Recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 222 Vizualizări

Recomandări pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare

Având în vedere că ne aflăm în plin sezon al toxiinfecţiilor alimentare, directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, dr. Vasile Liviu Oprea, transmite o serie de recomandări pentru evitarea apariției acestora în perioadele caniculare.
Totodată, recomandă consumatorilor ca în momentul în care constată abateri de la normele sanitar-veterinare, descoperă alimente cu termen de valabilitate expirat sau depozitate necorespunzător să sune de urgenţă la numărul de telefon: 0265-314.975 sau la Telefonul Verde: 0800826787.
„ANSVSA şi DSVSA Mureş recomandă populaţiei să cumpere alimentele doar din locurile sau spaţiile înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că doar astfel le oferă garanţia unor produse sigur. În momentul în care cumpără alimentele, să se îndrepte rapid către casă pentru a le depozita în frigider, la temperaturile prescrise de producători (laptele, ouăle la temperaturi de 0-4 grade Celsius), iar carnea congelată sub -12 grade. Este foarte important ca atunci când constată că în frigider există produse alterate să le scoată din frigider pentru a nu contamina şi celelalte produse. De asemenea, fructele și legumele trebuie spălate foarte bine. Suntem prezenţi permanent în teritoriu, vom verifica permanent unităţile de alimentaţie cu risc crescut, în zonele turistice, la festivaluri, la mese festive, vom fi prezenţi permanent în teritoriu pentru a verifica dacă agenţii economici respectă normele sanitar-veterinare şi mai ales cum se prezintă lanţul frigorific pentru alimente”, a declarat dr. Vasile Liviu Oprea.
În perioadele cu temperaturi ridicate, mureșenii trebuie să acorde o mai mare atenţie modului în care păstrează sau prepară alimentele, dar și locurilor de unde acestea sunt cumpărate. De aceea, consumatorilor li se recomandă să  cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure.
„Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se introduc în frigider unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C+4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub -12˚C; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru a fi ulterior preparate sau consumate; alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, trebuie să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj; alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite; produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior; îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente; spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma”, a recomandat directorul DSVSA Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE