FOTOREPORTAJ: Bucate alese din „Lada de zestre a bunicii”, la Zilele Orașului Sărmașu Sărmașu
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1099 Vizualizări

FOTOREPORTAJ: Bucate alese din „Lada de zestre a bunicii”, la Zilele Orașului Sărmașu

Cu prilejul Zilelor Orașului Sărmașu, care s-au desfășurat în perioada 25-27 august, localnicii au organizat în Parcul Central o expoziție de artă culinară intitulată „Lada de zestre a bunicii”, cu preparate tradiționale, naturale, gătite cu drag în spirit de sărbătoare.

Deliciile pregătite de gospodari au îmbrăcat parcul într-un parfum culinar ispititor. Din cadrul preparatelor s-au remarcat nelipsitele sarmale, gulyas-ul unguresc, platourile reci, prăjiturile, băuturile alcoolice tradiționale, fiecare căsuță alegorică fiind împodobită cu bucate alese.

Iubitori ai tradițiilor

Conform participanților, această activitate a devenit o datină pentru ei, la eveniment participând următoarele localități: Balda, Larga, Moruț, Sărmășel, Sărmășel-Gară, Titiana și Vișinelu. La eveniment au luat parte atât oficialitățile, cât și localnicii sau vizitatorii veniți din alte părți ale Câmpiei Mureșene. Sărmășenii sunt oameni care iubesc cultura și datina, după cum a afirmat Claudia Bârzar, angajată a Primăriei orașului: „Sunt referent al Casei de Cultură și suntem aici și pentru promovare, dar și pentru că iubim tradiția. Ne străduim să ducem această datină cât mai departe, ca să dăinuie și pentru copii noștri”. 

„Eu și fiii satului Vișinelu venim cu drag la zilele orașului Sărmașu, prezentăm bucate pregătite pentru toți participanții. Bucatele tradiționale sunt făcute de părinții noștri, avem clătite, scorușe, sarmale, un ceaun de gulyaș de porc tradițional, băuturi alcoolice, legume, fructe și alte produse preluate din gospodăriile noastre. E un prilej în care ne întâlnim cu drag și ne străduim să onorăm această tradiție într-un mod cât mai frumos posibil și să reprezentăm cu mândrie localitatea din care facem parte”, a precizat, pentru cotidianul Zi de Zi, Ștefan Hădărean, reprezentant al localității Vișinelu.

Pe lângă gustoasele preparate culinare, localitatea Balda încântă participanții și cu o altfel de artă, cea livrescă, căci reprezentanții acestei localități au pus în valoare și câteva cărți scrise de autorii proveniți de pe aceste meleaguri: „O lucrare foarte importantă este „Monografia satului Balda”, scrisă de domnul colonel Șerban Nicolae, iar alte cărți relevante sunt cea a părintelui Bucur Cașu Ilie, și cele de poezii scrise de  domnișoara Katalin Cadar. Am vrut să scoatem în evidență că pe lângă gospodari, avem și oameni de cultură în sat”, a specificat Cătălina Filimon.

Produse delicioase, tradiționale

Cultura pare să fie principiul fundamental pe care funcționează comunitatea sărmășeană, căci pe lângă artele deja pomenite, am întâlnit-o și pe cea a jocului popular.

“Astăzi vă încântăm cu produse tradiționale de pe câmpie, făcute de maghiari, de bunicile noastre: sarmale, pogăci cu leurdă, prăjitură cu mere, pâine de casă, urdoici. Cei care suntem prezenți astăzi, facem parte dintr-un grup cultural care promovează tradițiile maghiarilor din zonă. Avem și un grup de jocuri populare în care suntem oameni de toate vârstele, cel mai tânăr membru fiind de 14 ani, iar cel mai vârstnic de 80 de ani”, a afirmat Szekely Kati, reprezentanta căsuței alegorice aferente orașului Sărmașu.

Ceea ce a adus în plus căsuța aferentă localității Sărmășel a fost celebrul berbecuț la proțap pregătit cu multă îndârjire de către gospodarii care l-au aromatizat cu diverse condimente gustoase.

„Am sacrificat trei berbecuți, cu drag pentru dumneavoastră. L-am condimentat cu condimente naturale și originalul baiț”, a povestit Vasile Șugar. 

Text: Mădălina ROHAN

Foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE