
- redactia
- 0 comentarii
- 749 Vizualizări
Oaspeți deosebiți la ediția de anul acesta a Galei Bienala Națională de Arhitectură
13 octombrie 2023Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș a organizat ediția cu numărul XV a Galalei Bienalei Naționale de Arhitectură. Târgu Mureșul găzduiește în acest an secțiunea EFEMER care prezintă și premiază proiecte în care arta se împletește cu arhitectura, proiecte care pun în valoare mediul construit și valori culturale neglijate, dirijând atenția spre fenomene culturale ș favorizând implicarea publicului. Proiectele au fost evaluate de un juriu format din arhitecți români și spanioli, cu activitate notabilă în evenimente culturale Arh. Javier Peña Ibáñez, Arh. Oana Simionescu, Arh. Ionel Pascu și Arh. Angela Kovács.
Vineri, 13 octombrie, începând cu ora 12:00, studenții și profesorii i-au întâmpinat pe invitații speciali și juriu în cadrul unei expoziții cu lucrări ale studenților de la secția de Arhitectură din cadrul UMFST. Prezenți la eveniment au fost Arh. Angela Kovács, președinta Uniunii Arhitecților din Mureș și Bistrița-Năsăud, Arh. Javier Peña Ibáñez, Arh. Raus Adirana, președinta Ordinului Arhitecților din Mureș, Arh. Keresztes Geza, specialist în clădiri istorice, decanul facultății Ing. Liviu Moldovan, dar și profesorii coordonatori ai studenților care și-au expus lucrările.

Invitați de seamă la Gala Bienala Națională de Arhitectură
„Motivul pentru care suntem astăzi aici este că pe parcursul acestor două zile (13 și 14 octombrie) aici are loc Bienala Națională de Arhitectură cu secțiunea EFEMER, efemer însemnând lucrări făcute de arhitecți în colaborare cu artiști, care sunt executate, în general, în spațiu public și care sunt subiectul unor expoziții interioare sau exterioare și care „trăiesc” puțin. Opere de arhitectură care nu pot fi memorate decât pe perioade existenței lor, care este scurtă, după cum spuneam și anterior, și pe care noi ținem să le memorăm prin expoziții și premii inițiate de Uniunea Arhitecților”, a declarat președinta Uniunii Arhitecților din Mureș și Bistrița-Năsăud, Arh. Angela Kovács, la începutul întâlnirii.
La secțiunea de anul acesta nou în juriu se află și arhitectul spaniol Javier Peña Ibáñez, care este organizatorul unui festival spaniol intitulat „Concentrico” (din sp. Concentric) în orașul său natal Logroño, un orășel din nordul Spaniei, care are nouă ani de la înființare și care a propus orașului în cauză să se instaleze în piețele publice, timp de o săptămână, lucrări de artă și arhitectură. Acum opt ani, la cea de-a doua ediție organizată, festivalul a primit finanțare, crescând numărul de lucrări de la 8 (în prima ediție), la 21 (în ultima). Arhitectul spaniol și-a câștigat în timp titlul de promotor al noțiunii de efemer în arhitectură.

„Sunt un arhitect care își dorește ca meseria și lucrările sale să fie înțelese. Tocmai de aceea lucrez în continuu la noi metode de a le arăta oamenilor frumusețea din ceea ce fac eu, voi și orice arhitect din lumea aceasta. Mi-am dat, astfel, seama că cea mai bună metodă este de a le arăta oamenilor munca mea prin lucrări expuse îâpe domeniul public, îmbinând în acest fel arta cu știința. Am început să lucrez la astfel de proiecte și am decis să creez un festival prin care orice arhitect, în special cei tineri, să își poată expune lucrările. Acum, sunt aici pentru a vă asculta, a vă vedea lucrărie și pentru a vă explica orice noțiune pe care doriți să o aprofundați”, le-a transmis arhitectul spaniol studenților prezenți la expoziție.
Lucrări unice și proiecte fascinante
Ulteior profesorii coordonatori ai studenților care și-au înscris proiectele în program au explicat importanța unui astfel de eveniment de promovare a arhitecturii. „Suntem o școală tânără și învățăm ce înseamnă în esență arhitectura așa cum este ea. Suntem noi în această temă, de combinare a artei cu arhitectură, și ne străduim să venim cu proiecte fascinante, unice, către studenți pentru a-i atrage și pe ei să se implice. Suntem entuziamați că putem face parte din astfel de proiecte care să scoată la lumină lucrările noastre, și aici mă refer la lucrările âstudenților de la arhitectură”, au explicat aceștia.


Programul galei va continua pe tot parcursul zilei de vineri, 13 octombrie, continuănd cu un vernisaj și gala de premiere ce va avea loc sâmbătă, 14 octombrie.
Găsiți mai jos programul evenimentelor:
Vineri, 13 octombrie
- 12.00 Expoziție cu lucrări ale studenților secție de arhitectură a U.M.F.S.T.;
- 14.00 – 15.00 vizita Cetății Târgu Mureș și a expoziței “Școli, colecții, mecenat”;
- 15.00 – 16.00 vizita Bibliotecii Teleky;
- 17.00 Filmul de arhitectură;
- 18.00 – 19.00 dezbatere despre proiectele municipiului Târgu Mureș cu colegi arhitecți, studenți, arhitectele șefe ale municipiului și județului, invitați.
Sâmbătă 14 octombrie
- 11 00 – Vernisajul expoziției cu lucrările prezentate la secția Efemer;
- 11.30/12.30 – Conferința Javier Peña Ibañez – creatorul festivalului Concentrico „Efemer în arhitectură”;
- 12.30 – Gala de premiere cu interludii muzicale susținute de un cvartet de coarde;
- 13.00/14 00 cocktail;
- 14.00 /15 00 vizita ansamblului protejat al U.M.F.S.T. cu clădiri și parc.
- Seara, concert de coarde în biserica reformată din cetatea Târgu Mureș
Lorena PINTILIE








Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
Lasă un comentariu