Home / Politic / Protecție imediată pentru victimele violenței domestice!

Protecție imediată pentru victimele violenței domestice!

Distribuie

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat în această săptămână inițiativa legislativă a Guvernului pentru combaterea violenței în familie, care introduce prevederile Convenției de la Istanbul în legislația națională și care conține și modificări propuse de legiuitorii UDMR. Acestea vizează protecția imediată a victimei prin emiterea unui ordin de protecție de urgență prin care i se interzice pe loc accesul agresorului în domiciliu, chiar dacă acesta se află în proprietatea sa.

Modificări legislative pentru combaterea fenomenului

Deputatul UDMR de Mureş Csép Éva Andrea, inițiatorul modificărilor legislative propuse de UDMR, apreciază că votul Parlamentului este un pas important făcut de România în ceea ce privește combaterea violenței domestice.

„Modificările legislative propuse de noi, în vederea combaterii acestui fenomen, înseamnă protecția eficientă și imediată a victimelor dar și sancționarea mai aspră a agresorilor. Conform legii adoptate, autoritățile vor putea emite ordin de restricție temporară împotriva agresorilor pentru cinci zile, imediat după constatarea faptei. Până acum, pentru primele 72 de ore, legea a fost de partea agresorului, având în vedere faptul că aceste ordine puteau fi emise în termen de trei zile și numai dacă victima s-a adresat autorităților competente. În acest interval de timp victimele riscau să fie din nou agresate. Conform modificării adoptate, agresorului îi va fi restricționat imediat accesul în spațiul de domiciliu și orice contact cu victima”, a declarat Csép Éva Andrea.

Agresorii, monitorizaţi electronic

Președintele Organizației de Femei din județul Mureș al UDMR a adăugat că potrivit ordinului de protecție temporară agresorul nu va mai putea contacta victima personal sau prin telefon, iar dacă victima sau membrii familiei constată că agresorul nu se conformează restricțiilor, pot cere monitorizarea electronică a agresorului. Sancțiunile pentru nerespectarea ordinului de restricție sunt privarea de libertate pe o perioadă de o lună sau chiar și un an.

Legiuitorul a arătat că instanța poate emite, în cele cinci zile de valabilitate ale ordinului de restricție temporară emis la fața locului, un alt ordin de restricție, cu caracter permanent, iar victimele pot beneficia, pe lângă asistență medicală și de consiliere juridică.

„În România, la fiecare 30 de secunde, o femeie este victima violenței domestice, iar anual 200 de femei sunt victime fatale ale violenței în familie. Organizația de Femei a UDMR a demarat, în ultimi ani o campanie de informare și conștientizare care a inclus această problemă pe agenda legiuitorilor din toate partidele politice. Statisticile sunt alarmante, România a preluat în legislația sa națională, prevederile Convenției de la Istanbul abia astăzi, optând pentru  protecția acestor victime și pentru o viață mai liniștită a acestora”, a conchis Csép Éva Andrea, care a adăugat că Organizația de Femei a UDMR va continua campania de informare și conștientizare a publicului privind acest subiect.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Doi atleți mureșeni premiați la Campionatul Național U20

Distribuie În perioada 9-10 martie s-a desfășurat la București finala Campionatului Național de Atletism U20, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.