Copiii noștri, lupta noastră. Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului la Copil Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 110 Vizualizări

Copiii noștri, lupta noastră. Ziua Internațională de Luptă împotriva Cancerului la Copil

Copiii- ființe în devenire care cunosc doar frânturi din realitate și care își fundamentează  țelurile existenței pe idei cu și despre speranța de a fi. Speranța, în acest context,  este coordonata-cheie a percepțiilor juvenile despre viitor. Ce se întâmplă totuși când aceasta lipsește și atunci întreaga ecuație a viitorului se preschimbă în ceva supus incertitudinii?! Desigur, acest lucru nu ar trebui să se întâmple în cazul copiilor. Dar se întâmplă…Dovadă a acestui fapt este însăși ziua de 15 februarie care, pe lângă  altele ei semnificații, este cunoscută și drept Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului la Copil, inițiată în anul 2001 de către organizația Childhood Cancer International (CCI), cea mai importantă rețea internațională dedicată sprijinirii copiilor cu cancer și familiilor acestora.

Obiectivul general

Scopul principal al acestei zile de anvergură internațională este sensibilizarea publicului cu privire la dificultățile cu care se confruntă copiii afectați de cancer și familiile lor. În plus, este o ocazie de a promova accesul la tratament și îngrijire adecvată, precum și de a sublinia importanța sprijinului psihologic și a cercetării în îmbunătățirea diagnosticului și tratamentului cancerului pediatric. În această zi, organizațiile din întreaga lume organizează diverse evenimente și campanii pentru a atrage atenția publicului asupra acestei cauze și pentru a colecta fonduri în sprijinul cercetării și tratamentului cancerului pediatric. Tot azi sunt organizate evenimente omagiale în care sunt comemorați toți copiii care au pierdut lupta cu această boală nemiloasă care, din păcate, este greu  de premeditat tocmai pentru că nu se cunosc cu exactitate factorii care îi determină declanșarea.  “Nu există în România familie care să nu aibă un bolnav de cancer. Deja a devenit ca un diabet în percepția oamenilor. În ani ‘90, când am fost eu prima dată operată, oamenii nici nu îndrăzneau să spună acest cuvânt. Eu sunt absolut convinsă că există, în primul rând, legătură între aer, apă și cancer, mai puțin cu mâncarea. Nu sunt om de știință, aceasta este părerea mea. Dar toți avem parte de apa și de aer. În grupul meu erau cel puțin 4 persoane care erau vegane, altele vegetariene și tot au făcut cancer. Pe lângă apă și aer, un al element declanșator, cred eu, este și faptul că nu prea ne știm adepta la vremurile noi și ne manifestăm prin așa-zisul stres. Stresul acesta intră din exterior în familii, avem tot felul de sentimente și de probleme pe care nu le  știm manageria  și atunci cădem într-un cerc vicios, ne măcinăm, nu ne bucurăm de nimic și nu apreciem nimic”, ne spune Stella Hanusz, fostul președinte al Asociației Destine Comune din Târgu Mureș și o învingătoare a cancerului, referitor la posibilele cauze care provoacă debutul bolii.

Cancerul pediatric în România, statisticii oficiale

Există mai multe tipuri de cancer pediatric, iar cele mai întâlnite sunt: leucemia limfoblastică acută (LLA) și leucemia mieloidă acută (LMA), reprezentând aproximativ 30-35% din toate cazurile de cancer pediatric în țară; tumori ale creierului sau ale măduvei spinării ce pot varia în funcție de localizare și tipul de celule implicate (exemple includ gliomul difuz al trunchiului cerebral, meduloblastomul și astrocitomul); Limfoamele- cancere care afectează sistemul limfatic al organismului și pot fi clasificate ca limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin; tumori osoase- cancere care afectează oasele și pot include osteosarcomul și sarcomul Ewing; tumori renale (exemplu- nefroblastomul, cunoscut și sub numele de tumoră Wilms.); tumori hepatice etc…

Conform datelor statistice furnizate de Registrul Național al Cancerului la Copil, aproximativ 400-420 de copii sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an în România, ceea ce presupune o incidență anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii. Rata de supraviețuire pentru copiii cu cancer în România a crescut semnificativ în ultimele decenii datorită progreselor în tratament și îngrijire și este de aproximativ 69,1%, similară cu cea europeană, conform Societății Române de Onco-Hematologie Pediatrică.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: FreePik

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE