Dr. Tanaszi Sarolta răspunde acuzațiilor referitoare la datoriile Spitalului Municipal Sighișoara Sanatate
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 4486 Vizualizări

Dr. Tanaszi Sarolta răspunde acuzațiilor referitoare la datoriile Spitalului Municipal Sighișoara

Sub presiunea firilor curioase și a întrebărilor multiple ale cetățenilor sighișoreni, dr. Tanaszi Sarolta Katona, fostul manager al Spitalului Municipal Sighișoara, răspunde acuzațiilor referitoare la datoriile unității medicale amintite anterior, dorind să facă câteva clarificări referitoare la situația financiară îngrijorătoare a spitalului pe care l-a condus timp de mai bine de patru ani de zile, pe pagina personală de Facebook. Aceasta a răspuns prompt celor care încă o chestionează drept răspunzătoare pentru deficitul financiar în care se regăsește, chiar și în momentul de față, unitatea medicală din Sighișoara.

Acuze, combătute prin răspunsuri categorice

O primă întrebare, postată de către un domn pe o pagină de socializare a  unui consilier local, a fost legată de situația conturilor spitalului și dacă acestea au fost sau nu au fost blocate din cauza datoriilor vechi. La această întrebare, fostul manager al spitalului a adus următoarele precizări: „Fals, exista datorii, dar nu s-a respectat graficul de plata al arieratelor în luna decembrie din lipsa fondurilor asigurate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CAS) restante, aferente unor servicii din luna noiembrie. Conturile s-au deblocat în februarie”.

Același domn a dorit să afle dacă plățile au fost achitate în ordine preferențială, la care dr. Tanaszi Sarolta a răspuns următoarele: „Fals, conform legislației în vigoare trebuie plătite minim 3% din arierate, lucru care s-a respectat în cursul anului 2023. Totodată este necesar să se asigure și funcționarea unității, fără plata unor facturi fiind sistate automat unele servicii, sau nu s-ar asigura furnizarea unor medicamente critice etc…, blocând activitatea, lucru care s-a întâmplat în luna ianuarie în câteva situații, acest lucru dorindu-se a se evita, pentru că în consecință nu se realizează venituri. De exemplu, fără internet nu s-ar putea efectua niciun serviciu medical, fără substanța de contrast laboratorul de radiologie ar fi ineficient, etc…”

Nu în ultimul rând, domnul respectiv a dorit să afle dacă au fost achiziționate, din bugetul spitalului, device-uri electronice precum: smartphone-uri, tablete sau laptop-uri. Și la această întrebare, răspunsul dr. Tanaszi Sarolta a fost unul negativ, însoțit de următoarele explicații: „Echipamentele sunt cu valoare 0, nu au fost achiziționate. Încă din anul 2020, pe perioada Covid a fost necesară o oarecare digitalizare a unității, contactul fizic fiind limitat, utilizând, în special, sistemul on- line, inclusiv activitatea de la domiciliu în unele cazuri, iar unele echipamente care s-au oferit unității nu s-au distribuit, sau au fost relocate după caz ulterior, urmând a se utiliza la nevoie pe viitor. Toate afirmațiile pot fi susținute. În altă ordine de idei, să ai în față câteva documente fără a fi la vedere conținutul sunt ca și informații inexistente, putând considera că afirmațiile sunt doar răutăcioase”.

Mesaj dedicat cetățenilor și actualei administrații

De asemenea, aceasta a transmis un mesaj în care explică faptul că este nedrept ca fosta administrație să fie în continuare chestionată pentru problemele financiare ale unei instituții care de aproape două luni beneficiază de o nouă conducere. „Totodată, domnul manager și-a asumat rezolvarea problemelor financiare ale unității, la un moment dat nu poate fi doar fosta conducere invocată ca vinovată pentru toate disfuncționalitățile, majoritatea nefiind imputabile acesteia, care persistă și după preluarea conducerii, existând și probleme ,,noi,,. Trebuie să cauți soluții, a conduce un spital fiind o provocare zilnică. Domnul manager interimar a făcut câteva afirmații nereale și cu ocazia ședinței CL , afirmații dintre care unele s-au dezmințit deja, altele urmând a se demonta, justificat cu documente la bază. Apoi, sper să se ocupe cei implicați și de viitorul unității, cea mai importanta sarcina a unui conducător, care și-a asumat un astfel de tel. Fiecare are viziune proprie, nu înseamnă că daca nu gândim la fel, sau obiectivele diferă trebuie să acuzăm și să judecam tot ce a existat în trecut. Eu mă bucur că am avut ocazia să trăiesc experiență celor 4 ani jumate de mandat, sper să se dorească dezvoltarea în continuare, în ciuda dificultăților care au existat și în trecut și sigur vor exista și în viitor. Să reușești să clădești cât de puțin și în condiții dificile sau speciale poate fi o provocare dar poate oferi și o satisfacție unică”.

Mădălina ROHAN

Citește și:

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE