protocoalele unui serviciu de urgență spun că un cetățean al Statului Român, rămas în câmp în toiul nopții, care îi cere ajutorul, și care nu poate lua legătura cu altcineva, trebuie abandonat dacă nu e rănit, atunci acest stat nu mai are nici un dram de valoare, omenie, sens și nu merită pic de respect.

Drum parcurs pe jos, noaptea, de tânăra din Târgu Mureș, în cautarea unui ajutor
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE