Parodie de ceremonie Externe
  • admin
  • 0 comentarii
  • 37 Vizualizări

Parodie de ceremonie

1020_Parodie.gifCotidianul britanic The Financial Times a publicat luni "o scrisoare deschisă" semnată de personalităţi precum fosta dizidentă Elena Bonner sau "părintele" independenţei Lituaniei, Vytautas Landsbergis, în care este denunţată sărbătorirea la Moscova a victoriei din 1945.
Cei 71 de semnatari – politicieni, foşti diplomaţi, experţi – consideră că este "nepotrivit" să se celebreze în Rusia victoria libertăţii împotriva totalitarismului având în vedere "declinul grav al angajamentului Rusiei privind principiile democraţiei şi justiţiei. Dacă aniversarea însăşi este, fără îndoială, o ocazie valabilă de a sărbători una dintre cele mai importante victorii al umanităţii împotriva tiraniei, credem că locul unde vor avea loc ceremoniile (Moscova) şi alegerea ţării-gazdă (Rusia) sunt total nepotrivite, având în vedere principiile fundamentale în numele cărora a fost câştigată victoria istorică în cel de-al doilea război mondial. După şase decenii de la înfrângerea despotismului fascist în Europa, libertăţile civile şi politice, statul de drept şi instituţiile democratice din Rusia sunt extrem de slabe şi fragile, în măsura în care ele există".
"Este un paradox că unul dintre regimurile cele mai puţin democratice şi cele mai represive din Europa va găzdui reuniunea unor lideri din ţări libere pentru a celebra eliberarea continentului", se spune în document, difuzat de "Project on Transitional Democraties", organizaţie cu sediul în Statele Unite ale Americii care doreşte "accelerarea reformelor în ţările din Est şi în fostele republici sovietice, precum şi "favorizarea integrării lor în instituţiile euro-atlantice". "Ni se pare că aceasta este o veritabilă parodie de a se reuni acolo, în acel loc, în amintirea celui mai important sacrificiu făcut în secolul al XX-lea în numele libertăţii în Europa", conchid semnatarii scrisorii. Printre semnatarii scrisorii se mai numără intelectualul francez Andre Glucksmann, fostul premier estonian, Mart Laar, si fostul şef de guvern bulgar, Filip Dimitrov.
Fostul preşedinte ceh, Vaclav Havel, nu a semnat scrisoarea, dar şi-a exprimat totala înţelegere pentru cei care au ţinut să sublinieze ambiguitatea în legătură cu eliberarea Europei de către sovietici şi faptul că regimul stalinist a abuzat de zeci de mii de soldaţi sovietici. (I.B.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE