Magna cum laude la Conferința internațională a doctoranzilor și tinerilor doctori, din cadrul UMFST Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 232 Vizualizări

Magna cum laude la Conferința internațională a doctoranzilor și tinerilor doctori, din cadrul UMFST

 Deschiderea oficială a Conferinței internaționale a doctoranzilor și tinerilor doctori, a avut loc miercuri, 13 decembrie, în Aula Facultății de Medicină Dentară, fiind organizată cu prilejul Zilelor Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil  Palade” din Târgu Mureș. În cadrul evenimentului, au fost decernate diplome doctoranzilor merituoși din cele două școli doctorale ale UMFST: Școala Doctorală de Medicină și Farmacie, a cărei director este prof.univ.dr. Lucian Pușcașiu, respectiv Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate, a cărei director este prof. Univ. Dr. Iulian Boldea.

Abordarea interdisciplinară, o prioritate

Conform informațiilor furnizate de prof. Univ. Dr. Rodica Bălașa, noul deziderat al Școlii doctorale a UMFST presupune stimularea cercetării științifice interdisciplinare. „Sperăm ca azi, la fel ca în fiecare an, să vă convingem că școala doctorală face eforturi ca să își îndeplinească menirea. Prin aceasta,, noi înțelegem formarea continuă a cercetătorilor de elită în domeniile alese, prin asigurarea corenței și consistenței pregătirii, formarea și întreținerea permanentă a unui portofoliu academic de teme, subiecte de cercetare științifică doctorală, în acord atât cu logica internă a cercetării științifice de tip fundamental, cât și cu nevoile curente sau de perspectivă, sprijinirea materială instituțională, metodologică și științifică a doctoranzilor, mai ales în realizarea unor cercetări cu caracter complex și interdisciplinar”, a explicat aceasta.

Discursul imediat următor a aparținut rectorului universității, prof. Univ. Dr. Leonardd Azamfirei, care a subliniat rolul conducătorilor doctoranzi în reușita academică și în sedimentarea apetitului pentru performanță a tinerilor viitori doctori. „Probabil că, după sesiunea cadrelor didactice, sesiunea doctoranzilor este a doua ca longevitate. Este, în egală măsură, și o marcă a capacității de organizare pe care o are școala doctorală, pentru că tot ce se întâmplă într-un an, vedem la sfârșitul anului respectiv, cu ocazia Zilelor UMFST. Pe de altă parte, este și o ocazie importantă care, cred eu, trebuie întărită la nivel de doctorat pentru că este momentul în care ceea cee se face poate mai discret, poate în interiorul laboratoarelor sau în birourile de studiu, devine vizibilă. Această școală este importantă și pentru conducătorii doctoranzi pentru că ne arată care este gradul de verificare al acestor conducători, ce se întâmplă pe perioada formării doctoranzilor. Doctoranzii noștri vor fi la fel de buni cum sunt conducătorii doctoranzi, iar universitatea va fi peste 15 ani la fel de bună, cum sunt doctoranzi de astăzi”, a declarat acesta.

Acordarea diplomelor

În spirit tradițional, în cadrul evenimentului au fost decernate premiile obținute de doctoranzii merituoși ai celor două școli doctorale ale UMFST. La Școala Doctorală de Medicină și Farmacie, premiile acordate au fost în număr de patru, fiind alocate următorilor doctoranzi: Cătălin Bogdan Satală, Mátyás Botond Barna și Mihaela Butiurcă. A fost oferit și un premiu special, alocat unui absolvent al școlii doctorale, Sebastian Andone, diplomele fiind oferite de  prof. Univ. Dr. Lucian Pușcașiu. „Privitor la premiile de astăzi, aș vrea, ca în fiecare an, să nu le vedem ca o recompensă materială, ci ca pe deosebita onoare pe care elita universității de astăzi o face, înclinând admirativ capul în fața realizării acestor tineri care îi reprezintă pe cei care vor sta curând aici”, a afirmat cadrul universitar.

În ceea ce privește Școala Doctorală de Litere, Științe Umaniste și Aplicate, au fost alocate două premii subsumate specializării de Informatică, următorilor doctoranzi: Biro Attila și Terry Lenard. „Și în cadrul conferinței de astăzi, la secțiunile noastre, există lucrări interesante, lucrări care se bazează pe o dimensiune interdisciplinară, pe dialogul cultural și pe o atenție la exigența valorică”, a explicat prof. Univ. Dr. Iulian Boldea în momentul premergător acordării diplomelor celor doii masteranzi.

La finalul evenimentului, a avut loc prezentarea lucrărilor științifice a doi doctori, care și-au dobândit de curând această nobilă titulatură.

Mădălina ROHAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE