Muzica piratată bate piaţa oficială Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 59 Vizualizări

Muzica piratată bate piaţa oficială

235_2piratii.gif“Da-i un ban, dar ştii că merită” este un dicton care nu se prea potriveşte societăţii moderne. Unul dintre exemplele cele mai la îndemână sunt suporturile audio pentru muzică. Oricine ar vrea o casetă sau un CD cu formaţia preferată. Din păcate, preţurile celor originale depăşesc cu mult posibilităţi tinerilor şi nu numai.
Dacă fetiţa ta de 10 ani este mare fană Britney Spears, trebuie să fii pregătit atunci când intri într-un magazin specializat. Preţul unui CD? Între 450.000 şi 600.000 lei. Acestea sunt preţurile standard pentru discurile unor artişti internaţionali. Bineînţeles, dacă este vorba despre un CD dublu, preţul este dublu. Dacă vorbim despre o casetă audio cu Bob Marley, spre exemplu, preţul este de 160.000 lei. Şi la propriu, piaţa muzicală românească este mai ieftină. Dacă o casetă cu Adrian Minune costă 60.000 lei, un CD al Ansamblului Folcloric Ţara Vrancei ajunge la 180.000 lei. Deoarce muzica poate fi procurată printr-o mulţime de moduri, fie de pe Internet, fie de la prieteni sau mici întreprinzători, consecinţele sunt grave, mai ales pe termen lung, atât pentru comercianţi, cât şi pentru artişti. La nivel internaţional, artişti ca Metallica şi Eminem luptă împotriva site-urilor de internet care oferă gratis melodiile artiştilor internaţionali. Prima bătalie a fost câştigată de artişti, dar războiul continuă. În România e mai simplu. Mergi în piaţă, la tarabe şi cumperi muzică de tarabă. Casete contrafăcute, la preţuri relativ mici (30.000 lei), majoritatea cu manele sau muzică “uşoară”, foarte uşoară. În acest timp, există artişti mult prea puţini promovaţi, a căror muzică o găseşti greu până şi în magazine. Aşa că site-urile de pe internet sunt şi acum de ajutor. Poţi să îţi creezi o adevărată bază muzicală doar cu muzică de pe internet. În ceea ce priveşte prejudiciul adus artiştilor, acesta este atât unul de imagine, cât şi de respect, pentru că nu poţi spune că eşti fan şi să piratezi muzica celor pe care îi admiri. Totuşi, preţul şi posibilităţile rămân primordiale!

Piratarea în cifre

Piaţa muzicii piratate din România este, în acest moment, de 55% din întreaga piaţă muzicală, valoare fiind de 23 de milioane de euro. Din cauza piraţilor, statul înregistrează, în fiecare an, pierderi de cca 22 milioane euro, iar casele de discuri în jur de 25 de milioane euro.
Laura IONESCU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE