Home / Sanatate / Centru de stat de fertilizare în vitro la Târgu-Mureş?

Centru de stat de fertilizare în vitro la Târgu-Mureş?

Distribuie

2_64.jpg
Deşi infrastructura nu este tocmai ceea ce îşi doresc, conducerea secţiei Clinice Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş se poate mândri cu o adresabilitate destul de mare a pacientelor atât din judeţul Mureş, cât şi din alte zone ale ţării. Conf. dr. Carmen Rădulescu, şefa secţiei Clinice Obstetrică Ginecologie apreciază că marea majoritate a pacientelor din afara judeţului Mureş, circa 30%, provin din Moldova, acestea apreciind sistemul medical din centrul universitar Târgu-Mureş.

„Tuturor pacientelor care se adresează clinicii noastre, li se efectuează examenul Babeş Papanicolau pentru depistarea leziunilor precanceroase, aici mă refer la cancerul de col uterin. Avem un colposcop modern în vederea depistării precoce a leziunilor precanceroase de col uterin”

Reporter: Faceţi-ne o scurtă prezentare a activităţii secţiei clinice Obstetrică Ginecologie.
Conf. dr. Carmen Rădulescu: Asigurăm asistenţa naşterii pe cale naturală, iar atunci când este cazul efectuăm operaţii cezariene. Facem intervenţii chirurgicale pentru cancer, cancer genital, de col, se efectuează intervenţii chirurgicale pentru prolapsul genital, intervenţii sub laparoscop. Efectuăm examene ecografice la pacientele internate în clinică. Tuturor pacientelor care se adresează clinicii noastre, li se efectuează examenul Babeş Papanicolau pentru depistarea leziunilor precanceroase, aici mă refer la cancerul de col uterin. Avem un colposcop modern în vederea depistării precoce a leziunilor precanceroase de col uterin. Secţia beneficiază de 60 de paturi şi saloane pentru mamă şi nou născut.

Rep.: Care este adresabilitatea pacientelor?
C.R.: Fiind centru universitar vin paciente şi din alte judeţe. Avem numeroase paciente ginecopate, care vin din Moldova. Au încredere în noi, în centrul universitar din Târgu-Mureş. Dar sunt şi din judeţul Mureş şi din judeţele din sud.

Rep.: În clinică abordaţi şi tratamentul sterilităţii?
C.R.: Se face investigaţia cuplului, dar nu avem kituri pentru anumite determinări hormonale. Trebuie să trimitem pacientele la laboratoare private. Putem face histerosalpingografii în caz de obstrucţie tubară, este metodă veche, sau se poate verifica permeabilitatea tubară în caz de sterilitate prin obstrucţie tubară sub laparoscop. Tinerele se adresează pentru acest tip de investigaţie, dar din păcate în Târgu-Mureş nu este un centru de fertilizare în vitro de stat. Ar ajuta, dar presupune o dotare corespunzătoare, cu laborator echipat.

„Mai avem nevoie de o lampă pentru sala de operaţie, masă de operaţie, instrumentar pentru intervenţiile chirurgicale, instrumentar de laparoscopie. Avem promisiuni că vor exista fonduri anul acesta pentru reabilitarea clădirii şi se vor modifica conform normelor europene secţiile”

Rep.: Aţi luat în calcul pe viitor să se realizeze aşa ceva la Clinica de Obstetrică Ginecologie?
C.R.: Da, dacă bugetul ne va permite acest lucru. Am înţeles că s-a pornit o astfel de idee şi că statul ne va da bani în acest sens pentru investigarea şi tratamentul cuplurilor sterile şi că vor beneficia de gratuitate. Sunt promisiuni.

Rep.: Care ar fi nevoile stringente ale secţiei clinice?
C.R.: Renovarea acestei clădiri. S-au făcut schimbări în sensul că s-a cumpărat o centrală nouă, s-au schimbat caloriferele care erau foarte vechi. Avem promisiuni că vom mai primi un aparat nou de anestezie. Mai avem nevoie de o lampă pentru sala de operaţie, masă de operaţie, instrumentar pentru intervenţiile chirurgicale, instrumentar de laparoscopie. Avem promisiuni că vor exista fonduri anul acesta pentru reabilitarea clădirii şi se vor modifica conform normelor europene secţiile.

Colectiv foarte bun
„Este un colectiv foarte bun. Din nefericire infrastructura nu este cea mai mare mândrie a noastră. Poate că ar trebui să reabilităm sistemul de încălzire centrală, ar mai fi multe de făcut. Şi sperăm că printr-un program mai grandios pe care îl pregătim, pe un termen de doi, trei ani de zile, îşi vor schimba locaţia şi atunci vom putea vorbi de o infrastructură corespunzătoare”.
Dr. Schwartz Ladislau, directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş

Mii de internări în 2010
„Din analiza indicatorilor de performanţă ai managementului secţiei, reiese că în anul 2010 au fost internaţi aproximativ 3.000 de pacienţi în spitalizare continuă şi aproximativ 1.200 de pacienţi în spitalizare de zi, 85 % din cazuri reprezentând internări de urgenţă. În cabinetul ambulatoriu au fost consultaţi şi investigaţi peste 5.000 pacienţi, urmand ca în acest an să deruleze şi un program amplu de screening al cancerului de col uterin. Printre diagnosticurie principale, cel mai frecvent rezolvate pentru aceşti pacienţi se numără: naştere unică spontană, iminenţa de avort, travaliu fals, naşterea înainte de termen, tumora benignă a corpului uterin, tumora benignă a ovarului, avortul spontan.”
Dr. Konrad Judith, managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

”Faceți o treabă bună!”. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în vizită la Sala Polivalentă

Distribuie Ministrul Sănătății, prof.univ.dr. Alexandru Rafila, a făcut astăzi, 11 martie, de la ora 13.3o, …

1 comentariu

  1. Doamna Dr. Radulescu Carmen este foarte amabila, un om minunat si un medic exceptional. Am nascut la dansa o fetita perfect sanatoasa prin cezariana si am doar cuvinte de lauda la adresa dansei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.