Pescuitul cleanului – iarna nu-i ca vara Sport
  • admin
  • 0 comentarii
  • 352 Vizualizări

Pescuitul cleanului – iarna nu-i ca vara

2908_pes.gifFără îndoială, pentru pescarii prinşi bine în vălul pasiunii care se numeşte pescuit sportiv, iarna nu reprezintă un impediment în calea punerii în practică a acestei "meserii". Nici frigul şi nici măcar gheaţa nu îi opreşte pe cei despre care vorbim să-şi ia undiţa din "rastel" şi să colinde malurile apelor. Şi pentru că iarna aceasta este extrem de blândă, iar apa nu e deloc îngheţată, ne-am propus să zăbovim puţin asupra pescuitului la clean. Evident, e vorba de pescuitul pe timp de iarnă.
Ca şi în cazul celorlalţi peşti, iarna pescuitul este unul "de fineţe". Asta, în primul rând, pentru că în acestă perioadă a anului peştii sunt mai puţin activi şi mai mofturoşi. Pofta lor de mâncare scade considerabil, iar peştii care nu "hibernează" în nămol, se mişcă destul de puţin.
Dar să ne oprim asupra cleanului, pentu că despre el ne-am propus să vorbim. Iarna, acesta trebuie căutat în apele mai adânci, în gropi, în scobituri mari etc, dar în apă curată. Apa din acestă zonă este mai stabilă termic, iar astfel comportamentul peştilor nu se modifică foarte tare, comparativ cu cel din timpul verii sau al toamnei.
Rezultate bune dau în acestă situaţie voblerele. Acestea trebuie să fie de dimensiuni mici (1,7-2,0-2,3-2,5-2,7). De regulă, e bine să fie sub 3 cm. În cazul în care aveţi atacuri asupra voblerului, dar acestea nu dau rezultate, trebuie să faceţi anumite schimbări. Scoateţi din trusă un vobler mai mic şi schimbaţi culoarea. Să faceţi recuperarea încet, la limita de bătaie a voblerului şi să faceţi mici schimbări de direcţie, pentru a da mai multă atractivitate acestuia. Peştele va fi enervat, deranjat de vobler, iar acesta este un prim pas spre cursa de urmărire în care va porni cleanul.
Este posibil ca atacurile să nu fie neapărat la cârlig sau ancoră. Deseori peştele loveşte "victima" doar din lateral, ca şi cum s-ar juca cu ea, dar joaca se poate transforma apoi în ceva mai serios. Importantă în cazul pescuitului pe timp de iarnă este răbdarea. Trebuie să înţelegeţi bine că în ansamblu comportamentul peştelui pe timp de iarnă este cu totul altfel decât în celelalte anotimpuri. Cu alte cuvinte, iarnă nu-i ca vara.
Florin MARCEL

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE