Home / Invatamant / Calitatea cercetării, stimulată la UMFST ”George Emil Palade”

Calitatea cercetării, stimulată la UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie

Activitatea de cercetare de la nivelul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-a concretizat în decursul anului 2022 în 501 de articole științifice din domeniul Medical publicate in extenso, a anunțat recent, în data de 16 martie, rectorul instituției, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Bilanț prodigios

În Raportul Anual aferent anului 2022, document prezentat în cadrul unui eveniment găzduit de Sala Festivă a Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a informat că din cele 501 de articole științifice medicale in extenso, 334 au fost publicate în reviste cotate ISI, cu factor de impact, 120 în reviste indexate BDI, 34 în reviste indexate ISU, fără factor de impact, 7 în reviste cotate ISI sau volume de proceedings cotate ISI și 6 în reviste recunoscute de CNCS, categoria B.

”La nivelul întregii universități, în domeniul medical, din cele 334 de articole in extenso publicate în reviste ISI, cu factor de impact (cu un FI cumulat – 1.845,69, iar media FI pe articol de 5,526), repartiția în funcție de încadrarea pe subdomenii, ordonate descrescător în funcție de factorul de impact al acestora în Science Citation Index Expanded sau Social Sciences Citation Index – zonele roșie, galbenă, alba, este următoarea: 106 articole în zona roșie (31,74% din total); 156 articole în zona galbenă (46,71% din total); 72 de articole în zona albă (21,55% din total”, a explicat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Tot în 2022, la nivelul Științe și Tehnologie consemnăm un total de 180 de articole științifice publicate, dintre care 56 publicate în reviste indexate BDI, 47 în reviste cotate ISI, cu factor de impact, 35 în reviste indexate ISI sau volume de proceedings indexate ISI, 30 de rezumate în volume naționale de rezumate cu ISBN, 4 în reviste cotate ISI, fără factor de impact, 4 rezumate în suplimente de reviste recunoscute de CNCS, categoria B, 2 în reviste recunoscute de CNCS, categoria B, un rezumat într-un supliment de revistă indexată BDI și un rezumat într-un volum internațional de rezumate cu ISBN.

”La nivelul Științe și Tehnologie, din cele 47 de articole publicate în reviste ISI, cu factor de impact (cu un FI cumulat – 150,492, iar media FI pe articol de 3,202), repartiția în funcție de încadrarea pe subdomenii, ordonate descrescător în funcție de factorul de impact al acestora în Science Citation Index Expanded sau Social Sciences Citation Index – zonele roșie, galbenă, alba, este următoarea: 15 articole în zona roșie (31,91% din total); 25 articole în zona galbenă (53,19% din total); 7 articole în zona albă (14,90% din total)”, a subliniat rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Susținere pentru performanțe în cercetare

În același Raport Anual, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a precizat că în anul 2022 la nivelul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș s-au acordat trei premii de excelență pentru rezultatele activității de cercetare științifică obținute în anul 2022 de către cadrele didactice și 11 burse de performanță științifică studenților proprii.

”De asemenea, începând cu anul 2022, universitatea recunoaște și recompensează rezultatele semnificative publicate în reviste de prestigiu din fluxul științific principal internațional sau câștigarea unor granturi/ proiecte de cercetare prin competiție națională sau internațională acordând o majorare salarială anuală pentru stimularea activității de cercetare științifică. Față de anul 2022 în care s-au depus 47 de dosare pentru acordarea majorării salariale pentru activitatea de cercetare științifică realizată în anul 2021, pentru activitatea de cercetare științifică realizată în anul 2022 s-au depus 88 de dosare, ceea ce reprezintă o dublare a numărului de dosare depuse. Pentru anul 2021 au fost recompensate 60 de articole publicate în reviste indexate ISI, încadrate în zonele Q1 sau Q2, iar pentru anul 2022 au fost recompensate 153 de articole publicate în reviste indexate ISI, încadrate în zonele Q1 sau Q2”, a explicat rectorul principalei universități mureșene.

Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei a mai subliniat că ”acordarea de majorări salariale a determinat o creștere semnificativă a numărului de articole publicate în reviste indexate ISI, încadrate în zonele Q1 sau Q2”: numărul de articole Q1 la nivel de universitate a fost de 121 în anul 2022 față de 115 în anul 2021, iar număr de articole Q2 la nivel de universitate a fost de 181 în anul 2022 față de 101 în anul 2021.

Tot în decursul anului 2022 personalul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș a publicat 107 de cărți științifice din domeniul Medical, respectiv 83 de cărți științifice din domeniul Științe și Tehnologie, iar la începutul anului 2023 principala universitate din județul Mureș avea 5.261 lucrări științifice citate în Web of Science Core Collection, cu un număr total de 31.584 de citări (27.989 fără autocitări).

Alex TOTH


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Furt dintr-un magazin din Târgu Mureș. Suspectul, prins de jandarmi în câteva minute

Distribuie Un bărbat a fost prins de jandarmii mureșeni la scurt timp după ce a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.