Home / Cultură / Tripticul lui Boromisza Tibor expus pentru prima dată la Târgu-Mureş

Tripticul lui Boromisza Tibor expus pentru prima dată la Târgu-Mureş

Distribuie

Cetatea din Târgu-Mureş găzduieşte o expoziţie deosebită dedicată picturii transilvănene din prima jumătate a secolului XX, expoziţie organizată sub denumirea „Școli, colecționari, mecenat – Arta transilvăneană în prima jumătate a secolului XX”.

O dată cu vernisajul expoziţiei, ce a avut loc sâmbătă, a fost inaugurat şi un nou spaţiu expoziţional intutiulat Galeria Cetăţii.

La evenimentul de lansare, primarul municipiului Târgu-Mureş, Soos Zoltan, a vorbit despre cele trei premiere ale zilei, inaugurarea unui nou spaţiu, inaugurarea Centrului de Cultură şi Artă Târgu-Mureş şi, bineînţeles vernisajul expoziţiei.

„Este un moment de început, s-a lucrat ani de zile să ajungem la acest vernisaj. Este nu doar inaugurarea unei expoziţii ci şi inaugurarea unei noi instituţii culturale, Centrul de Cultură şi Artă Târgu-mureş care are menierea de a populariza arta, de a populariza Cetatea şi să aducă un conţinut în plus acestui oraş minunat. Este important ca acest monument să găzduiască expoziţii şi să găzduiască evenimente culturale de valoare care să marcheze acest oraş. Ce este mai benefic pentru această Cetate decât să prezinte arta transilvană. Arta transilvană, deşi se vorbeşte mult despre ea, este destul de slab reprezentată în instituţiile culturale româneşti”, a spus acesta.

Expoziţia care reuneşte peste 100 de lucrări dorește să atragă atenția asupra contextului socio-istoric al operelor de artă, asupra complexelor relații instituționale și private care au dat naștere unui proces creativ și unei producții artistice specifice în Transilvania în prima jumătate a secolului XX, bine definite atât la nivel național, cât și internațional. Lucrările aparţin principalilor reprezentanţi ai Şcolii de la Baia Mare, care a marcat atât pictura maghiară şi românească, precum şi a centrelor artistice Cluj şi Târgu-Mureş.

„Titlul expoziției se referă în primul rând la acele „școli” regionale care au apărut în centrele culturale din Transilvania, cu diferențe perceptibile, în privința tematicii, a structurii compoziționale și a cromaticii preferate, cum au fost alături de Baia Mare, „școlile” din Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Oradea și altele. Colecția de exponate este axată pe teme precum peisaj urban și naturi statice care emană o atmosferă nostalgică, imagine a unei lumi ideale, care, așa cum arată o serie de amintiri ulterioare, era pentru un timp o realitate în cadrul școlii de pictură și a coloniei”, a explicat reprezentanta Muzeului Judeţean Mureş, Erika Oniga, cea care a transmis mesajul consilierului ştiinţific al expoziţiei Boros Judit, istoric de artă din Budapesta.

Cea mai valoroasă lucrare este Tripticul pictat de Boromisza Tibor, reprezentant de marcă al Şcolii de la Baia Mare, în anul 1912. Din 1990 şi până în prezent este pentru a doua oară când această lucrare, extrem de valoroasă atât din punct de vedere financiar cât şi artistic, părăseşte Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare” şi este pentru prima dată când este expus în zona Transilvaniei.

„Putem admira pentru prima dată această lucrare, în afara porţilor Muzeului din Baia Mare, lucrare pe care o putem considera apogeul picturii băimărene, o pictură simbolică importantă de 5 metri lăţime şi 2 metri înălţime. Este o lucrare extrem de importantă şi rară. Este important că o vedem pentru prima dată la Târgu-Mureş şi va poposi aici câteva luni de zile”, a explicat primarul Soos Zoltan.

Expoziția poate fi vizitată de Marți-Duminică între orele 10-18. Intrarea este liberă.

Sanda VIŢELAR

Foto/video: Alin PETRE


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Salbă de medalii pentru sportivii ACS Lupte BSG Târgu Mureș

Distribuie În urma Campionatul Național Individual de Lupte U15 și U20 care tocmai s-a încheiat, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.