Interdisciplinaritatea și inovația, esențiale în pregătirea medicilor Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 687 Vizualizări

Interdisciplinaritatea și inovația, esențiale în pregătirea medicilor

Interdisciplinaritatea și inovația sunt esențiale în practica și în curricula de pregătire a medicilor. Pornind de la aceste idei, Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu-Mureș, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentiști din România, Consiliul Județean Mureș, Muzeul Județean Mureș, Asociația Suryam și Journal of Interdisciplinary Medicine, a organizat, la sfârșitul lunii martie, ediția cu numărul șase a Zilelor Stomatologiei Mureșene, un eveniment de excepție sub a cărui cupolă au fost abordate cele mai noi tendințe interdisciplinare și practici inovative din domeniu.

Această manifestare științifică cu tradiție în spațiul medical mureșean a luat naștere în anul 2001 la inițiativa profesorului doctor Sorin Popșor, cadru didactic și fost decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Tîrgu Mureș.
Ediția din acest an le-a prezentat celor 400 de participanți informații de ultimă oră din fiecare specialitate stomatologică: protetică, ortodonție, parodontologie, implantologie, chirurgie oro-maxilo-facială, pedodonție, preventologie, dar și din alte specialități medicale. „Ne-am propus ca temă abordarea tendințelor interdisciplinare și practici inovative în stomatologie, o temă actuală și la fel de clasică, dorim să găsim și să interpretăm multitudinea de link-uri și conexiuni ce există între sănătatea orală și cea generală”, a explicat conf. dr. Mártha Krisztina, președintele congresului.

Boala parodontală reprezintă unul dintre factorii implicați în patogeneza bolii cardiovasculare. Această interrelaţie a fost detaliată participanţilor de către prof. dr. Theodora Benedek, medic primar cardiolog.
„Boala parodontală este principala cauză a pierderii dinților și 80% din populație este expusă riscului de a face această boală parodontală. Dacă ne gândim că 80% din populație este expusă acestui risc și dacă vă gândiți că această boală parodontală va avea un efect direct asupra accentuării progresului aterosclerozei ne dă de gândit că această boală reprezintă unul dintre principalii factori care pot fi implicați în patogeneza bolii cardiovasculare. Interesul care este acordat acestei legături este înregistrat prin creșterea numărului de articole și studii publicate pe tema acestui subiect”, a precizat prof. dr. Theodora Benedek în cadrul prezentării sale.

Invitatul special al congresului, prof. Paul Mullasseril din Oklahoma, Statele Unite, a abordat o temă actuală în medicina dentară referitoare la tratamentul edentației totale prin supraprotezarea pe implanturi, mai ales în cadrul edentațiilor totale la nivelul mandibulei, iar prof. Kinga Turzó, de la Universitatea din Szeged, Ungaria, a adus în atenția participanților informații legate de biointegrare și modificări de suprafețe ale implanturilor dentare, respectiv despre cercetarea privind modificări de suprafețe ce previn infecțiile care pot să apară în urma implanturilor.
„Tema congresului a fost aleasă cu mare atenție întrucât noi considerăm interdisciplinaritatea și inovația esențiale nu doar în domeniul cercetării științifice, ci și în practica și în curricula de pregătire a medicilor stomatologi, cât și a medicilor în general”, a declarat conf. dr. Cristina Bică, decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF Târgu-Mureș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE