Pastorala de Crăciun a PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 471 Vizualizări

Pastorala de Crăciun a PS Florentin Crihălmeanu, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla

111Florentin, din harul și mila Atotputernicului Dumnezeu, prin grația Sfântului Scaun Apostolic al Romei, Episcop de Cluj-Gherla, onoratului cler împreună slujitor, cuvioaselor persoane consacrate statornic rugătoare, iubiților creștini greco-catolici și tuturor credincioșilor creștini, de Dumnezeu iubitori, «har, milă, pace de la Dumnezeu-Tatăl și de la Hristos Isus, Domnul nostru!»

«Dumnezeu fiind bogat în milostivire, pentru marea Sa iubire cu care ne-a iubit, pe când noi eram morți din cauza greșelilor noastre, ne-a readus la viață împreună cu Hristos, căci prin har sunteți mântuiți» (cf. Ef. 2,4-5)

Iubiți credincioși,

Mărita Sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Hristos ne umple din nou sufletele de bucurie și ne invită să-o trăim, în familiile și în comunitățile noastre, primind și oferind semne ale iubirii.

Pentru câteva zile, uităm dificultățile și problemele vieții și trăim, împreună cu cei dragi, mulțumirea și încântarea sărbătorii. Toate acestea, însă, sunt satisfacții trecătoare. Creștinul trebuie să reînnoiască în sufletul său acea bucurie netrecătoare, acel „cadou” primit de la Dumnezeu, Tatăl Milostiv, pe care îl poartă deja în sufletul său. Este darul Mântuirii, „semnul” vizibil al iubirii Sale milostive față de fiecare dintre noi. Sărbătoarea Crăciunului ne invită, așadar, să descoperim în suflete bucuria de a fi iubiți, ocrotiți și mântuiți, de Tatăl Milostiv. Această iubire a dorit să îmbrace chipul uman în Fiul Său, născut la Betleem, din sânul Mariei.

În acest an, celebrăm Marea sărbătoare a Nașterii Domnului nostru Isus Hristos în contextul Anului Sfânt al Milostivirii convocat de către Sf. Părinte Papa Francisc. Pontiful Roman a dorit să ne propună o perioadă de timp în care să trăim zilnic harul milostivirii Tatălui, să-l vestim și să-i conducem pe ceilalți spre marele mister al milostivirii lui Dumnezeu, contemplând Chipul lui Hristos, „Chipul milostivirii Tatălui” (cf. M.V. 24-25).

Acest An Jubiliar a început cu sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri în care celebrăm revărsarea harului milostivirii Divine asupra Fecioarei Maria și răspunsul ei de iubire prin care „milostivirea Domnului va continua să se reverse din neam în neam asupra celor care se tem de El” (cf. Lc. 1,50). Anul Sfânt se va încheia cu sărbătoarea Hristos Rege, care celebrează momentul în care toți oamenii, asemenea Mariei, vor răspunde iubirii divine recunoscându-L pe Hristos ca Rege și Stăpânitor al întregului Univers. Atunci Milostivirea Divină se va revărsa asupra întregii omeniri ca semn al prezenței Împărăției lui Dumnezeu pe pământ.

În pregătirea spirituală pentru Mărita Sărbătoare, dorim să contemplăm împreună revelarea milostivirii Tatălui mai întâi în timpul Vechiului Testament, iar apoi în timpul Noului Testament prin Fiul, Chipul milostivirii Tatălui, Cel născut din Maria, „Izvorul Milostivirii”. Astfel, cunoscând Milostivirea Tatălui vom putea învăța «să fim milostivi precum Tatăl», așa cum ne invită Sf. Părinte în acest An al Milostivirii.

 

Iubiți credincioși,

 

Am încercat să descoperim iubirea milostivă a Tatălui față de poporul Său și față de cei rânduiți să-l conducă și să-l îndrume în timpul Vechiului legământ. Poporul, adeseori infidel față de legământul cu Dumnezeu, s-a bucurat să primească iertarea și mila Tatălui.

În continuare, Dumnezeu și-a arătat milostivirea stabilind un Nou legământ cu poporul Său, prin care El Însuși a dorit să conducă poporul și să-i deschidă Poarta Mântuirii. De aceea s-a născut ca om dintr-o fecioară ferită de păcatul strămoșesc. Prin Maria, Născătoarea de Dumnezeu și „Izvorul Milostivirii”, Domnul, îmbrăcând haina păcatelor noastre, ne face părtași divinității Sale. Astfel ne invită să trăim bucuria fiilor care se simt iubiți de Tatăl și doresc să răspundă cu fidelitate și disponibilitate iubirii Sale.

În acest An Sfânt, ne propunem să-L cunoaștem pe Tatăl Ceresc nu ca pe un Dumnezeu al legilor și poruncilor ce ne constrâng în dorința noastră de fericire, de iubire și libertate, dar ca pe Dumnezeul – Tată ce poartă Chipul Milostivirii, Dumnezeul – Mamă care ne iubește ca pe fiii Săi, Dumnezeul fidel dispus să ierte mereu infidelitățile noastre. Astfel, vom înțelege cu bucurie că și El dorește ca noi să putem gusta adevărata fericire, adevărata iubire și adevărata libertate. Practic, în El și cu El găsim răspunsurile căutărilor și aspirațiilor sufletelor noastre.

Anul Sfânt al Milostivirii ne invită să medităm în primul rând asupra Milostivirii Tatălui și apoi să primim iubirea Lui milostivă prin Sfintele Sacramente (al Mărturisirii și al Euharistiei), prin practici de pietate și pelerinaje. Cunoscând și experimentând milostivirea Lui, o vom putea oferi, la rândul nostru, acelora care încă nu Îl cunosc pe Dumnezeu sau în care Chipul Tatălui este suferind, persecutat, abandonat sau marginalizat. În acest An Sfânt, Pontiful Roman ne invită să reflectăm lumina iubirii milostive a Tatălui, practicând faptele milei trupești și sufletești, și să nu uităm că acestea vor constitui criteriul după care vom fi judecați (cf. Mt. 25,31-45). Astfel, vom redescoperi bucuria milostivirii Tatălui în sufletele noastre și o vom putea oferi cu drag, acum, la Mărita Sărbătoare a Nașterii Domnului.

Iubiți credincioși, la încheierea anului 2015 se cuvine să-I mulțumim Domnului pentru toate binefacerile revărsate în acest an asupra Eparhiei noastre, prin milostivirea Sa. Îi mulțumim pentru Sfintele Taine administrate poporului, pentru binecuvântarea unor lăcașuri de cult, pentru proiectele de construcție în derulare, pentru activitățile pastoral-spirituale din Anul dedicat Vieții Consacrate, pentru bunul mers al instituțiilor de învățământ și formare de pe teritoriul Eparhiei noastre, precum și pentru încheierea Cursurilor de formare permanentă cu preoții. În mod particular îi mulțumim Domnului pentru buna desfășurare a Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic din orașul nostru, pentru finalizarea cu succes al ciclului al doilea de construcție a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea, precum și pentru inaugurarea clădirii Hiperclinicii MedLife. Adresăm mulțumiri și tuturor celor care ne susțin spiritual și material din țară și din afara țării.

În final să ne îndreptăm din nou gândul spre Maria, Mama Bisericii și „Izvorul Milostivirii”, cea care „a pătruns în sanctuarul Milostivirii Divine” și să o rugăm să ne dezvăluie mereu mai profund Milostivirea Tatălui, să ne arate pe Fiul ei, pentru ca, adorându-L, să-L putem vesti cu bucurie în aceste zile de sărbătoare, spunând:

„Ceea ce ești Izvorul Milostivirii, învrednicește-ne de bunăvoința ta, Născătoare de Dumnezeu, caută spre poporul tău cel păcătos, arată ca totdeauna, puterea ta: Că întru tine nădăjduind, strigăm ție: Bucură-te, ca și oarecând Gavril, mai marele Voievod al celor fără de trup” (Troparul Născătoarei, Vers 2).

Acum, cu suflete pline de bucurie, să ducem și noi împreună cu colindătorii, vestea cea bună a Nașterii Domnului, vestea Milostivirii Tatălui din neam în neam:

(…) Astăzi S-a născut Hristos / Să ne fie cu folos / Și de-acum până-n vecie / Mila Domnului să fie, De această bucurie / Și o nouă veselie (Colindă din Ardeal, „Maria”).

La mărita Sărbătoare a Nașterii Domnului, să trecem cu suflet curat pragul Porții Sfinte a Jubileului Milostivirii, preamărindu-L pe Tatăl Milostiv care, din iubire, l-a trimis pe Fiul Său pentru a lua asupra Sa păcatele noastre și a ne înveșmânta cu harul milostivirii Sale.

Fie ca Preasfânta Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioara Maria, «Izvorul milostivirii», să ne mijlocească harul de a deveni vestitori ai iubirii și milostivirii Tatălui în lume!

Sărbători binecuvântate cu daruri bogate! Mulți ani sfinți cu sănătate!

 

Florentin

Episcop de Cluj-Gherla

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE