Valer Sicean, Semtest: “Investim  foarte mult în oameni” Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 180 Vizualizări

Valer Sicean, Semtest: “Investim foarte mult în oameni”

Anul 2012 a adus schimbarea de şatfetă la conducerea Semtest, Valer Sician succedându-i la conducere lui Mircea Roman. Despre bilanţul 2012 al Semtest-ului, precum şi despre perspectivele acestui an la Ssmtest ne-a vorbit Valer Sicean.

Reporter: Cum a fost anul 2012 pentru Semtest?

Valer Sicean: A fost un an bun pentru noi, ne-am menţinut în continuare cota de piaţă, chiar am reuşit să facem anumite investiţii, am creat şi un departament de consultanţă-vânzare, care aduce un sprijin pentru crescători, pentru operatorii cu care noi colaborăm, nu doar pe partea de vânzare, dar şi în ce priveşte un sprijin tehnic. Informaţiile, mai ales în acest domeniu lipsesc de multe ori şi vrem să facem ca acest serviciu să fie cât mai profesionist. Per ansamblu pot să spun că a fost un an în care am reşit să ne atingem planurile propuse, am crescut cu cel puţin 10 la sută cota de piaţă.

Rep.: Care au fost problemele în anul trecut?

V.S.: Problemele cele mai mari şi care cu siguranţă vor persista şi în acest an sunt cauzate de informaţiile incorecte pe care le au crescătorii şi operatorii, foarte mulţi au trecut pe creşterea raselor de carne, printre care Blanc Bleu Belge care se creşte acum într-un număr foarte mare. Aş putea spune că în România s-a ajuns la un procent de 35-40 la sută, care este un lucru descurajator pentru noi cei care lucrăm în acest domeniu, deoarece putem să calculăm că în cinci ani de zile efectivul din România va scădea. Tot ce se obţine din însămânţare cu o rasă de carne, fie tăuraş, fie viţică, se sacrifică, ori la noi, ori se vinde la export. Dacă nu mai există tineret pentru înlocuire, efectivul de animale se reduce. Nefiind o politică în domeniul respectiv, fiind foarte insistenţi cei care fac afacerea respectivă, s-au promovat foarte bine, şi pot să spun că au reuşit să convingă în special crescătorii mici pe care îi interesează profitul imediat şi nu dacă peste doi ani vor putea câştiga mai mult.

Rep.: Este u fenomen îngrijorător?

V.S.: Este un semnal de alarmă care va trebui să-l tragem pentru că suntem datori să venim să arătăm ceea ce se va întâmpla în efectivul de animale în România în următorii ani. Este acum această oportunitate mică, ieftină, imediată şi în viitor va fi în defavoarea noastră a tuturor, pentru noi, pentru operatorii care lucrează ca şi prestări servicii, pentru fermieri care nu vor mai avea tineret pentru înlocuire.

Rep.: Cum vedeţi anul 2013?

V.S.: Sunt optimist, deşi văd un an dificil, va fi un an bun pentru că noi, ca şi Semtest investim  foarte mult în oameni, organizăm departamentul de vânzare, departamentul de consultanţă, şi am încredere că prin informaţii corecte vom reuşi să facem ca fermierii să înţeleagă care e direcţia bună pe care ei trebuie să meargă.

Rep.: Ce speraţi de la conducerea ţării acum cu noua structură?

V.S.: Nu sper nimic, noi facem ceea ce e de făcut, şi cred că acesta e cel mai bun lucru. Până la urmă piaţa, dacă va fi una liberă, o concurenţă loială, pentru noi e în regulă. Din păcate, în ultimul an s-a încercat folosirea a tot felul de sisteme şi de condiţionări pe piaţa de vânzare a materialului seminal, atunci va fi o problemă.

Rep.: În 2012 a avut loc o schimbare la conducerea Semtest…

V.S.: Teoretic este un suflu nou această schimbare, e şi un schimb de generaţie, şi vreau să fie şi practic acest suflu nou. Vreau să duc mai departe ceea ce domnul director Mircea Roman a realizat, şi să avem aceeaşi continuitate. Dorim să continuăm acelaşi drum şi să aducem îmbunătăţirile care sunt necesare. Pot să spun că aveam nevoie de o anumită schimbare pentru că piaţa de material seminal din România s-a schimbat în ultimii 3-4 ani. Cu totul altfel se făcea vânzarea până în 2007-2008, din aceea perioadă a început o tranziţie spre o economie de piaţă şi cu siguranţă e nevoie de o strategie de piaţă, ceea ce înseamnă şi o nouă orientare şi o nouă viziune.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE