Hecatombă în Irak Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Hecatombă în Irak

311_hecatomba.gifCel puţin 106 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 133 au fost rănite luni în urma unuia dintre cele mai sângeroase atentate comise de mişcarea de insurgenţă, de la declanşarea invaziei americane în Irak, în martie 2003. Atentatul cu maşină capcană a avut loc în oraşul Hillah, situat la aproximativ o sută de kilometri sud de Bagdad. Maşina a explodat în mijlocul unei mulţimi de funcţionari, care aşteptau la rând să-şi facă o vizită medicală. Funcţionarii, dintre care o parte au fost daţi afară după căderea regimului lui Saddam Hussein, în aprilie 2003, se adunaseră în vederea reintegrării lor în cadrul serviciilor administrative ale provinciei. Atentatorul sinucigaş a detonat maşina-capcană la ora locală 09.30, într-un cartier foarte populat din Hillah, reşedinţa provinciei Babilon. Explozia a provocar un crater uriaş şi a împrăştiat resturi umane pe o distanţă de sute de metri. Directorul spitalului, Mohammed Dia, a declarat că se aşteaptă ca numărul morţilor să crească, din cauză că numeroşi răniţi se află în stare gravă: “ Toate încăperile din spital, chiar şi cele din secţia de cardiologie, sunt pline cu răniţi. Am făcut apeluri la locuitorii oraşului să vină să doneze sânge şi am solicitat ajutorul doctorilor din Karbala, Diwania şi Najaf”.
Forţele de ordine au arestat mai multe persoane suspectate că au participat la organizarea atentatului. Explozia a avut loc pe fondul negocierilor dintre principalele partide politice irakiene în vederea formării unui nou guvern, dominat de formaţiunile şiite. Hillah, oraş cu populaţie majoritar şiită, a fost în ultimul timp ţinta atacurilor insurgenţilor suniţi, care încearcă să declanşeze un război sectar, pentru a împiedica punerea în practică a planurilor americane de democratizare a ţării.
Tot ieri, un al doilea atentat a avut loc în apropierea unui punct de control din localitatea Musayyb, situată la 30 de kilometri nord de Hillah. Explozia s-a soldat cu moartea unui poliţist şi rănirea altor şapte.
Ioan BUTIURCĂ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE