Profesorii concurează pentru bani mai mulţi Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Profesorii concurează pentru bani mai mulţi

175_gradatii.gifDin 20 ianuarie, profesorii şi-au putut depune dosarele de concurs pentru obţinerea gradaţiei de merit. O dată câştigată, aceasta, în valoare de 20% din salariul de bază, se păstrează patru ani. În acest an s-au acordat şi 1.564 de salarii de merit.

În perioada 20 ianuarie – 11 februarie, cadrele didactice, personalul auxiliar şi cel de conducere din unităţile de învăţământ preuniversitar şi-au depus dosarele de candidatură pentru obţinerea gradaţiei de merit, o şansă în plus prin care aceştia îşi pot creşte salariul. Documentaţia va fi analizată de inspectorii de specialitate din cadrul IŞJ Mureş, de către o comisie abilitată şi de către reprezentanţii federaţiilor sindicale, iar pe 8 martie lista cu câştigătorii va fi afişată la sediul IŞJ Mureş. Lista premianţilor trebuie validată prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, dar fiindcă lista va fi trimisă la minister abia în martie, lipsa secretarului de stat pentru învăţământul preuniversitar nu influenţează întregul proces. Potrivit metodologiei de acordare a gradaţiei de merit în învăţământul preuniversitar, acest tip de premii se pot acorda numai prin concurs.
Gradaţia se acordă pentru 10% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar şi reprezintă 20% din salariul de bază al persoanei, şi anume salariul funcţiei didactice conform grilei, cumulat când este cazul cu indemnizaţia de conducere. Gradaţia de merit se include în salariul de bază şi constituie bază de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază. Ea se va acorda pe o perioadă de patru ani, începând cu 1 iulie 2005. Anul trecut, IŞJ Mureş a acordat 1.530 de astfel de gradaţii de merit.
Numărul de gradaţii ce se acordă din anul 2005 se calculează astfel: din numărul stabilit, prin aplicarea a 10% din totalul posturilor didactice de predare, didactice auxiliare şi de conducere, se scade numărul de gradaţii acordate în ultimii trei ani, având în vedere că gradaţia de merit se acordă pe o perioadă de patru ani.
La concursul pentru acordarea gradaţiei de merit a putut participa personalul didactic de predare, personalul didiactic auxiliar cu contract de muncă şi cel de conducere din unităţile de învăţământ, cu o vechime în învăţământul preuniversitar de peste trei ani; personalul didactic de predare din învăţământul preuniversitar care are performanţe deosebite în inovarea didactică, a desfăşurat acţiuni de formare continuă a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar la Casa Corpului Ddidactic în ultimii trei ani.
Aceleaşi condiţii au trebuit să le îndeplinească personalul didactic de predare de la centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică, personalul didactic de predare şi de conducere de la cluburile sportive şcolare, cluburile şi palatele copiilor cu statut de unităţi de învăţământ subordonate IŞJ Mureş.

Salariul de merit, o şansă în plus

Potrivit Statutului, personalul didactic şi didactic auxiliar poate beneficia şi de salariu de merit. Numărul salariilor de merit se calculează la totalul posturilor didactice şi didactice auxiliare existente la nivelul inspectoratului şcolar şi se distribuie pe unităţi de învăţământ, indiferent de numărul cadrelor didactice şi didactice auxiliare al acestora. Salariul de merit reprezintă un procent de 15% aplicat la salariul de bază şi anume, la salariul funcţiei didactice conform grilei, cumulat când este cazul cu indemnizaţia de conducere. Salariul de merit se include în salariul de bază şi constituie bază de calcul pentru sporuri şi alte drepturi care se acordă în raport cu salariul de bază. Persoanele care beneficiază de salariu de merit se stabilesc o dată pe an, în raport cu activitatea desfăşurată. Salariul de merit se acordă pe an calendaristic. Pentru acest an, IŞJ Mureş a acordat 1.564 de salarii de merit.

Ionuţ OPREA
ionut@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE