Continuă consilierea psihologică a elevilor și cadrelor didactice de la internatul din Odorheiu Secuiesc Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 151 Vizualizări

Continuă consilierea psihologică a elevilor și cadrelor didactice de la internatul din Odorheiu Secuiesc

Continuă consilierea psihologică a elevilor și a profesorilor de la Liceul „Tamasi Aron”, după  prăbușirea internatului din Odorheiu Secuiesc, tragedie în urma căreia doie elevi și-au pierdut viața, iar alți doi au suferit răni serioase. Consilierii școlari continuă, pentru cât timp este nevoie, sprijin celor care solicită acest lucru, inclusiv părinților.

Potrivit agerpres.ro, directoarea Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Harghita, Szabó Irén, a declarat că, în urma tragediei s-a declanșat o situație de criză, moment în care a început un proces de „prelucrare a doliului”. Echipa de consilieri ai școlii a venit imediat în ajutorul elevilor, cadrelor didactice și inclusiv a părinților de la liceele „Tamasi Aron” și „Pallo Imre”, unitățile de învățământ de unde provin cei doi elevi care și-au pierdut viața după accident.

Elevii, profesorii și părinții, consiliați psihologic

În urma unei discuții avute cu ministrul Educației, Ligia Deca, s-a stabilit o planificare zilnică a persoanelor consiliate, în acest proces fiind implicate un total de 80% din consilierii școlari din județul Harghita. Potrivit aceleiași surse, consilierea s-a realizat în tot acest timp, chiar și în perioada vacanței de iarnă, în format online, iar apoi a fost reluată în format fizic în momentul începerii cursurilor. Activitatea de consiliere s-a făcut atât în mod individual, cu fiecare elev, profesor sau părinte în parte, dar și în grupuri mai mari de elevi care au solicitat întâlniri de acest gen.

Scopul nostru era următorul: copiii să-şi poată exprima sentimentele, temerile şi să poată spune de ce au nevoie. Fiecare copil a pierdut ceva: prima dată au pierdut pe cei dragi, ori un coleg de clasă, ori un prieten, ori un coleg de la internat, deci nimeni nu era care să nu fie afectat. Colegele (consiliere – n.red.) au zis chiar şi copii care nu sunt din „Tamasi Aron” erau foarte foarte afectaţi de tragedie, au pierdut sentimentul de siguranţă, deci asta este cel mai important, acest sentiment ar trebui să să revină”, a mai spus Szabó Irén, conform agerpres.ro.

Directoarea a mai informat că elevii care erau cazați în internatul groazei sunt acum împărțiți în cinci sau șase internate din oraș, fiind nevoiți să se acomodeze cu noi reguli, noi pedagogi, cu un alt colectiv și așa mai departe. „Ştim că adolescenţa este o perioadă foarte vulnerabilă din toate punctele de vedere, această tragedie pune un plus pe această vulnerabilitate, deci cu aceasta lucrăm”, a mai adăugat ea.

Procesul de consiliere va continua atât timp cât este nevoie

Aceasta a subliniat că procesul de consiliere va continua atât timp cât este nevoie, în contextul în care sunt copii care refuză să vorbească despre tragedie şi este posibil să-şi dorească să facă acest lucru peste câteva luni. Sursa citată a mai precizat că imediat după tragedie şi-a oferit ajutorul şi Colegiului psihologilor din Harghita, iar psihologii vorbitori de limba maghiară au venit în sprijinul consilierilor şcolari.

Încă din prima zi ni s-a alăturat Colegiul psihologilor. Cei care cunosc limba maghiară şi-au oferit serviciile, au dat numărul de telefon, noi am afişat, am împărţit şi diriginţilor, deci sunt, din fericire, să zic aşa, sunt consilieri. E o muncă enormă. (…) Acum, în această săptămână lucrează 12 consilieri, dar în timpul vacanţei cam 50 au lucrat (la consilierea online – n.red.). Deci, suntem 70 şi pot să zic că 80% din consilieri s-au implicat. Şi din Gheorgheni au venit, şi acum sunt acolo colege care sunt din Gheorgheni, au venit din zona Odorhei, au venit din Ciuc foarte mulţi colegi, ca să poată facă faţă”, a explicat şefa CJAER Harghita.

În data de 18 decembrie 2023, un perete al internatului Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc s-a prăbuşit şi a surprins patru elevi aflaţi în incintă. Un băiat de 17 ani a murit în seara tragediei, iar o fată, tot în vârstă de 17 ani, care a fost rănită grav, a decedat la spitalul din Târgu Mureş, în data de 9 ianuarie. Alte două eleve au fost rănite mai uşor şi au fost externate la câteva zile după tragedie.

Citește și: O elevă internată la Târgu Mureș, în stare critică, după prăbușirea internatului de la Odorheiu Secuiesc

În data de 20 decembrie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a pus în mişcare acţiunea penală faţă de administratorul societăţii ce realiza lucrări la clădirea aparţinând internatului, pentru trei infracţiuni: una prevăzută în legea specială, Legea 10/1995 privind calitatea în construcţii, respectiv infracţiunea prevăzută de art. 35 alineatele 1 şi 3, şi două infracţiuni, de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Citește și: Tribunalul Mureș: Administratorul firmei care făcea săpături lângă internatul din Odorheiu Secuiesc rămâne sub control judiciar

În sarcina inculpatului s-a reţinut că a efectuat lucrări de săparea unui şanţ chiar lângă zidul clădirii internatului, lucrare care nu era autorizată. Administratorul firmei în cauză este cercetat sub control judiciar.

Citește și: S-au găsit vinovații pentru prăbușirea internatului de la Odorheiu Secuiesc

(L.P.)

Sursa foto: freepik.com

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE