Evaluarea Națională 2023: calendar și reguli Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 633 Vizualizări

Evaluarea Națională 2023: calendar și reguli

Monitorul Oficial al României a publicat, în Partea I, Nr. 877 din 6 septembrie 2022, Ordinul Ministrului Educației nr. 5241/2022 privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022-2023.

Conform sursei citate, calendarul Evaluării Naționale este următorul: 6-9 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională; 9 iunie 2023 – Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a; 19 iunie 2023 – Limba și literatura română – proba scrisă; 21 iunie 2023 – Matematică – proba scrisă; 22 iunie 2023 – Limba și literatura română – proba scrisă; 28 iunie 2023, până la ora 14.00 – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor; 28 iunie 2023, ora 16.00 – 19.00, 29 iunie 2023, ora 8.00 – 12.00 – Depunerea contestațiilor; 29 iunie – 4 iulie 2023 – Soluționarea contestațiilor; 4 iulie 2023 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor.

Detalii despre organizare

Articolul 3

Programele pentru disciplinele limba şi literatura română, matematică, limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare în limba maghiară, limba şi literatura maghiară maternă, limba şi literatura germană maternă, limba şi literatura sârbă maternă, limba şi literatura slovacă maternă, limba şi literatura croată maternă, limba şi literatura italiană maternă, limba şi literatura rromani maternă, limba şi literatura ucraineană maternă, valabile pentru evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2022-2023, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei 4.730/2022 privind aprobarea programelor pentru susţinerea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2022-2023.

Articolul 4
(1)
 Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale poate elabora instrucţiuni/proceduri în vederea bunei organizări şi desfăşurări a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a.

(2) Pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale se asigură susţinerea probelor de examen adaptate în conformitate cu prevederile procedurii privind asigurarea condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe de vedere/ deficienţe de auz/ tulburări de neurodezvoltare care susţin examenele naţionale: evaluarea naţională pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi examenul naţional de bacalaureat, elaborată de Ministerul Educaţiei până la data de 1 noiembrie 2022, şi ale articolului din Metodologia pentru asigurarea suportului necesar elevilor cu tulburări de învăţare, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei naţionale nr. 3.124/2017.

Atenție la prelucrarea datelor personale

Articolul 5

(1) Comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a răspund/ răspunde pentru buna organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale.

(2) Componenţa comisiei judeţene/ Comisiei municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale, menţionată la articolul 8, alineatul 1 din anexa nr. 2 la Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului 4.801/2010, se completează cu un vicepreşedinte – inspector şcolar general adjunct sau inspector şcolar.

(3) În vederea pregătirii evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti creează două baze de date, cu respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 94/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor), la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ şi la nivel judeţean/al municipiului Bucureşti, conform solicitărilor Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale, care cuprind:

1. Date personale ale elevilor din clasa a VIII-a;

2. Date personale ale profesorilor evaluatori, de regulă, membri ai Corpului de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale.

(4) Comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a asigură confecţionarea ştampilelor-tip pentru evaluarea naţională, care se aplică pe documentele de examen. Se confecţionează două tipuri de ştampile rotunde, care vor avea următorul conţinut:

a) ştampila-tip pentru unităţile de învăţământ care sunt centre de examen în care se organizează probe scrise pentru evaluarea naţională: „Evaluare Naţională 2023 – C.E.”;

b) ştampila-tip pentru centrele zonale de evaluare: „Evaluare Naţională 2023 – C.Z.E.”;

(5) Ştampilele vor fi rotunde, cu diametrul de 25 milimetri şi nu vor fi numerotate.

Cum se constituie comisiile

Articolul 6

(1) Comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a stabilesc/ stabileşte componenţa comisiilor pentru evaluarea naţională cu cel mult două zile lucrătoare înainte de începerea probelor scrise, cu respectarea principiilor competenţei în evaluare şi compatibilităţii.

(2) Comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, comisiile din unităţile de învăţământ – centre de examen, comisiile din centrele zonale de evaluare şi comisiile din centrele de contestaţii judeţene/a municipiului Bucureşti se compun din personal didactic care nu are rude sau afini până la gradul al IV-lea inclusiv printre candidaţii care participă la respectiva sesiune a evaluării naţionale.

(3) Personalul didactic care face parte din comisiile menţionate la alineatul 2 va da o declaraţie scrisă în care va menţiona că nu are rude sau afini până la gradul al IV-lea inclusiv printre candidaţii care participă la respectiva sesiune a evaluării naţionale. Declaraţiile fac parte din documentele evaluării naţionale.

(4) Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar care au rude în examen nu au acces în unităţile de învăţământ – centre de examen/evaluare/contestaţii pe perioada desfăşurării examenului.

(5) Cadrele didactice nominalizate ca profesori evaluatori sunt selectate, de regulă, din rândul cadrelor didactice care fac parte din Corpul de profesori evaluatori pentru examenele şi concursurile naţionale.

(6) Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele zonale de evaluare sunt stabilite de către comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, prin decizie scrisă emisă de inspectorul şcolar general, conform unei proceduri elaborate de Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale.

(7) Cadrelor didactice nominalizate ca asistenţi le este interzisă intrarea în sălile de examen cu bagaje, telefoane mobile sau cu mijloace electronice de calcul ori de comunicare, precum şi cu ziare, reviste, cărţi etc. Materialele nepermise în sala de examen vor fi introduse într-un plic/ o pungă, împreună cu un bilet/ o etichetă pe care se notează numele şi prenumele posesorului, şi vor fi păstrate până după predarea lucrărilor scrise într-o sală special stabilită pentru depozitarea obiectelor personale ale profesorilor asistenţi, supravegheată de o persoană desemnată de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen.

(8) Nu vor fi nominalizate în comisiile pentru evaluarea naţională persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate.

(9) În unităţile de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale, comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot/ poate decide nominalizarea în comisiile pentru evaluarea naţională a unor cadre didactice din alte unităţi de învăţământ.

(10) Comisiile judeţene/ Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a pot/ poate decide suspendarea dreptului de constituire a centrului de examen unităţii de învăţământ în care, în sesiunile anterioare, s-au constatat nereguli grave în organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale.

Reguli anti fraudă

Articolul 7

(1) Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi alte asemenea obiecte, candidaţii având obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen în acest scop.

(2) Candidaţii care refuză depozitarea obiectelor menţionate la alineatul 1  în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiţi în examen.

(3) Se interzice candidaţilor la evaluarea naţională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(4) Se interzice candidaţilor să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălţăminte, în penare şi alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt aşezaţi în sălile de examen telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/ care permite conectarea la internet/ la reţele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alţi candidaţi/ asistenţi din unitatea/ unităţile de învăţământ/ centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

(5) Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

(6) Încălcarea regulilor menţionate la alineatul 3-5 va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.

(7) Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.

(8) Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi prevederile alineatului 1-7 şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

(9) După parcurgerea paşilor menţionaţi la alineatul 8, candidaţii vor semna un proces-verbal în care se regăsesc prevederile alineatului 1-7 și mențiunea că ştiu că nerespectarea regulilor menţionate la alineatul 3-5 are drept consecinţă măsurile menţionate la alineatul 6 și 7.

(Redacția / Foto: https://depositphotos.com/home.html )

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE