Sfânta Maria Mare la Sânmartin: ÎPS Irineu: „Maica Domnului este buchetul înmiresmat al tuturor virtuților” Eveniment
  • vali.covaciu
  • 1 comentarii
  • 2220 Vizualizări

Sfânta Maria Mare la Sânmartin: ÎPS Irineu: „Maica Domnului este buchetul înmiresmat al tuturor virtuților”

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, a oficiat slujba de Adormirea Maicii DomnuluiMănăstirea din Sânmartinu de Câmpie, din comuna Râciu, a fost vizitată și anul acesta de un număr mare de credincioși care au venit să participe la slujba oficiată luni, 15 august, de Sfânta Maria Mare. Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului fiind și Hramul Mănăstirii, după slujbă a avut loc un mic praznic în cinstea Fecioarei Maria, ocrotitoarea instituției monahale. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul de Alba Iulia, a slujit alături de preotul Teodul Libeg, starețul Mănăstirii. Lăcașul de cult este situat la aproximativ 31 de km de Târgu-Mureș.

În jur de 1000 de persoane la hramul Mănăstirii din Sânmartinu

O parte dintre credincioși, mai ales cei veniți de la distanțe mai mari, au ajuns la Mănăstirea din Sânmartinu de Câmpie cu o seară înainte. Cei mai mulți au venit în ziua praznicului. Sfântă Maria Mare este una dintre cele mai importante sărbători pentru cei care locuiesc în Sânmartinu de Câmpie și în satele din apropiere. Hramul de Adormirea Maicii Domnului, pe lângă faptul că este una dintre cele mai importante sărbători creștine, este și un eveniment special pentru comunitățile din acea zonă.

Slujba de Sfânta Maria Mare este un prilej de care mirenii profită pentru a se reculege, pentru a participa la o slujbă oficiată de unul dintre capii Bisericii Ortodoxe, pentru a-l auzi predicând pe ÎPS Irineu, dar și pentru a se reuni și a se întâlni ca familii. La fel ca în fiecare an și anul acesta oamenii au urcat la Mănăstire în grupuri mai mici sau mai mari, în care se-ntâlneau toate vârstele, de la nepoți sugari, până la bunici și străbunici. Apoi s-au întors cu toții un pic mai împăcați, pentru că spre deosebire de sărbătorile laice tradiționale sau de târguri, acest fel de evenimente au menirea de a aduce oamenii împreună și de a uni comunitățile într-un mod mai subtil – lucru pe care majoritatea oamenilor care au fost la praznic în tratează cu respect și smerenie.

ÎPS Irineu, Sânmartinu de Câmpia, Sfânta Maria MarePredica ÎPS Irineu după slujba de Sfânta Maria Mare

Arhiepiscopul de Alba-Iulia, ÎPS Irineu, le-a vorbit credincioșilor prezenți la hramul Mănăstirii din Sânmartinu de Câmpie despre importanța sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, despre relația pe care aceștia trebuie să o aibă cu divinitatea și cu Fecioara Maria. De asemenea, ÎPS Irineu a vorbit despre păcate și a predicat și despre problemele cu care ne întâlnim în viața de mireni.

„Sfântul Grigorie teologul ne spune prin următoarele cuvinte „precum norul întunecă strălucirea razelor de soare, tot așa păcătosul care nu-și recunoaște păcatele și nu vrea să se lase de ele, întunecă raza iubirii Dumnezeiești și milostivirea Maicii lui Dumnezeu”. Iată de ce trebuie în calitate de creștini să ne străduim a trăi după standardele evangheliei. Și de ce trebuie să o imităm pe Maica lui Dumnezeu. Maica Domnului este buchetul înmiresmat al tuturor virtuților. Se cuvine să imităm credința ei, iubirea ei, puritatea, smerenia, ascultarea. Și atunci ea se va apropia de noi cu iubire care iartă, vindecă, purifică, ajută și mângâie tot sufletul necăjit și întristat”, a predicat Arhiepiscopul de Alba-Iulia.

„Trăim într-o lume învolburată”

„Iubiți mei, trăim într-o lume învolburată, marcată de haos și de nesiguranță și de relativism moral. O lume în care legea lui Dumnezeu e călcată în picioare și numele Său prea sfânt este disprețuit. Goana după profit și agoniseală materială a pus stăpânire peste sufletele oamenilor de astăzi. Orele de prestare de la serviciu se-nmulțesc umplând ziua întreagă, încât nu ne mai putem bucura de relaxare și de timp liber. Peste tot în lume se-ntinde criza economică și financiară, care poate atrage după sine îmbolnăvirea lumii întregi. Numai Dumnezeu ne poate scăpa din această prăpastie care stă deschisă în fața noastră a sărmanilor oameni de pe Pământ. Dar nu disperăm, pentru că în urmă cu 20 de veacuri, Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei, a părăsit mormântul său, a înviat ca un nemuritor, marcând cu victoria Sa toate întâmplările lumii și ale istoriei”, a spus ÎPS Irineu.

„Și mai curajoși trebuie să fim, când știm că lângă Hristos, în ceruri, bate inimă de mamă”, a adăugat acesta. „Ea ne iubește, are milă de noi și ocrotește toate popoarele pământului. Nimeni nu știe și nu poate, ca ea, să alunge tristețea, să mângâie fruntea și să transforme lacrima noastră în surâs de fericire. Iată de ce am venit astăzi în grădina Ei, la mănăstire”, a mai spus ÎPS Irineu.

Felicitări pentru starețul Teodul

Arhiepiscopul Alba Iulie l-a felicitat pe starețul Mânăstirii din Sânmartinu de Câmpie, preotul Teodul Libeg de ziua hramului. „Îl felicit pentru modul în care administrează această oază spiritual ortodoxă a Transilvaniei, pentru modul în care își exercită slujirea sa apostolic. Privindu-vă pe toți, adunați în număr mare la sărbătoare, vă mulțumesc pentru prezență. Și-l rog pe Dumnezeu să vă răsplătească pentru osteneala pelerinajului”, le-a transmis ÎPS Irineu credincioșilor.

Sfânta Maria Mare, o sărbătoare foarte importantă pentru oamenii din zonă

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE