Lege pentru Ziua Naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc Politic
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 220 Vizualizări

Lege pentru Ziua Naţională a Gastronomiei şi a Vinului Românesc

19 deputaţi şi senatori, printre care şi parlamentarii mureşeni Gheorghe Dinu Socotar (deputat PSD) şi Corneliu-Florin Buicu (deputat PSD) au iniţiat o propunere legislativă privind instituirea Zilei Naţionale a Gastronomiei şi Vinului Românesc.

„Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice”

Propunerea se află în stadiu de raport depus şi urmează să intre pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

„Bucatele şi vinurile româneşti sunt un cumul de tradiţii care încântă simţurile şi cuceresc tot mai mulţi admiratori şi care pot deveni cartea de vizită a ţării noastre. Arta culinară poate aduce un plus imaginii turistice în special şi României în general. Stabilirea unei zile care să celebreze această bogăţie de gusturi şi tradiţii româneşti este necesară pentru a scoate în evidenţă calităţile bucătăriei şi vinului românesc şi a le face cunoscute, sub numele Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc. Această zi ar trebui să fie cunoscută prin expoziţii şi târguri gastronomice organizate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale în locuri special amenajate de către primării, cât şi la nivelul unităţilor de turism şi alimentaţie publică. Propunem astfel ca Ziua Gastronomiei şi a Vinului Românesc să fie în data de 15 septembrie, apropiată de ziua în care se sărbătoreşte Sfântul Cuvios Eufrosin Bucătarul, un sfânt provenit dintre călugării care slujeau la bucătărie. De altfel, începutul lui septembrie este şi propice pentru evenimente de resort datorită abundenţei agricole locale, produsele toamnei fiind astfel valorificate cu pricepere şi măiestrie”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Ultima duminică din octombrie, propunerea Senatului

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în şedinţa din 5 iulie 2018, şi are următoarea formă:

„Articolul 1 – Se instituie Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc, în ultima duminică a lunii octombrie.

Articolul 2 – (1) Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc poate fi organizată de către autorităţile publice centrale, locale, de către celelalte instituţii ale statului, de către persoanele fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social sau ştiinţific, în scopul de a aprecia şi promova obiceiurile şi produsele culinare tradiţionale.

(2) Autorităţile publice centrale şi locale pot contribui la organizarea acţiunilor precizate prin acordarea de sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocaţiilor bugetare aprobate.”

Amendament pentru prima duminică a lunii octombrie

Totodată, propunerea legislativă a primit, în data de 18 septembrie 2018, avizul favorabil al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, cu amendamentul admis conform căruia sintagma „ultima duminică a lunii octombrie, devine prima duminică a lunii octombrie.”

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE