INTERVIU cu Eugen Canceroschi, șef de promoție la UMFST, la 49 de ani: „Sportul, pentru mine, e o necesitate” Invatamant
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 2589 Vizualizări

INTERVIU cu Eugen Canceroschi, șef de promoție la UMFST, la 49 de ani: „Sportul, pentru mine, e o necesitate”

Eugen Canceroschi este șeful de promoție al specializării Educație Fizică și Sport din cadrul Facultății de Științe și Litere „Petru Maior” din cadrul UMFST ”George Emil Palade” din Târgu Mureș. Recent, am discutat cu acesta despre modul în care a jonglat cu educația sa, viața personală, familială și cu timpul său liber, despre variatele concursuri la care a participat și despre cum sportul, pentru el, este un stil de viață, nu doar o pasiune.

Reporter: De ce ai ales această facultate?

Eugen Canceroschi: Pentru a mă perfecționa în domeniu. Îmi doream să știu cât mai multe din sport, din toate sporturile – metode de antrenament și așa mai departe.

Rep.: Cum a fost perioada facultății?

E.C.: Frumoasă, deși primul an a fost pandemia. Nu am reușit să ne închegăm grupul. Am pierdut niște tabere de schi, care ne-ar fi unit mai mult.

Rep.: Când a început această pasiune pentru sport?

E.C.: În tinerețe, undeva la 9, 10 ani, când am mers prima dată la fotbal. Eram în clasa a V-a. Nu știam neapărat că asta trebuie să fac, dar simțeam. Până la urmă, îți dai seama din comportamentul tău, din reacțiile tale, asta simți, ai o chemare. De multe ori mergeam la cabană cu prietenii și mă trezeam dimineața și-mi venea să alerg. De multe ori credeam că-mi doresc altceva, dar îmi dădeam seamă după un timp că pasiunea respectivă se stingea, iar sportul tot mergea înainte. N-am știu eu să mă leg de pasiunea asta mai repede, să profit de beneficiile facultății. Mi-aș dori să mă implic mai mult și acum. Sunt oameni care nu-și dau seama ce vor să facă toată viața. Eu am ajuns relativ bine și chiar mă bucur.

Rep.: Ce alte hobby-uri ai?

E.C.: Îmi place mult să călătoresc. Ultimele excursii au reprezentat city break-uri sau mici alergări; am fost la Half Marathon în Malta. Mai merg și la concerte.

Rep.: Cum ai reușit să jonglezi cu toate acestea: viață personală, hobby-uri, studii?

E.C.: Secretul este să fii organizat. Fără organizare, nu reușești.

Rep.: La ce concursuri ai fost?

E.C.: În ultimii trei ani, particip la Cupa României, la Campionatul Național, deci la două concursuri anual. Sunt dublu vicecampion național și am câștigat de trei ori locul II la Cupa României. Am mai participat la Triathlon. Nu am fost medaliat, dar nu am abandonat niciun concurs, deși am întâmpinat multe probleme: mi s-a rupt lanțul, am fugit cu bicicleta în spate, tot felul de peripeții. Am decis, astfel, că nu mai vreau să particip la concursuri în care depind de un accesoriu. Așa am revenit la sala de forță, de acum patru ani. Am obținut la categoria Men’s physique câteva medalii.

Rep.: Ce planuri de viitor ai?

E.C.: M-am înscris la master. Doresc să-l termin. Sincer, acum sunt într-o perioadă de tatonare. Sunt și la vârsta la care accesez mai multe lucruri și o să aleg ce-mi doresc, pentru că, până acum, ce se ivea, aia făceam, iar pe parcurs îmi dădeam seama dacă doresc. Am mai multe oferte momentan. După, voi da examenul de titularizare în august. Dacă o să iau o notă bună, voi avea o nouă opțiune, cea de profesor.

Rep.: Ce înseamnă sportul pentru tine?

E.C.: Înseamnă viața, cam totul. Înseamnă disciplină, organizare. Iau sportul ca un stil de viață, deci nu aș spune că „fac” sport, deoarece el face parte din mine. Sportul, pentru mine, e o necesitate.

A consemnat Alexandra BORDAȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE