” Dialog pe întuneric” la Târgu Mureș Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1560 Vizualizări

” Dialog pe întuneric” la Târgu Mureș

DSC_4522

Dublin Irish Pub a găzduit în după masa zilei de 15 octombrie ”Dialog pe întuneric”, un eveniment caritabil inedit organizat de Lions Club Târgu-Mureș.  Spațiul amenajat cochet și intim a ajutat la destinderea atmosferei, iar discuțiile participanților nu mai conteneau, atât a invitaților nevăzători, cât și a celor care, chiar dacă au avut de-a lungul timpului multe experienţe de viață, au consimțit că printre cele unice sunt momentele când te pui în pielea unui semen al tău care este privat de anumite abilităţi.

Partea practică a întâlnirii a constat în a-i pune pe cei prezenți din sală să poarte banderole negre la ochi, să realizeze care e diferenţa între a fi condus de mână şi a fi condus de braţ, să se aşeze la masă fără să poată privi în stânga și în dreapta așteptând să fie serviți cu cina, să recunoască anumite obiecte, să-şi facă o imagine despre felul cum arată meniul servit, să ”vadă” cu adevărat gustul mâncării și nu componența, creându-se o atmosferă amplificată de adrenalina necunoscutului. Aceste exerciţii au avut menirea de a sensibiliza oamenii să aprecieze ceea ce au, vederea, şi să-şi îmbunătăţească atitudinea faţă de deficienţii de vedere.

DSC_4508

”Suntem norocoși să vedem răsăritul de soare în fiecare zi și să ne putem bucura de frumusețea lui, dar sunt alții care sunt privați de această bucurie, motiv pentru care am ales să fim alături de ei mai ales azi, de Ziua Internațională a Nevăzătorilor. Suma de bani, strânsă în cadrul evenimentului va fi utilizată pentru recondiționarea unor calculatoare și laptopuri ce vor fi strânse de la persoane generoase pe care vor fi instalate un soft în cadrul unui proiect cu finanțare de la Fundația Orange  pentru proiectul BAT Pro – Unelte de accesibilitate pentru nevăzători, lansat de Lions Club Arad” declară dr. Dacia Hîncu, organizatorul evenimentului.

Proiectul BAT Pro are ca scop eliminarea barierelor psihologice ale utilizatorilor ce doresc să descifreze tainele calculatorului, ca în final să poată naviga și comunica pe Internet. Programul instalat pe calculator oferă mai multe facilități, respectiv redarea unei colecții de peste 3000 de cărți în format audio, ascultare muzică, posibilitatea de a asculta posturi radio online, citirea cu ajutorul sintezei vocale a pricipalelor ziare on-line din România și informații diverse gen meteo, curs valutar sau horoscop. Pentru a fi cât mai ușor de folosit, toate funcțiile sunt accesibile doar cu patru taste, sus, jos, stânga și dreapta sau cu ajutorul unei telecomenzi, asemănătoare cu cea a televizorului.

Dragostea e oarbă

La eveniment au fost prezente patru persoane nevăzătoare, membri ai Asociației Nevăzătorilor-filiala Mureș. Pavel Curticăpean are miopie degenerativă, nu distinge culorile, vede doar alb și negru, diagnostic pus încă de la naștere. Timp de 25 de ani a lucrat ca și muncitor necalificat, iar după 34 de ani de căsnicie, a rămas văduv, soția lui murind de cancer, după ce i-a dăruit trei copii. Dovedind că nu există nici o unitate de măsură care poate da cu precizie valoarea dragostei, s-a recăsătorit. Ilona are probleme cu vederea de 10 ani, dar amândoi se consideră optimiști și binecuvântați de bucuriile de care au parte în fiecare zi. Dorin și Aurica Liliana Fărăgău formează un alt cuplu fericit al Asociației Nevăzătorilor. Deși se luptă cu afecțiuni severe ale ochilor, au adus pe lume o fetiță, care acum are 14 ani.

DSC_4517

Cu o chemare în suflet și pasionați de fapte bune, lor li s-au alăturat Laura Terzi, președinte Club Lions Târgu Mureș, dr. Claudia Dorobăț, medic primar radiologie – imagistică medicală, Meda Neagoe, medic primar oftalmologie, Alina Aldea, purtător de cuvânt CAS Mureș, Ani Teglaș, mediator, Ioana Cristescu reprezentant Club Rotary, Carla Dorobăț, studentă UMF.

ani teglas

”Am experimentat dificultățile pe care le trăiesc zi de zi cei care sunt lipsiți de unul dintre cele mai importante simțuri, văzul.
Tot respectul și mulțumiri din suflet, colegilor mei de la Lions Club, prietenilor de la Rotary Maris, dar şi vouă prietenilor noștri, care de-atâtea ori aţi fost alături de noi şi ne-aţi susţinut în acţiunile caritabile pe care le facem pentru semenii noştri mai puţin norocoşi decât noi ” declară Ani Teglaș, mediator.

Finalul acestei experiențe s-a lăsat cu o tombolă cu surprize și s-a dovedit a fi una extrem de constructivă. Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări dedicate „Zilei Internaţionale a Bastonului Alb“, un eveniment ce atrage atenţia asupra acestei categorii sociale şi a problemelor cu care se confruntă persoanele cu deficienţă de vedere în societatea actuală.

DSC_4525

Asociația Nevăzătorilor-filiala Mureș numără 3319 membrii nevăzători, dintre care 1667 încadrați în gradul I de handicap. Aceștia reuşesc cu greu să îşi facă loc pe piaţa forţei de muncă, doar 64 sunt încadrați în muncă, 2496 sunt pensionari, iar 759 sunt fără venit.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE