UMFST Târgu Mureș, vârf de lance în educația viitorului Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 311 Vizualizări

UMFST Târgu Mureș, vârf de lance în educația viitorului

Prima ediție a Conferinței Internaționale de Simulare și Realitate Virtuală în Medicină – MEDISIM III a debutat joi, 6 iulie, în incinta Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Centrului UNiX din Târgu Mureș.

Evenimentul este organizat în premieră națională, în perioada 6-8 iulie, de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, sub egida Societății Române de Simulare Aplicată în Medicină și sub patronajul Academiei Române de Științe Medicale.

”Dimensiune nouă” în educația medicală

Conferința a fost deschisă de către prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a subliniat că evenimentul ”aduce laolaltă specialiștii din România din domeniul simulării medicale”, la aceștia adăugându-se experți invitați din Germania și Republica Moldova.

”Este un mesaj pe care îl dăm, și anume faptul că educația medicală are o dimensiune nouă de o vreme încoace, către care privim, și anume această componentă inovativă, motiv pentru care la conferință vom avea numeroase workshopuri în care partea de simulare aplicată în medicină se va combina cu partea de realitate virtuală, de realitate augumentată, toate împreună fiind unelte pe care le avem la dispoziție în Târgu Mureș, în România, pentru a crește standardul de formare profesională a viitorilor medici. Facem acest eveniment la Târgu Mureș pentru prima dată pentru că este locul în care am deschis în urmă cu câteva luni primul Centru Național de Realitate Virtuală, Cred că va fi o ocazie foarte potrivită pentru a se vedea care sunt posibilitățile actuale, moderne, de instruire medicală”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Referindu-se la rolul realității virtuale în pregătirea teoretică și mai ales practică a medicilor, rectorul principalei universități din județul Mureș a arătat că aceasta este o parte componentă ”care în mod limpede nu exclude partea de învățământ clasic, de relație directă cu bolnavul”.

”Este importantă din mai multe motive. Pe de o parte, pentru că permite repetarea de mai multe ori a unor manopere, a unor tehnici, până când acea tehnică este însușită pe deplin. Pe de altă parte, respectă și drepturile pacienților, pentru că, în esență, bolnavii au dreptul de a fi sau de a nu fi examinați în scop didactic de către studenți. Nevoia de a crea o alternativă la instruire a venit și s-a materializat prin aceste metode moderne de instruire medical”, a menționat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Tehnici noi de educație medicală

Programul primei ediții a Conferinței Internaționale de Simulare și Realitate Virtuală în Medicină – MEDISIM III conține prelegeri, activități practice și aplicative, precum și demonstrații și posibilitatea de a lucra într-o realitate nouă ce îmbină armonios medicina cu tehnologia modernă.

”Este prima conferință de realitate virtuală și simulare medicală aplicată în medicină, o conferință care are drept scop elucidarea și elaborarea și prezentarea unor noi tehnici de educație medicală în principal. De asemenea, prezentarea noilor tendințe în medicină, mă refer în special la realitatea virtuală, o metodă nouă și simularea medicală care nu este chiar atât de nouă, dar care a prins din ce în ce mai mult teren în educația medicală în România”, a declarat Alexandra Lazăr, șef de lucrări la Disciplina ATI din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Deschiderea oficială a conferinței a fost transmisă live, pe pagina de Facebook a cotidianului Zi de Zi, precum și pe site-ul www.zi-de-zi.ro.

Text: Alex TOTH

Foto: Alin PETRE

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE