INTERVIU. Neurologie pediatrică la Centrul Medical Azareea Târgu Mureș Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2223 Vizualizări

INTERVIU. Neurologie pediatrică la Centrul Medical Azareea Târgu Mureș

Fiecare părinte își dorește tot ce este mai bun pentru copilul său. De la naștere și până la vârsta adolescenței, copiii trec printr-o serie de etape de dezvoltare și se află în continuă schimbare. Pentru a veni în sprijinul părinților și a micilor pacienți, Centrul Medical Azareea din Târgu Mureș oferă consultații în specialitatea neurologie pediatrică. Într-un mediu prietenos și dotat cu aparatură performantă, alături de o echipă multidisciplinară, specialiștii neurologi efectuează consultații de specialitate și diferite investigații în funcție de patologie.

Dr. Loredana Dascăl, medic specialist neurologie pediatrică, ne explică într-un interviu care sunt tipurile de afecțiuni pentru care părinții se adresează medicului neurolog pediatru și ce investigații medicale se pot efectua în cadrul Centrului Medical Azareea.

Reporter: Ce este neurologia pediatrică?

Dr. Loredana Dascăl: Neurologia pediatrică este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și monitorizarea afecțiunilor neurologice, începând cu vârsta de nou-născut, sugar, copil mic, copil mare și adolescenți. Neurologia pediatrică cuprinde afecțiuni ale sistemului nervos central (creier, măduva spinării), ale sistemului nervos periferic (nervi, mușchi), ale sistemului nervos autonom.

Reporter: Ce investigații se pot efectua în cadrul Centrului Medical Azareea din Târgu Mureș?

Dr. Loredana Dascăl: În cadrul Centrului Medical Azareea din Târgu Mureș, pacientul poate beneficia de servicii medicale ample, care încep de la consultații de specialitate și pot fi apoi completate cu efectuarea diverselor investigații. În ceea ce privește neurologia pediatrică, va putea fi posibilă efectuarea unei video-electroencefalograme (video-EEG) atât în stare de veghe cât și în somn, la care se adaugă și posibilitatea monitorizării Holter-EEG. Această investigație este una non-invazivă, nedureroasă pentru copil, care implică fixarea unor electrozi pe scalpul pacientului și înregistrarea activității bioelectrice a creierului. Scopul acestei investigații este de a identifica pacienții cu epilepsie, dar și alte afecțiuni neurologice precum encefalite, encefalopatii, tulburări de somn etc. În funcție de complexitatea patologiei neurologice a copilului, acesta poate beneficia de o echipă multidisciplinară în cadrul Centrului Medical Azareea. Vorbim astfel despre consulturi în specialitățile – ORL (cu posibilitatea de a se efectua audiometrie și timpanometrie), pediatrie, chirurgie și ortopedie pediatrică, cardiologie pediatrică, endocrinologie pediatrică, dermatologie. De asemenea, se pot efectua ecografii (transfontanelară, cardiacă, abdominală), analize de laborator.

Reporter: Care sunt afecțiunile pentru care părinții se adresează medicului neurolog pediatru?

Dr. Loredana Dascăl: Printre afecțiunile neurologice ce pot fi diagnosticate, tratate și monitorizate de către medicul neurolog pediatru se numără: epilepsiile sau manifestările paroxistice non-epileptice (care pot fi diferite în funcție de vârsta copilului), convulsiile febrile simple sau complexe, malformațiile cerebrale sau spinale, tulburările de dezvoltare neuropsihomotorie, paraliziile cerebrale, afecțiunile neuromusculare (amiotrofii spinale, distrofii musculare progresive, miopatii, miastenia gravis etc), sindroamele neurocutanate (scleroza tuberoasă, neurofibromatoza, Sturge-Weber, Incontinentia pigmenti etc.), sindroamele genetice rare (Rett, Angelman, Down, Cornelia de Lange etc.) – toate acestea adesea necesitând o echipă multidisciplinară. De asemenea, părinții se mai adresează medicului neurolog pediatru atunci când copiii prezintă tulburări de somn (pavor nocturn, coșmaruri, automatism ambulatoriu nocturn), cefalee sau migrenă, tulburări de comportament. Totodată, o mare parte dintre copiii care ajung la neurolog prezintă întârziere în dezvoltarea limbajului, fie expresiv sau receptiv, precum și hiperactivitate cu deficit de atenție sau elemente de discontact și stereotipii, moment în care recomandăm un consult de psihiatrie pediatrică.

Reporter: Când ar trebui să aibă loc prima vizită la medicul neurolog pediatru? La ce semne ar trebuie să fie atenți părinții?

Dr. Loredana Dascăl: De obicei, părinții se adresează medicului neurolog în momentul în care observă întârzieri în dobândirea anumitor achiziții motorii sau cognitive („copilul meu nu vorbește/nu merge/nu aleargă ca ceilalți copii”). Alți părinți vin la recomandarea medicului de familie sau a medicului pediatru, care observă la copii aceste tulburări de dezvoltare neuropsihomotorie, un comportament atipic sau manifestări paroxistice, fie de tip nonepileptic sau epileptic. Printre semnele și simptomele care indică necesitatea unui consult neurologic se mai numără și tulburări de echilibru sau de coordonare, mișcări anormale, tulburări de sensibilitate, cefalee, tulburări de limbaj, tulburări de somn etc.

O evaluare neurologică completă presupune obținerea unui istoric medical amănunțit (informații legate de motivul evaluării, istoricul afecțiunii, antecedentele heredo-colaterale, antecedente personale fiziologice și patologice, dezvoltarea psihomotorie pe etape de varsta etc).

Examenul neurologic al copilului se face în funcție de vârsta acestuia. În cazul sugarilor și copiilor mici, examinarea se face sub forma de joacă, astfel încât copilul să se poate adapta în cabinet, moment în care putem observa modelul de mișcare, comportamentul șamd. Sunt evaluate toate domeniile dezvoltării – motricitate generală, motricitate fină, comunicare, abilități cognitive, abilități sociale și emoționale. De asemenea, este foarte important și examenul clinic general, care uneori poate aduce informații importante în diagnosticul unor afecțiuni neurologice.

În urma acestor etape, medicul neurolog pediatru va putea stabili un diagnostic clinic și va putea stabili un plan de investigații, respectiv va putea elabora un plan de tratament.

Consultații decontate de CAS

Începând cu luna mai, consultațiile sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Programările se pot face la numerele de telefon: 0365-450.395/ 0748-201.654 sau pe site-ul: www.azareea.ro.

Program consultații dr. Loredana Dascăl:

luni, miercuri și vineri: 8.00 – 15.00;

marți, joi: 11.00 – 17.00.

A consemnat Iris GRAUR

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE