"Doi bărbaţi pentru o moarte", filmat la Ceuaşul de Câmpie Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 129 Vizualizări

"Doi bărbaţi pentru o moarte", filmat la Ceuaşul de Câmpie

Localitatea Ceuaşul de Câmpie se poate mândri cu una dintre cele mai vechi biserici maghiare de pe Câmpia Transilvaniei. Complexul arhitectonic este format din biserica reformată din piatră şi clopotniţa lucrată în lemn . Elementul de originalitate este dat de clopotniţă, lucrată de meşteri secui în sec. XVI, şi de ceasul montat în zona superioară a turnului, operă al unui meşter sas.
Tocmai acest cadru a fost ales în anul 1969 pentru turnarea unui film.
"Doi bărbaţi pentru o moarte" a fost regizat de Gheorghe Naghi, după un text de Suto Andras.
Filmul a avut în distribuţie actorii Ilarion Ciobanu, Matei Alexandru, Ştefan Mihăilescu-Brăila. Erzsbet Adam, Ferenc Bencze, Chiril Economu, Monica Ghiuţa, Franz Keller, Eliodor Kiss şi Hans Kraus.
Acţiunea se petrece în timpul Primului Război Mondial, şi prezintă o întâmplare în condiţiile grele ale războiului. În termeni moderni, filmul se încadrează la "multiculturalitate", pentru că apar personaje locale, ţărani, dar şi intelectuali, atât români, cât şi maghiari.
Nicolae Bordaş, din Ceuaş, este unul din oamenii care-şi mai aduc aminte de eveniment. "S-a filmat mult timp aici, actorii au fost cazaţi şi pe aici, dar mai mult stăteau la Târgu Mureş". Bordaş spune că figuranţii din Ceuaş erau plătiţi pentru prestanţa lor. "S-a făcut joc în sat, şi s-a filmat. S-au ales oameni, au fost îmbrăcaţi în costume populare". Aflăm că n-au fost mulţi săteni aleşi pentru filmări. "A fost unu’, Bela, cred că el a fost cel mai mult filmat. Apare în film, eu am văzut filmul şi l-am văzut şi pe Bela. El a fost filmat în timp ce juca şi a mai fost filmat la fântâna satului".
În ziua de azi, din păcate tot mai puţină lume îşi aminteşte de acest moment din anul 1969, care a scris o pagină de istorie cinematografică pentru România şi pentru Ceuaşul de Câmpie.

Narcis MARTINIUC

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE