Primari ameninţaţi de Codul Penal Uncategorized
  • admin
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Primari ameninţaţi de Codul Penal

460_primari.gifO nouă formă de paranoia se răspândeşte în rândul edililor din Mureş. Primarii pesedişti văd stare de asediu. Mai ales edilii care şi-au făcut de cap în perioada 2000-2004 văd schimbarea puterii ca începutul unei perioade de inchiziţie, ale cărei victime sunt ei, considerându-se persecutaţi de Alianţă.

Cotidianul Zi de Zi face o scurtă incursiune în partea mai întunecată a biografiei primarilor care se cred mai presus de lege. Începem seria dezvăluirilor din dosarele primarilor din oraşele şi municipiile judeţului Mureş.

Independentul

Începem cu primarul pretins independent din Târgu Mureş, demagogul Dorin Florea. Dacă ar fi să luăm la rând fiecare faptă penală a primarului, am putea să scriem un foileton. Vă spunem doar că Primăria condusă de Florea nu a primit de câţiva ani descărcare de gestiune de la Curtea de Conturi, care anual lansează câteva capete de acuzare la adresa demagogului. Primăria, prin Dorin Florea, are un litigiu pornit de mai vechiul prieten, Costin Lăurean, patronul de la SC Citadin Prest SA. Nu de alta, dar neregulile au devenit bătătoare la ochi. Mai enumerăm şi câteva ilegalităţi semnalate de Curtea de Conturi: încredinţarea fără licitaţie a câtorva lucrări de întreţinere şi reparaţii străzi către SC Citadin Prest SA, în valoare totală de 19,8 miliarde de lei, nerespectarea condiţiilor de contractare şi a normelor de decontare a lucrărilor de reparaţii străzi ce au generat cheltuieli nelegale din bugetul local
în valoare de 731.110.694 lei. Au mai fost calculate foloase nerealizate în valoare de 189.379.067 lei. La acestea se adaugă decontarea unor situaţii de lucrări în care a fost cuprinsă în mod nejustificat contravaloarea materialelor neîncorporate în lucrările efectuate în 2001 de către SC Citadin Prest SA.

Eminenţa cenuşie din Târnăveni…

În Târnăveni îl regăsim pe veşnicul primar Octavian Popa. Holurile Tribunalelor nu îi sunt străine. E drept, îi place şi să se judece, iar numărul mare de dosare penale vorbeşte de la sine. Procesele cu directorul Bibliotecii Municipale, Gheorghe Moldovan, sunt printre cele mai consistente. Primarul Popa l-a sancţionat disciplinar pe Gheorghe Moldovan prin dispoziţia nr. 496 din 17 noiembrie 2000. Potrivit afirmaţiilor primarului, Gheorghe Moldovan l-ar fi gratulat cu epitete nu prea măgulitoare, caracterizându-l drept "tâlhar şi bandit". Instanţa, prin sentinţa civilă nr. 63 din 19 ianuarie 2001, i-a dat câştig decauză lui Moldovan, anulând decizia de sancţionare. După mai puţin de două luni de la pronunţarea acestei sentinţe, primarul este rechemat în justiţie tot pentru emiterea unei dispoziţii de sancţionare disciplinară considerată ilegală, împotriva aceluiaşi personaj, acuzat că a continuat să afirme despre primar că este "bandit şi tâlhar". În plus, dispoziţia primarului a fost aplicată retroactiv, fără a se preciza abaterea concretă săvârşită şi motivarea ei în fapt sau funcţia în care a fost retrogradat Moldovan, omisiuni care au atras anularea actului primarului. Urmează o nouă dispoziţie a primarului, nr. 459/2001, motivul fiind lipsa sa de preocupare a directorului Moldovan faţă de bibliotecă şi chiar incompetenţă. Chiar dacă acest dosar a fost închis din nou în favoarea lui Moldovan, frecuşurile subtile între şeful administraţiei locale şi directorul bibliotecii nu par să se sfârşească, iar cei doi îşi dau întâlnire mai mult prin tribunale decât la evenimente culturale. Însă acest dosar nu este singular, Octavian Popa având pe rol o serie de litigii cu locuitori ai Târnăveniului, dar şi cu consilieri locali, iar balanţa nu înclină în favoarea primarului sa.

Nopţile albe ale lui Covrig

La Ungheni, neregulile înfăptuite de primarul Ioan Covrig se ţin lanţ. Timp a avut, deoarece este la al treilea mandat ca primar, dar acest lucru nu scuză matrapazlâcurile în care s-a înhăitat. Covrig se poate mândri cu un dosar penal la PNA. Marea prietenie cu cei de la Comirinvest s-a transformat într-un dosar cuprinzător. Reamintim doar că, până nu demult, marea majoritate a lucrărilor ce trebuiau efectuate pe raza comunei (mai nou a oraşului) Ungheni, au fost câştigate de Comirinvest. Se pare, însă, că până la urmă, amiciţia între cele două părţi
s-a împuţit. Aşa s-a născut şi dosarul penal. De asemenea, Covrig mai are şi o plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 248 Cod Penal, şi pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare, prevăzută în art. 215 al aceluiaşi Cod. Dosarele, însă, au stagnat surpinzător de mult în birocraţie. Asta până acum.

Ilegalităţi Cornea & Dancu

Primarii din Iernut şi Luduş, Vasile Cornea şi Ovidiu Dancu, au un numitor comun, altul decât apartenenţa politică. Instrumentele prin care cei doi primari au sărăcit bugetul local au fost licitaţiile ilegale, angajări de personal în cadrul primăriei nu pe criteriile competenţiei ci pe cele ale favoritismelor şi nepotismelor şi deturnarea unor fonduri ve-nite în visteria Primăriei cu direcţie clară. Primarul Cornea are un dosar penal înaintat de Poliţia Economică, dosar care a stat până acum pe rafturile Judecătoriei, dar e foarte probabil să fie scos la lumină în curând.
În ediţia următoare a cotidianului Zi de Zi vom continua prezentarea primarilor care de-a lungul mandatelor au săvârşit fapte ce s-au soldat cu câte un dosar penal.

Cristina CORNEA

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE